Ruperea coaliției de guvernare și demisia lui Marcel Ciolacu reprezintă o evoluție periculoasă în contextul electoral fragil și un cadou otrăvit al PSD.
De ce?
1.Vacantarea funcției de premier acum transformă campania într-una despre viitoarea guvernare, viitoarea majoritate și, în primul rând, viitorul premier.
Electoratul lui Simion primește o miză suplimentară să-l voteze, Călin Georgescu, de abia scăpat de niște elemente din controlul judiciar, poate deveni jucător activ în campanie, pentru că ideea de tandem președinte-premier este de actualitate imediată.
Narativul este simplu de anticipat: Călin Georgescu sau anticipate. Iar în caz de anticipate nu cred că e greu de imaginat ce scor ar avea extremiștii.
În plus, această schimbare pare o primă victorie concretă pentru Simion.
Nicușor Dan este presat să anunțe o coaliție și un nume de premier. În plină criză guvernamentală, subiectul nu poate fi evitat. Tema pe care mizează să pedaleze, „Est sau Vest? Rusia sau UE?", este eclipsată de această chestiune de actualitate imediată care ține, prin excelență, de atribuțiile președintelui.
Nicușor Dan se străduiește să țină subiectul departe, îl expediază pe 19 mai, acum este despre prezidențiale. Foarte greu ca fiind candidat la prezidențiale, cel care va propune premierul, ca principală atribuție, să ignori criza politică imensă și principala grijă a oamenilor - ce guvern vor avea, cine va fi premier, cine le va plăti pensiile și salariile.
Cum să fie acesta un element secundar? Opțiunea strategică Est-Vest nu va prinde, dacă va fi o chestiune sterilă, teoretică, ruptă de agenda și spaimele cetățeanului.
Dar, pe de altă parte, ce poate propune Nicușor Dan? Fără PSD nu există majoritate, asta este absolut clar în actuala configurație parlamentară.
Deci ori va fi nevoit să se roage de PSD, ori un guvern minoritar PNL-USR și, eventual, UDMR, deși Kelemen Hunor e puțin probabil să accepte această aventură sinucigașă.
Un guvern minoritar care are în opoziție și PSD, și extremiștii este condamnat, mai ales în condițiile economice teribile ale României și ale măsurilor care trebuie luate.
Sigur, propunerea poate să fie Ilie Bolojan, dar tot în condițiile unui guvern interimar de sacrificiu.
Dacă va evita subiectul, Nicușor Dan riscă să pară că ascunde ceva sau este paralel cu actualitatea. Dacă va intra în el, nu are cum să nu antagonizeze pe cineva. Deci o ecuație foarte proastă.
2.Luni, Guvernul a încercat să se împrumute pe piețele internaționale și nu a reușit. După intrarea în criză guvernamentală, există riscul incapacității de plată, vestit de altfel chiar de Marcel Ciolacu.
Nu există campanie mai bună pentru George Simion, care va exploata la maximum temerile oamenilor.
3.Trimis în opoziție, cu AUR, PSD va fi liber de orice constrângere de imagine, fără să și bată capul cu bugetul, deficitul și banii de pensii și salarii. Situație în care își lasă alegătorii să se ducă unde vor și nu e foarte greu de anticipat de cine se simt ei mai aproape.
Da, Marcel Ciolacu spune că atât timp cât va fi el președinte, o coaliție cu AUR nu este posibilă. Și dacă electoratul PSD va vota masiv Simion?