Primarul centrist al Bucureştiului a câştigat duminică turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din România, zdrobind ambiţiile unui susţinător al lui Donald Trump, de extremă dreapta, în contextul în care alegătorii s-au mobilizat în număr mare pentru a se asigura că ţara de la Marea Neagră rămâne pe calea pro-europeană, scrie agenţia Bloomberg.
Victoria decisivă a fost alimentată de cea mai mare prezenţă la urne din România din ultimul sfert de secol, blocând un candidat care îmbrăţişase politica lui Trump. Înfrângerea acestuia a marcat o frână în ascensiunea forţelor de dreapta care mătură Europa şi a scos la iveală limitele loialităţii alegătorilor faţă de marca MAGA a lui Trump, adaugă Bloomberg.
- Alegeri prezidențiale, turul doi, numărătoarea oficială: Nicușor Dan este noul președinte al României
- Singurele județe unde Nicușor Dan nu a câștigat cel mai mare oraș
- Nicușor Dan a câștigat alegerile în toate sectoarele Capitalei
- Statele din vestul Europei unde a câștigat Nicușor Dan
Dan, un fost activist care are un doctorat în matematică la Sorbona din Paris, a profitat de imaginea sa de lider echilibrat, în contextul anxietăţii alegătorilor că o victorie a extremei drepte ar dăuna ţării şi economiei sale. El a avertizat că Simion riscă să izoleze ţara şi să pună capăt deceniilor în care România a fost un membru de încredere al Uniunii Europene şi al NATO.
Prezenţa la vot a urcat la aproape 65%, cel mai ridicat nivel de la alegerile prezidenţiale din 2000, când liderul postcomunist Ion Iliescu s-a confruntat cu o altă provocare din partea dreptei naţionaliste.
- Filmul zilei alegerilor prezidențiale 2025 - Cozi în București și Cluj. Prezență record la vot. Numeroase fake news-uri demontate de autorități (Foto&Video)
- Alegeri prezidențiale 2025 în străinătate. Au votat peste 1,6 milioane de români. S-a depășit rapid recordul de prezență din turul I
- Prezență masivă la vot la prezidențiale, de aproape 65%. Județele cu cei mai harnici alegători (Infografice)
Turul doi de duminică a fost punctul culminant al unor luni de tulburări – cea mai gravă criză politică de la prăbuşirea regimului dictatorului Nicolae Ceauşescu în 1989.
Guvernul României a invocat o campanie coordonată pe reţelele sociale, menită să submineze încrederea în alegeri prin punerea sub semnul întrebării procedurilor de vot din afara ţării. Autorităţile nu au întâmpinat „probleme semnificative” în afara unor cazuri izolate, a declarat duminică Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat.
Primarul Bucureştiului va deveni primul independent care câştigă preşedinţia. Chiar şi ca centrist, victoria sa ar echivala cu o mustrare a establishment-ului politic. Primarul a devansat candidatul susţinut de partidele de guvernământ din România la începutul acestei luni, ceea ce a dus la demisia premierului Marcel Ciolacu. De atunci, Dan a acumulat susţinere înainte de turul doi şi a atras mii de oameni la mitinguri politice.
El a devenit faimos în adolescenţă, câştigând de două ori Olimpiada Internaţională de Matematică. După o campanie împotriva corupţiei, Dan a câştigat alegerile din 2000 pentru a conduce capitala României, unde protestase faţă de dezvoltarea imobiliară necontrolată.
„Orientarea pro-europeană este cea potrivită pentru România – şi trebuie să fim în Europa nu doar din punct de vedere geografic, ci şi politic”, a declarat Florin Sandu, un profesor de 38 de ani care a votat pentru Dan. „Societatea este într-adevăr foarte polarizată în acest moment, dar asta se datorează şi retoricii promovate de Simion”, spune susţinătorul lui Dan, citat de Bloomberg.
Cea mai mare provocare a viitorului şef al statului va fi stabilizarea economiei României, în valoare de 380 de miliarde de dolari, care a fost afectată de incertitudinea politică. Dan a declarat că va sprijini un guvern pro-european, astfel încât să poată obţine mai uşor majoritatea în Parlament.
Primarul şi-a lăudat realizările din Bucureşti, al cărui rating de credit este cu patru trepte peste cel al României în ansamblu.
S&P Global Ratings a semnalat luna aceasta că România riscă să-şi piardă ratingul de investiţii dacă turbulenţele politice îi vor submina capacitatea de a reduce deficitul bugetar, reaminteşte Bloomberg.