Nu mică le-a fost mirarea alegătorilor din România când pe un ecran din sala în care urma să aibă loc dezbaterea prezidențială, găzduită de Antena3, aflată în Palatul Parlamentului, rulau imagini cu George Simion, candidatul AUR, care urca pe o scenă, în mijlocul unei mulțimi de oameni care fluturau steaguri alb-roșii.
Și nu, nu erau fanii echipei de fotbal Dinamo care sărbătoreau o victorie, ci un miting electoral, desfășurat în micuța localitate Zabrze din vecinătatea orașului Katowice, Polonia.
Simion a ales să se afle la 1.400 de kilometri de locul unde a promis după turul 1 să fie, adică dezbaterile electorale televizate din România.

„Echipa mea de campanie va contacta echipa de campanie a domnului Nicușor Dan și sperăm ca de marți seară, pe toate posturile, să putem fi în fața românilor, pentru că este normal ca românii să ne audă, să vadă care sunt opțiunile noastre cu privire la viitorul țării, cu privire la alianțele noastre internaționale”, a declarat George Simion, la scurt timp după ce a aflat că a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale.
Dar promisiunea făcută a ținut o singură zi, pentru că după confruntarea TV de la Euronews România, campania electorală a liderului AUR a intrat într-o zonă de turbulențe.
Rusia aplaudă
George Simion a refuzat dezbaterile de la Digi24, Antena3 și RTV. Echipa primului post TV, venită la negocieri cu Simion, a fost filmată pe ascuns de acesta în timp ce se răstea și îi acuza pe reprezentații canalului de știri de subiectivism.
Apoi, în după-amiaza zilei de 13 mai anunță că participă la o dezbatere cu Nicușor Dan, organizată de influencer-ul și comediantul Micutzu, pe canalul său de YouTube, dar din nou, scaunul a rămas liber, la discuții venind doar Nicușor Dan.

De asemenea, echipa sa de campanie a confirmat și participarea la o confruntare televizată cu primarul Bucureștiului, la postul RTV, dar n-a mai ajuns din cauză că a plecat în Italia.
Strategia lui Simion, care dispare și apare, participă și absentează, dar se și implică în alegerile prezidențiale din Polonia, nu are nicio logică.
„Rusia aplaudă”, a scris Donald Tusk, premierul Poloniei pe rețeaua socială X/ Twitter.
„Nawrocki și omologul său român pro-rus George Simion pe aceeași scenă, cu cinci zile înainte de alegerile din Polonia și România. Totul este clar, acum”, a adăugat șeful Executivului de la Varșovia.
Interferențe și în Polonia
Duminică, în România se desfășoară finala prezidențială, iar în Polonia are loc primul tur pentru alegerea președintelui.
Karol Nawrocki, cel pe care-l susține și George Simion, este reprezentantul formațiunii PiS (Dreptate și Justiție), principalul partid de opoziție, conservator.
George Simion, explicație pentru călătoria neobișnuită în Polonia
Alianțele se bazează pe respect. Am fost alături de viitorul președinte al Poloniei pentru a-l susține...
Karol Nawrocki, deși un anti-rus declarat, este și un critic dur la adresa lui Volodimir Zelenski despre care spune că profită de bunăvoința polonezilor.
Pentru Kremlin, atitudinea critică a candidatului PiS la adresa președintelui ucrainean a fost suficientă pentru a lansa atacuri cibernetice și campanii cu boți pe rețelele sociale pentru a-l promova pe Nawrocki.
„În timpul actualelor alegeri prezidențiale din Polonia, ne confruntăm cu o încercare fără precedent de a interveni în procesul electoral din partea Rusiei”, a declarat ministrul Krzysztof Gawkowski, la o conferință pe teme de apărare, în data de 6 mai 2025.
„Acest lucru se face… prin răspândirea dezinformării, în combinație cu atacuri hibride asupra infrastructurii critice poloneze pentru a paraliza funcționarea normală a statului”, a precizat el.

O campanie improvizată
Din zbaterea continuă, mesajele contradictorii și deciziile luate în ultimul moment reiese că George Simion nu mai are o strategie de campanie, iar reacțiile sale sunt condiționate de anumite jaloane, de analizarea unor reacții de pe rețelele sociale și, probabil, focus grupuri, care-i dictează următoarea mișcare.
Nu ar fi exclus să folosească și agenți AI (Inteligență Artificială), cărora cei din echipa sa le oferă informații, declarații, cifre de audiență ale unor intervenții ale candidatului pe TV sau rețelele sociale, astfel încât, după prelucrarea datelor, să obțină o anumită rezoluție care să-l ajute să ia o decizie sau alta.
De aici ar putea să apară senzația de improvizație, care poate fi explicată prin faptul că Simion face următorul pas conform unei analize a reacțiilor precedente.
Într-un interviu oferit în urmă cu câteva zile publicației franceze de extremă dreapta "Marianne", George Simion a recunoscut că folosește întreaga tehnologie digitală avută la dispoziție, legală sau ilegală, pentru a se promova.
„Toată lumea folosește boți și conturi false pentru a reuși să influențeze cât mai mult opinia publică”, a spus liderul AUR.
Ceea ce multora li se pare o decizie greșită sau o acțiune cu un anume tip de consecințe pentru candidatul AUR, s-ar putea să fie doar rezultatul unei hotărâri filtrate de agenții AI și de anumite studii și analize sociologice, care vizează un anumit segment de electorat, pregătit să primească un mesaj sau altul.
Decizii ieșite din comun
Raționamentul de mai sus nu explică plecarea misterioasă a lui George Simion la Viena, în ziua alegerilor, atunci când discursul învingătorului a fost un video înregistrat, proiectat pe un ecran.
Și, de asemenea, nu poate justifica participarea sa la un miting electoral din Polonia cu câteva zile înainte de votul decisiv de la București.
Timpul e scurt, iar sociologii nu au cum să analizeze impactul unor astfel de decizii ieșite din comun în campaniile electorale. Pentru comparație, imaginați-vă că Donald Trump, cu 5 zile înainte de alegeri, ar fi plecat în Germania, să-i ajute pe cei din AFD, partidul de extremă dreapta de acolo, să câștige alegerile generale.
Trebuie păstrate proporțiile, dar pentru mulți alegători din România, conform reacțiilor de pe rețelele sociale, apariția lui Simion la mitingul electoral din Polonia a fost un șoc.
Conform unor surse din partid, deciziile ce țin de campania electorală sunt luate exclusiv de liderul AUR, uneori fără a-i anunța pe cei din echipa sa.