Câți bani pierd românii dacă Simion ajunge președinte?

În cazul în care moneda națională se devalorizează cu 1 leu în raport cu euro, conform unui scenariu pesimist avansat de o importantă bancă de investiții americane, atunci, în medie, fiecare cetățean va pierde în jur de 4.500 de lei pe an. E mult, e puțin, alegătorii vor decide la urne, în data de 18 mai.
Câți bani pierd românii dacă Simion ajunge președinte?
Posibilitatea ca George Simion, liderul AUR, să ajungă președintele României a provocat panică în economie, moneda națională devalorizându-se rapid - Foto: Andreea Alexandru/ Mediafax/ Hepta.ro
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cu zece zile înainte de finala prezidențială, posibilitatea ca liderul formațiunii extremiste AUR să ajungă la Palatul Cotroceni a provocat deja un șoc în economia României, moneda națională devalorizându-se semnificativ.

La sfârșitul lunii iunie se vor împlini 20 de ani de la introducerea leului greu, iar în ultimele două decenii, niciodată 1 Euro n-a fost mai scump de 5 Lei. 

Marți, 7 mai, la o zi după anunțul că George Simion a câștigat primul tur al alegerilor și că are prima șansă de a deveni președintele României, acest prag psihologic a fost depășit.

„… noi avem deficit de aproape 10% din PIB. De aici pornim. Pe acest deficit nu te poți descurca decât dacă ai politici credibile. Nu aveam așa ceva în momentul de față ca dovadă că deficitul n-a scăzut”, a declarat pentru spotmedia.ro un oficial dintr-o instituție financiară a României, care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Într-un interviu realizat cu Adrian Codîrlașu, expert financiar, și acesta vorbea de încredere, supraviețuirea economiei românești, continuarea fluxului financiar dinspre Uniunea Europeană, dar și conservarea investițiilor private pe piața autohtonă, toate depind de încrederea că președintele României este o persoană atașată de valorile occidentale, un garant al democrației și al economiei libere de piață.

Din păcate, George Simion, liderul AUR, din cauza acțiunilor sale politice violente, a declarațiilor extremiste, a poziționării împotriva Uniunii Europene, a NATO și a declarațiilor pro Rusia, e perceput ca un factor de instabilitate de investitorii și oamenii de afaceri din țară și din străinătate.

EfectulSimionInfo

Banii pot părăsi rapid România

„…Este posibilă o aterizare hard, ca să nu spun soft, că e puțin credibil. Este posibilă o aterizare hard. Very hard începe în cazul în care continuă incertitudinea politică”, a declarat ministrul Finanțelor Tanczos Barna, într-o conferință de presă. 

La nivelul oamenilor de afaceri se manifestă îngrijorarea că există posibilitatea ca o mare parte din capital, bani deținuți de companii atât străine cât și locale, să părăsească rapid România în situația în care liderul AUR câștigă alegerile.

„…dacă va câștiga Simion, vom vedea foarte repede ce a văzut Grecia, în 2015, mai încet. Spre deosebire de Grecia, datoria noastră nu e atât de mare încât să sperie Occidentul și să dea iertăciuni, cum a primit Atena. Grecia a fost iertată de o mare parte a datoriei pentru că nu țara era în pericol, ci băncile care au creditat-o”, a explicat oficialul consultat de spotmedia.ro.

„La noi însă nu e cazul. Datoria noastră externă este complet nesemnificativă pentru creditorii noștri și nu ne vor ierta cu niciun bănuț”, a mai declarat sursa citată.

Dar posibilitatea ca niște miliarde de euro să fie transferate rapid din România în străinătate din cauza alunecării înspre extremism va reprezenta un șoc urmat de măsuri rapide și dure pentru a salva economia. La acest șoc se referea ministrul Finanțelor Tanczos Barna când vorbea de o aterizare very hard.

Generalstreik in Griechenland
ROMÂNIA, PE URMELE GRECIEI. Criza datoriilor din anul 2015 a provocat revolte, proteste și închiderea băncilor. În imagine, forțele de ordine, confruntându-se cu manifestanții pe străzile Atenei - Foto: Hepta.ro

Fuga capitalurilor

Dar ce înseamnă un astfel de șoc în mod concret. JP Morgan, una dintre cele mai mari bănci de investiții din lume, a anunțat, într-un raport financiar, că victoria lui George Simion în alegeri, „un lider cunoscut pentru pozițiile sale eurosceptice și naționaliste” a crescut riscul unei devalorizări accelerate a leului.

Plecarea capitalului generează șomaj. Pentru că nu e vorba doar de capitalul financiar. Și capitalul financiar produce efecte atunci când pleacă. Eu mă refer la capitalul real, la companiile care fac produse în România și nu le vor mai face sau cei care voiau să le facă și renunță...

Oficial, instituție financiară, declarație pentru Spotmedia.ro

În cazul în care se va materializa scenariul pesimist avansat de JP Morgan, iar 1 Euro va ajunge să coste 6 lei, atunci întreaga structură de prețuri, salarii și pensii va fi afectată.

Toate produsele și serviciile se vor scumpi, iar veniturile se vor deprecia, scăzând astfel puterea de cumpărare.

Devalorizarea monedei naționale atrage după sine creșterea dobânzilor la împrumuturi, ajungându-se în situația în care deficitul nu mai poate fi finanțat. Efectul imediat: concedieri și reduceri de personal atât din mediul privat, cât și în cel public.

„Dacă vine George Simion la putere, se va întâmpla lucrul care se întâmplă chiar și în America în momentul de față - fuga capitalurilor. Nici nu trebuie să fugă multe odată sau toate odată. E suficient ca în fiecare zi să se producă un pic de hemoragie financiară și în loc să intre bani, să plece bani”, a declarat oficialul pentru spotmedia.ro. 

„Nu vom mai putea să ne împrumutăm deloc. Și noi avem nevoie să ne împrumutăm foarte mult ca să supraviețuim și să atingem un deficit de 7,5% din PIB, în cel mai fericit caz”, a mai adăugat acesta.

Studiu de caz, conform scenariului pesimist

Dimensiunea deprecierii:

1 euro = 5 lei → 1 euro = 6 lei

Aprecierea euro înseamnă că importurile devin mai scumpe cu 20%, ceea ce afectează inflația generală, mai ales la combustibili, alimentele importate, electronice și medicamente.

Estimare a pierderii puterii de cumpărare:

  • Venitul mediu lunar net în România: 4.500 lei (2025, estimare medie);
  • Aproximativ 30–40% din coșul de consum este afectat direct de cursul valutar (importuri, prețuri în euro, energie etc.)

Dacă prețurile acestor produse cresc cu 20%:

  • 40% din cheltuieli × 20% inflație = 8% pierdere putere de cumpărare;
  • 8% din 4.500 lei = 360 lei/ lună pierdere;
  • 4.320 lei/an/persoană, fără ajustări fiscale sau de salarii;

Concluzie:

Dacă nu cresc și salariile sau subvențiile, românul va pierde, în medie, aproximativ 4.000–4.500 lei pe an din puterea de cumpărare, doar din cauza unei deprecieri de la 5 la 6 lei/euro, în absența altor ajustări.

Criza economică din 2009 se întoarce

În cazul în care George Simion va câștiga alegerile prezidențiale, prăbușirea economiei va fi rapidă, lăsând guvernului puține posibilități de a lua decizii de amortizare a șocului, au declarat oficiali și experți consultați de spotmedia.ro pentru realizarea acestui articol.

Un astfel de impact economic poate fi urmat și de unul social, greve, proteste, dar și de unul politic, imposibilitatea de a forma o majoritate parlamentară, posibile alegeri anticipate sau suspendarea președintelui.

Întrebarea nu mai e cum s-a ajuns aici, deși în ultimii ani majoritatea PSD-PNL a fost criticată constant pentru lipsa apetitului de a face reforme, ci cum mai poate fi evitat dezastrul. 

George Simion, președinte, e calea sigură spre o criză economică de o amploare asemănătoare sau chiar mai mare ca aceea din perioada 2009 - 2012.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇