Ce aveau pregătit Rusia și George Simion, sincron

Ce aveau pregătit Rusia și George Simion, sincron
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Am putut să vedem care era scenariul maximal pregătit pentru o Românie câștigată de tabăra extremistă: intrarea într-o zonă gri, în care să fie expusă testărilor și manevrelor rusești.

Una dintre cele mai riscante narațiuni, care s-a dovedit coordonată cu cea a Moscovei, fără a ști în acest moment dacă e vorba despre o coordonare sub comandă sau una oportunistă, a fost în ultimele zile atacul furibund la adresa Franței.

Declarațiile de un grotesc șocant ale lui George Simion în Franța, două zile la rând, s-au integrat perfect în noua retorică a Rusiei, care face din Franța și din președintele Emmanuel Macron dușmanul major.

Diabolizarea Franței a început odată cu discuțiile privind umbrela nucleară a Franței și angajamentul ferm al președintelui francez de a ține spatele Ucrainei și mai ales Republicii Moldova.

Dincolo însă de naivitatea intelectuală absolută a atacului lui Simion, care a pus în discuție republicanismul și laicitatea statului francez, comparațiile hiperbolizate cu Iranul și alte asemenea inepții, mesajul transmis de Simion a fost acela al imixtiunii Franței în procesul electoral de la București.

L-a reluat și a doua zi, într-o conferință de presă cu jurnaliști francezi, numindu-i expres pe președintele francez și pe ambasadorul Franței la București.

Până la această teză, în care Franța este acuzată de manipularea procesului electoral din România, retorica lui Simion s-a armonizat cu cea a lui Donald Trump, însă acuzația de imixtiune în treburile interne ale altui stat a reprezentat o linie roșie, pe care nici administrația MAGA nu ar trece-o.

Toate semnele duc însă la Rusia.

  • În primul rând, implicarea președintei Maia Sandu în strategia de atac a candidatului AUR, diabolizată, la fel ca președintele Macron, pentru o inventată imixtiune în alegerile de la București. Maia Sandu a devenit un adevărat simbol al rezistenței solide în fața unei Rusii extrem de agresive la Chișinău, ceea ce ține Moscova în șah.

„Republica Moldova ar fi poate cel mai afectat stat de o eventuală schimbare de regim la București: izolată brusc din punct de vedere geografic și economic, cu șanse tot mai mici de a continua parcursul european. Ucraina, la rândul ei, ar fi forțată să obţină toate livrările de armament prin Polonia, pierzând o rută logistică esențială prin România. Toate acestea favorizează un singur stat: Rusia.

Kremlinul și-ar vedea multiplicate șansele de a apropia trupe de granița României și de a-și recâștiga influența în Marea Neagră. Când Călin Georgescu vorbește despre „neutralitatea” României, nu se referă la independență, ci la deschiderea totală față de influența Moscovei. Știe bine că doar așa Rusia îl va sprijini. Să nu uităm: Georgescu este cel care l-a adus pe Aleksandr Dughin la București în iunie 2014 – la doar trei luni după anexarea Crimeii. A fost un semnal clar.

Atunci a început ofensiva hibridă a Rusiei împotriva României, iar Georgescu este unul dintre pionii-cheie ai acestui plan de subjugare a țării. Dacă românii nu vor realiza gravitatea momentului de duminică, Kremlinul ar putea vedea, luni dimineața, împlinirea unui scenariu pregătit de ani întregi", avertiza profesorul Corneliu Bjola, în cel mai recent interviu acordat spotmedia.ro.

  • În al doilea rând, duminică, Rusia a început să împingă narațiuni privind presupusa implicare a Franței în alegerile din România, a militarilor francezi și așa mai departe. Acest fapt a funcționat ca o revendicare a narațiunii candidatului AUR și cel mai probabil Rusia va alimenta în continuare această strategie.
  • În al treilea rând, felul în care Polonia, prin premierul Donald Tusk, și Franța, prin președintele Emmanuel Macron, au ținut public spatele României și au vorbit ferm despre locul României în Uniunea Europeană, sub protecția UE și îndreptățită să ocupe un loc important în formatele regionale, arată că mișcarea Rusiei a fost să transforme România în teren de confruntare.

Din Polonia, lucrul acesta s-a văzut și alerta a fost aceea că România ar putea fi pierdută, ceea ce ar fi pus în dificultate țările din flancul estic, care înțeleg miza neoimperialistă a Rusiei de a-și crea o nouă sferă de influență, prin controlul politic al unor țări vulnerabilizate. Ce încurcă Rusia este politica Franței și apoi solidaritatea pe care Franța, Marea Britanie, Germania și Polonia o construiesc în regiune.

A explicat în interviul acordat spotmedia.ro analistul politic Sebatian Slavitescu, din Polonia:

Polonia are nevoie de o Românie puternică, ancorată în spațiul euro-atlantic, fără dubii, cum am fost până acum. Au fost românii mai corupți, dar un pol de stabilitate pe securitate, pe marile dosare, România întotdeauna era la masă. Or, pentru polonezi, o Românie care continuă pe drumul acesta euroatlantic este un mare, mare plus și chiar indispensabil pentru securitatea ei.

O Românie ancorată în spațiul acesta euroatlantic înseamnă un flanc estic foarte securizat sau mai securizat, mai ales în condițiile în care România și Polonia sunt cele mai mari țări din flancul estic, dar la limită cu Rusia criminală și foarte agresivă și cu intenții imperialiste. Și atunci sigur că România și Polonia au obligația să rămână pe parcursul acesta european și să meargă înainte. Și este ceea ce cred eu că se va și întâmpla.

Avem acum război la ușile noastre. Iar gardul acesta de securitate, al NATO, cu francezi, cu americani, cu germani, cu tot felul de prieteni de-ai noștri din comunitatea Euro, din Uniunea Europeană, ar fi slăbit, pentru că nu ai mai avea un stat care pe care te poți baza.

Sigur că ulterior ar urma scoaterea soldaților străini din România. De fapt, asta a și zis George Simion astăzi, la o conferință de presă la Paris. Îi vrea pe toți afară. Or, miile astea de soldați sunt trimise în România pe banii contribuabililor francezi, americani și ai altora, ca să ne apere pe noi, să ne protejeze pe noi. Vă dați seama ce enormitate a putut să zică George Simion.

Franța este cel mai angajat stat membru NATO și al Uniunii Europene în regiune în acest moment. A

Ce a spus George Simion la Paris se cam aliniază cu ce își dorește criminalul Vladimir Putin.

Pentru mine, pare intenționat. Asta e intenția.

Franța este acum, după ce Statele Unite practic s-au retras, susținătorul cel mai devotat al Ucrainei, în efortul Ucrainei de a se apăra în fața agresiunii criminale, brutale și ilegale a Federației Ruse.

Deci aici avem foarte multe motive pentru Rusia ca prin toți interpușii să slăbească relația aceasta bilaterală dintre România și Franța, care este istorică".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇