Uniunea Europeană se pregătește să impună cele mai dure restricții din lume privind accesul copiilor la rețelele sociale, în cadrul unei propuneri susținute deja de Grecia, Franța și Spania.
Inițiativa vizează stabilirea unei „vârste a majoratului digital” valabile în toate statele membre, sub care minorii vor avea nevoie de acordul părinților pentru a folosi platformele online.
Propunerea vine în contextul unor îngrijorări tot mai mari legate de efectele negative ale timpului excesiv petrecut online de copii și adolescenți.
Problema a atras o atenție sporită la nivel global după ce Australia a anunțat că va introduce, din acest an, o vârstă minimă de 16 ani pentru crearea unui cont pe anumite platforme de social media.
Restricții dure pentru minori pe social media
Potrivit unui document obținut de Politico, mai multe țări solicită Bruxellesului să meargă și mai departe, stabilind o vârstă unică a „majoratului digital” la nivelul UE, sub care minorii ar avea nevoie de acordul părinților pentru a accesa rețelele sociale - ceea ce ar însemna că cei mici nu ar mai putea accesa automat aplicații populare precum TikTok, Instagram sau Snapchat.
Propunerea urmează să fie discutată de miniștrii digitalizării din UE în cadrul unei reuniuni de la începutul lunii iunie. Ea vine în contextul în care Danemarca se pregătește să preia președinția rotativă a Consiliului UE pentru o perioadă de șase luni, iar Copenhaga și-a exprimat deja angajamentul de a acționa pe acest subiect la Bruxelles.
„Protejarea copiilor noștri în mediul online va fi o prioritate-cheie pentru viitoarea președinție daneză a UE”, a declarat Caroline Stage Olsen, ministrul digitalizării din Danemarca. Premierul danez Mette Frederiksen a afirmat anterior că susține interzicerea accesului la rețelele sociale pentru copiii sub 15 ani.
Propunerea a fost trimisă joi celorlalte state membre, pentru a le solicita sprijinul înainte de reuniunea Consiliului, a precizat un oficial UE implicat în proces.
Este un semnal clar că mai multe capitale europene sunt nemulțumite de ritmul cu care acționează autoritățile de reglementare din Bruxelles și își unesc forțele într-un nou efort de a proteja copiii de expunerea excesivă la ecrane. Protejarea minorilor de riscurile și pericolele din mediul online „necesită o acțiune colectivă la nivel european”, se arată în propunere.
Demersul vine după un efort de un an al președintelui francez Emmanuel Macron.
„Trebuie să recâștigăm controlul asupra vieților copiilor și adolescenților noștri în Europa și să impunem majoratul digital la 15 ani, nu mai devreme”, a declarat el în aprilie 2024, introducând expresia „majorat digital” ca o definiție legală a vârstei sub care copiii nu ar trebui să aibă acces la anumite comportamente online.
Comisia Europeană lucrează deja la unele măsuri, bazate pe reglementări existente, cum este Legea privind serviciile digitale, care stabilește reguli pentru platformele online.
Acordul părinților devine esențial
Însă noua propunere ar duce UE mult mai departe - prin impunerea unor sisteme obligatorii de verificare a vârstei și control parental la nivelul dispozitivelor, precum și prin stabilirea unor „norme europene” menite să reducă arhitecturile persuasive. Acestea includ funcționalități precum redarea automată, personalizarea și pop-up-urile, concepute să crească atractivitatea aplicațiilor și să prelungească timpul petrecut online.
Documentul propune ca verificarea vârstei să se facă direct la nivelul dispozitivelor, o idee la care companii precum Apple și Google s-ar putea opune.
Platformele, în special Meta, fac lobby pentru soluții aplicate la nivelul dispozitivului sau al magazinului de aplicații, în timp ce furnizorii de sisteme de operare susțin că soluțiile ar trebui implementate la nivelul dispozitivului - un dezacord care, potrivit susținătorilor reglementării, ar putea întârzia cu ani adoptarea unor măsuri concrete din partea industriei.
Nicio platformă de social media contactată pentru acest articol - TikTok, Meta, X și Google - nu a oferit un comentariu privind propunerea.
Platformele sociale, obligate să își adapteze serviciile
Franța a adoptat deja în 2023 măsuri pentru a bloca accesul la rețelele sociale pentru copiii sub 15 ani, deși acestea nu au fost încă pe deplin implementate.
Ministrul delegat francez pentru digitalizare, Clara Chappaz, face campanie de mai multe luni pentru a convinge alte state să susțină acțiunea la nivelul UE.
Grecia, care a inițiat propunerea, a avut o abordare similară, dar premierul Kyriakos Mitsotakis a declarat că o interdicție totală nu funcționează. În schimb, Grecia dorește să se concentreze pe verificarea vârstei și pe obligarea platformelor să își proiecteze serviciile ținând cont de minori, evitând funcționalitățile adictive. Drept urmare, multe dintre propunerile din document rămân generale.
Propunerea este semnată de Clara Chappaz, ministrul digitalizării din Grecia, Dimitris Papastergiou, și de ministrul digitalizării din Spania, Oscar López Agueda.
Cele trei țări au fost, de asemenea, selectate pentru a testa o aplicație de verificare a vârstei dezvoltată de Comisie, a relatat anterior Politico.