De ce a eșuat George Simion în R. Moldova?

De ce a eșuat George Simion în R. Moldova?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Sprijin total din partea Chișinăului pentru Nicușor Dan în turul doi al prezidențialelor din România. Doar pro-rusul Igor Dodon, un opozant al curentului unionist, a anunțat că-l susține pe „unionistul” George Simion.

Președintele Maia Sandu a publicat marți seară, pe rețelele de socializare, un video în care cheamă la vot moldovenii cu cetățenie română și își exprimă tranșant susținerea pentru Nicușor Dan.

„România are nevoie de noi. Și Europa are nevoie de noi în România. Noi, moldovenii, știm cât valorează libertatea, siguranța, dorința de a face parte din familia europeană, iar acei dintre noi care sunt și cetățeni români pot vota în acest sfârșit de săptămână pentru a proteja ceea ce a câștigat deja România, dar care e amenințat acum. Succes, Nicușor Dan! Îți admir decența, rezistența, respectul pentru adevăr. Nu e ușor în vremuri populiste, dar e cu atât mai important să facem ce trebuie pentru România și pentru Republica Moldova. Succes, România, sora noastră bună! Contăm pe tine în Europa! Și tu contează pe noi!”, a menționat președinta Republicii Moldova.

Nicușor Dan: „Alegerile din România sunt cruciale pentru R. Moldova”

Mesajul Maiei Sandu l-a prins pe Nicușor Dan într-o dezbatere televizată de la care George Simion a lipsit. Postul de televiziune a difuzat integral, în plină dezbatere, mesajul video postat de Maia Sandu. Vădit emoționat, Nicușor Dan le-a mulțumit românilor din Basarabia pentru că l-au votat masiv în primul tur.

„Le mulțumesc pentru că mi-au dat cele mai multe voturi în turul întâi, iar lui George Simion - cele mai puține voturi. Basarabenii înțeleg ce înseamnă Rusia. Când vorbim de Rusia, trebuie să le dăm credit, pentru că ei chiar știu ce înseamnă Rusia.

Pentru Republica Moldova, alegerile din România sunt cruciale, deoarece una este să ai la București un președinte care îți susține interesele în Consiliul European, un președinte care te ajută în tot procesul de aderare la UE, și alta e să ai la București un președinte care spune că Republica Moldova e un stat inventat pe care îl urăște”, a reacționat Nicușor Dan.

În primul tur al alegerilor prezidențiale din România, în Republica Moldova au votat aproape 100.000 de români – o cifră record. Peste 52% din voturi s-au dus către Nicușor Dan.

Dezbaterile televizate pentru turul doi, organizate în România, dar mediatizate și în Republica Moldova, au generat un val de mobilizare fără precedent a basarabenilor pe rețelele de socializare. Internauții se încurajează reciproc și își propun dublarea numărului de votanți la secțiile din Republica Moldova.

Doi candidați cu viziuni diametral opuse despre Republica Moldova

Cei doi candidați care au trecut în turul doi al alegerilor prezidențiale din România au viziuni diametral opuse în privința relațiilor cu Republica Moldova. Deși se declară „unionist”, George Simion consideră că România nu ar mai trebui să ajute Chișinăul, deoarece, în opinia sa, „Republica Moldova este un monstru”.

Potrivit lui, Moldova ar trebui ajutată doar condiționat de către România, iar banii să ajungă doar la unioniști.

Doar că George Simion, care are interdicție de intrare în Moldova și Ucraina, este detestat de unioniștii de la Chișinău. Partidele de dreapta din Republica Moldova îl susțin unanim, în turul doi, pe Nicușor Dan.

Inclusiv liberalii, care la parlamentarele din iulie 2021 din Moldova au mers pe o listă comună cu AUR – un fel de filială moldovenească a partidului condus de Simion în România.

În schimb, George Simion e susținut de pro-rusul Igor Dodon, cercetat penal pentru corupție și trădare de patrie în favoarea Rusiei.

Într-un interviu oferit în ajunul primului tur al alegerilor din România, Dodon declara: „Eu îi susțin pe cei care se declară suveraniști. Pe așa poziție eu îl văd pe Simion, susținut de Georgescu, și îl văd pe Ponta. Evident că noi avem organizații teritoriale și mulți colegi au și cetățenie română. Eu sunt împotriva unioniștilor, dar noi îi susținem pe cei care împărtășesc viziunile suveraniste, iar la moment îi vedem doar pe Simion și Ponta. Ceilalți sunt globaliști”.

Unioniștii basarabeni votează pro-UE

Sondajele și rezultatele alegerilor de până acum au demonstrat că, pentru basarabeni, unirea nu înseamnă AUR și George Simion.

Basarabenii unioniști votează masiv pro-UE. Conform sondajelor, deși numărul unioniștilor în Moldova a crescut constant în ultimii 17 ani și a ajuns la 37%, doar 3% dintre basarabeni și-au dat votul pentru Simion la alegerile din 2024. Asta în condițiile în care puterea de vot a basarabenilor la alegerile din România înseamnă 25% din votul total al diasporei române.

Nicușor Dan pledează pentru susținerea necondiționată a Republicii Moldova. Potrivit lui, aderarea Republicii Moldova la UE este „o chestiune de interes național pentru România”. De fiecare dată când abordează subiectul vizând securitatea națională a României, Nicușor Dan își exprimă preocuparea și pentru securitatea Republicii Moldova, mai ales în actualul context regional.

În timp ce Nicușor Dan spune „Voi susține Ucraina și Republica Moldova”, George Simion pledează pentru neutralitate și oprirea ajutorului militar pentru Ucraina: „Poziția noastră față de războiul de agresiune al Rusiei față de Ucraina, care deja durează de trei ani și nu merge nicăieri, este neutralitatea, nu escaladarea, nu alimentarea cu arme, și alinierea perfectă la politica administrației Trump”, a spus Simion.

Asta în condițiile în care planul de război al lui Putin, desenat pe hartă în februarie 2022, viza direct Republica Moldova.

Așadar, Moldova se bucură acum de pace doar datorită faptului că Ucraina are arme ca să reziste în fața armatei lui Putin – arme pe care Simion nu le-ar mai da Ucrainei, dacă ar fi președinte. A nu se uita și faptul că, în 2024, Simion a semnat pentru anularea acordului de securitate între România și Ucraina, acord parafat de Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski la Washington.

Adepții lui Simion răspândesc ură în raport cu basarabenii

Retorica lui George Simion vizând „închiderea robinetului” de ajutor românesc pentru Republica Moldova a fost preluată masiv de către susținătorii săi.

Pe rețelele de socializare, mesajul a deviat spre ură și detestare a basarabenilor care se implică în alegerile din România. Basarabenii sunt blamați pe rețelele de socializare cu aceleași epitete și narațiuni prin care liderii pro-ruși de la Chișinău încearcă să descurajeze participarea diasporei moldovenești în procesele electorale din Moldova.

Asta în condițiile în care la alegerile din 2020 (prezidențiale), 2021 (parlamentare anticipate), la referendumul pentru UE din 2024 și la alegerile prezidențiale din 2024 din Moldova votul diasporei a înclinat determinant balanța în favoarea vectorului european.

La fel determinant a fost și votul basarabenilor la alegerile din 2024 din România și în primul tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai.

Votul românilor din Republica Moldova la alegerile din România este un vot al intelectualilor, un vot care se bazează pe o analiză elementară și reiese din riscurile regionale majore. În actualul context, basarabenii (cu propaganda și agenții lui Putin deja în „casă”), fără nicio umbrelă de securitate, caută, prin vot, în România, mai multă securitate pentru Moldova.

În 2024, basarabenii l-au împiedicat pe Putin să ajungă la butoane în Republica Moldova. A învins Maia Sandu.

Acum, Kremlinul încearcă să înainteze prin România. De la București, Putin ar vrea să lipsească Chișinăul de sprijin și să-i blocheze aderarea la UE. O eventuală victorie a candidatului agreat de ideologul Kremlinului, Dughin la alegerile din România ar întări pozițiile pro-rușilor la alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025 – alegeri decisive pentru aderarea Moldovei la UE.

Vitalie Călugăreanu


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇