Dacă urăști cravata, oamenii de știință mai vin cu un motiv pentru care vei fugi de ea și mai tare. Un studiu a arătat că purtarea unei cravate poate veni cu efecte secundare asupra sănătății sau măcar stării generale.
Concret, un studiu citat de IFL Science și publicat de jurnalul Neuroradiology a arătat că purtarea unei cravate poate restricționa fluxul de sânge către creier, ceea ce, în unele cazuri, ar putea duce la dureri de cap, amețeli sau greață.
Extinzând cercetările realizate anterior de Robert Ritch, de la New York Eye and Ear Infirmary, în SUA, care a descoperit o legătură între purtarea cravatei și creșterea presiunii intraoculare, o echipă de cercetători de la University Hospital Schleswig-Holstein, în Germania, a efectuat mai multe teste și analize pe persoane care purtau sau nu cravată, trăgând niște concluzii interesante.
Astfel, după scanarea creierului a 15 bărbați sănătoși, înainte și după ce aceștia au purtat cravată, dar și a altor 15 îmbrăcați casual, fără un astfel de accesoriu, au observat că fluxul de sânge către creier scăzuse cu 7,5% la cei care purtau cravată.
Pentru o persoană sănătoasă, o astfel de scădere nu e, în general, periculoasă. În termeni medicali, o reducere de 7,5% nu produce efecte grave. Totuși, pentru persoanele cu un flux sangvin cerebral deja scăzut, din cauza unei artere parțial blocate, a hipertensiunii, a vârstei înaintate sau a fumatului, cravata ar putea reprezenta un risc suplimentar.
Nu e de neglijat nici faptul că multe studii au arătat că aceste accesorii sunt, practic, ”fabrici de microbi”.