Furtul artefactelor românești de la Muzeul Drents: Procurorii nu cred că piesele de aur au fost topite. Lista dovezilor care există până acum

Furtul artefactelor românești de la Muzeul Drents: Procurorii nu cred că piesele de aur au fost topite. Lista dovezilor care există până acum
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Prima audiere preliminară în dosarul furtului comorilor dacice din aur de la Muzeul Drents din Assen, Olanda, a avut loc în această săptămână, iar procurorii olandezi au prezentat o serie de dovezi care susțin acuzațiile împotriva suspecților aflați în arest preventiv. Cei doi inculpați audiați, Chesley W. (36 de ani) și Bernhard Z. (35 de ani), au refuzat să facă declarații în fața instanței.

Procurorii au declarat că nu există indicii că artefactele românești din aur ar fi fost topite, menționând că ancheta pentru localizarea obiectelor continuă, relatează RTV Drenthe, citat de News.ro.

„Tezaurele de artă dacică sustrase sunt patrimoniu cultural românesc de o valoare inestimabilă. Coiful are o vechime de 2.500 de ani și spune o parte din istoria României”, a afirmat procurorul.

Dovezile prezentate până în acest moment:

  • Au fost efectuate interceptări, filaje și acțiuni sub acoperire, care au dus la arestarea a șapte persoane (șase bărbați și o femeie), dintre care trei sunt încă în arest.
  • Spargerea muzeului a fost provocată de o bombă artizanală extrem de puternică, mai puternică decât artificiile de tip cobra 6 sau 8. Trei dintre suspecți sunt considerați responsabili pentru explozie.
  • Într-un container de haine de pe o stradă din Assen a fost găsită o geantă sport cu haine și cioburi de sticlă, pe care s-au identificat amprente și ADN ale suspecților. Cioburile provin aproape sigur din vitrinele sparte ale muzeului.
  • În aceeași geantă se aflau fragmente de sticlă din vitrinele unde erau expuse Coiful de la Coțofenești și cele trei brățări dacice de aur, piese împrumutate de la Muzeul Național de Istorie a României.
  • Poliția a găsit urme care duc la o casă de vacanță închiriată de unul dintre suspecți, unde au fost descoperite alte cioburi similare și semne că ușa fusese deschisă din exterior imediat după explozie.
  • Într-un canal din apropierea muzeului, au fost găsite un baros și un ciocan, cumpărate anterior de un suspect identificat pe camerele de supraveghere.
  • Suspecții au folosit telefoane de unică folosință, achiziționate prin platforma Marktplaats.
  • Pe telefonul lui Chesley W. a fost găsită o filmare cu strada de unde a fost furată mașina folosită la fuga de la locul faptei. Mașina a fost ulterior descoperită incendiată lângă localitatea Rolde.
  • Unul dintre suspecți, Jan B. (20 de ani), le-ar fi spus ofițerilor sub acoperire că el, W. și Z. au comis furtul, iar W. a transportat artefactele și le-a ascuns.

Presiuni, avertismente și critici din partea apărării

Potrivit procurorilor, suspecții refuză până în prezent să coopereze, iar acest comportament este considerat agravant. Aceștia ar putea fi obligați să plătească contravaloarea obiectelor furate, evaluate la 5,7 milioane de euro, sumă pe care Parchetul intenționează să o recupereze integral.

Judecătorul i-a avertizat pe inculpați că „există mai multe indicii” împotriva lor și i-a îndemnat să vină cu apărări clare și verificabile.

Avocatul unuia dintre suspecți a acuzat presiuni excesive, susținând că fotografiile cu fețele inculpaților au fost făcute publice și că aceștia au fost interogați la ore neobișnuite, cum ar fi 3 dimineața. Poliția a motivat publicarea imaginilor prin nevoia de a-i presa pe suspecți pentru a coopera.

Următoarea audiere publică este programată pentru 30 iulie 2025, când va fi discutată inclusiv menținerea arestului preventiv pentru Jan B. Parchetul estimează că procesul pe fond ar putea începe în al doilea trimestru al anului 2026.

Muzeul Drents a transmis că păstrează speranța că piesele de patrimoniu vor fi recuperate.

„Comorile aparțin tuturor generațiilor. Pe Coiful de la Coțofenești pot fi văzuți doi ochi, meniți să oprească Răul. Să sperăm că își vor păstra această putere protectoare”, au transmis reprezentanții instituției.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇