Sprijinul la energie dispare, vin facturi mai mari, dar... mai clare. ANRE promite investiții rapide în rețea

Sprijinul la energie dispare, vin facturi mai mari, dar... mai clare. ANRE promite investiții rapide în rețea
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Sprijinul oferit de stat pentru facturile la energie, aplicat în perioada crizei energetice, se încheie.

Mircea Man, vicepreședintele ANRE, a declarat luni că această schemă a fost necesară într-un moment dificil, dar a împovărat puternic bugetul României.

În paralel, ANRE pregătește un program de informare pentru populație și lucrează la simplificarea modului de facturare.

Facturi prea complicate și mii de sesizări

Man a recunoscut că, în perioada aplicării schemei de sprijin, numărul reclamațiilor privind facturile s-a triplat. El a explicat că actualul format al facturilor este greoi, influențat și de directivele europene, dar că ANRE va colabora cu operatorii din piață, pentru a le face mai clare și mai ușor de înțeles.

ANRE primește acum un val de solicitări pentru înființarea de noi capacități de producție și rețele de distribuție a gazului.

„Suntem sufocați de cereri, dar e un semn bun”, a spus Man, care a subliniat că birocrația a fost redusă considerabil pentru a facilita investițiile în infrastructură energetică.

ANRE promite reforme

Vicepreședintele ANRE a comparat actualele proceduri greoaie cu cele din trecut, amintind că, în 1999, o racordare se realiza în două săptămâni, în timp ce acum poate dura până la doi ani.

Modificările recente ale legislației secundare au ca scop accelerarea acestui proces, în paralel cu echilibrarea tarifelor pentru consumatori și investitori.

În contextul în care România are peste 200.000 de prosumatori (producători-consumatori de energie), rețeaua de distribuție trebuie reformată din temelii pentru a face față noilor cerințe.

Man susține că prioritatea zero este demararea investițiilor pentru modernizarea rețelei energetice.

Probleme la racordarea localităților mici

Multe comune și orașe mici din România nu îndeplinesc condițiile tehnice pentru a se racorda la rețeaua națională. Man a oferit exemplul unei localităţi care a instalat 120 km de conductă, dar nu este conectată la sistemul de transport, aflat la 15-20 km distanță.

El a subliniat că proiectele trebuie gândite realist și eficient de la început, nu doar finanțate fără o bază tehnică solidă.

ANRE este asaltată și de cereri pentru licențe și autorizații, dar și de sesizări privind facturarea sau racordările.

Man a menționat că instituția încearcă să devină un sprijin real pentru consumatori și investitori deopotrivă, într-un sector tot mai dinamic și complicat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇