Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski consideră că întâlnirea sa din 26 aprilie cu omologul său american Donald Trump de la Vatican i-a permis acestuia din urmă să vadă conflictul din Ucraina „puţin diferit”.
„Sunt convins că, după întâlnirea noastră de la Vatican, preşedintele Trump a început să vadă lucrurile un pic diferit”, a declarat Zelenski.
Administraţia Trump a anunţat, vineri, că a aprobat vânzarea către Ucraina a pieselor de schimb şi a echipamentelor pentru avioanele de luptă F-16, a căror livrare a fost decisă de Joe Biden.
Departamentul de Stat a precizat într-un comunicat că a notificat Congresul cu privire la această vânzare, în valoare de 310,5 milioane de dolari, care include „formarea personalului în legătură cu operarea şi întreţinerea" avioanelor F-16, piese de schimb şi echipamente de deservire la sol şi alte echipamente, potrivit AFP.
Această tranzacţie va asigura formarea piloţilor şi va „spori interoperabilitatea” forţelor armate ucrainene cu cele ale Statelor Unite, a scris Departamentul de Stat al SUA.
- SUA pregătesc sancțiuni împotriva Rusiei din cauza Ucrainei, dar nu este clar dacă Trump le va semna
Ucraina a primit primele sale avioane F-16 de la aliaţii săi occidentali în august anul trecut, după doi ani de presiuni din partea Kievului. La jumătatea lunii aprilie, pentru a doua oară pentru acest tip de avion, un pilot ucrainean de F-16 a fost ucis în misiune.
În martie, Ucraina a primit mai multe F-16, avioane de concepţie americană, potrivit preşedintelui Volodimir Zelenski. Armata sa le foloseşte în special pentru a distruge rachetele ruseşti lansate constant asupra teritoriului ucrainean de la începutul invaziei din 2022.
Președintele SUA, Donald Trump, și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, au discutat, timp de 15 minute, cu ocazia funeraliilor papei Francisc, chiar în interiorul Bazilicii Sfântul Petru, din Vatican, unde le-a fost creat spontan un spațiu de discuție cu iz intim.
O întâlnire despre care președintele Ucrainei a spus că are „potenţialul de a deveni istorică”, iar Casa Albă a descris-o ca fiind „foarte productivă”.