Posibilitatea ca George Simion să ajungă la Palatul Cotroceni trebuie luată în considerare. Liderul AUR are șansa să intre în finala prezidențială de pe primul loc, iar în funcție de numărul voturilor obținute și campania de două săptămâni, de asemenea, poate câștiga poziția de șef al statului.
La ora actuală, există proiecții și analize sociologice care descriu o astfel de situație.
De data aceasta, victoria lui Simion în alegeri nu va mai fi percepută de societate ca o surpriză așa cum a fost în cazul lui Călin Georgescu.
Liderul AUR este un om politic cunoscut, membru al Parlamentului, cu o vizibilitate mare, obținută în urma intensei activități pe rețelele sociale.
Ajungerea sa la Palatul Cotroceni va avea consecințe majore, iar România pe care o știm acum se va schimba rapid, dar nu cred că va ieși din Uniunea Europeană sau NATO.
Actuala majoritate parlamentară nu va rezista multă vreme. La PSD va avea loc rapid un congres care-l va demite pe Marcel Ciolacu, iar noul președinte al partidului va fi un populist care se va alia cu AUR, formându-se o nouă majoritate parlamentară.
Va exista un nou guvern, iar PSD nu va pleca de la Palatul Victoria așa cum își doresc cei mai mulți alegători, inclusiv susținătorii lui Simion, critici la adresa social-democraților.
România, în carantină politică
Pentru a percepe mai bine atmosfera și brutalitatea schimbărilor politice din țară, odată cu sosirea lui Simion la Palatul Cotroceni, un bun exemplu îl reprezintă ceea ce s-a întâmplat în SUA, în primele 100 de zile ale administrației Trump.
O bună perioadă de timp, spațiul public va fi dominat de răzbunări de tot felul, de preluarea unor agenții și instituții, de împărțit noi privilegii, de presiuni asupra liderilor politici din afara arcului guvernamental, asupra organizațiilor neguvernamentale, dar și asupra reprezentanților mass-media.
Foarte probabil, guvernele Republicii Moldova și al Ucrainei îi vor ridica noului președinte interdicțiile de intrare în țările respective, dar relațiile cu Chișinăul și Kiev-ul se vor răci și vor deveni stranii din cauza acuzațiilor că România are un președinte acuzat de întâlniri cu agenți FSB, fiind privit ca factor de instabilitate în două țări vecine.
De asemenea, România va intra în carantină, fiind privită ca o amenințare la adresa Uniunii Europene și NATO.
O situație asemănătoare s-a înregistrat și în perioada 1990-1996, după ce regimul Iliescu a înăbușit violent protestul din Piața Universității și a anihilat opoziția politică.

Instabilitatea, noul normal
Ostilitatea opiniei publice față de PSD, mediocritatea politică a celor din AUR și extremismul lor vor prăbuși rapid susținerea populară pentru George Simion.
Realitatea va lua rapid locul fanteziilor de pe rețelele sociale, iar mulți români se vor trezi într-o țară izolată internațional, cu o economie care în cel mai fericit caz va stagna, cu plecarea investitorilor, șomaj și posibilitatea ca noul guvern să ajungă rapid în situația de a nu avea resurse să plătească pensiile și salariile din domeniul public.
Schimbarea rapidă și brutală a peisajului cu care cei mai mulți se obișnuiseră va duce la greve, proteste și tensiuni în stradă.
O majoritate parlamentară PSD-AUR va fi, în opinia mea, instabilă din cauza conflictelor interne majore din cadrul celor două formațiuni politice, dar și a presiunii venite dinspre populație.
PSD nu are președintele și acest lucru îl transformă, vrea, nu vrea, în vioara a doua, iar un conflict între Simion și premierul social-democrat va fi inevitabil.
Pe de altă parte, o scindare politică posibilă la PSD poate duce la suspendarea președintelui, deci George Simion, mai ales în cazul în care popularitatea lui se va prăbuși din cauza scheleților din dulap și a crizei socio-economice, va fi un lider slab, incapabil să controleze dinamica forțelor politice din Parlament.
Confruntarea dintre pro-occidentali și extremiști
Conflictul major care va măcina societatea românească va fi dintre forțele pro-occidentale și extremismul naționalisto-legionaro-pro-rus, care s-a extins în ultimii ani, favorizat de pandemie și de războiul din Ucraina.
Problema lui Simion va fi că pro-occidentalii din România sunt mai mulți, mai activi politic și vor avea mai multe de pierdut cu el președinte.
Au fost tensiuni uriașe între cele două mari grupuri politice în anii ’90, atunci când era un dezechilibru major între pro-occidentali și nostalgicii comuniști, deveniți peste ani și o generație, populiștii de azi, în favoarea ultimilor. Ce se va întâmpla acum, când prima categorie domină societatea, iar o mare parte din voturile lui Simion provin de la oameni care l-au susținut ca o formă de protest la adresa actualei clase politice?
În opinia mea, România va rezista unei aventuri extremiste, dar nu va fi ușor, iar primii și cei mai afectați vor fi exact cei care au căzut în capcana populismului promovat de AUR, SOS și POT.
Cei care-l vor vota pe Simion în 4 și 18 mai trebuie să fie conștienți de faptul că politica învingătorului afectează atât în bine cât și în rău pe toată lumea, deși opțiunile alegătorilor sunt diferite.
Deși decizia de a susține un candidat sau altul se ia în mod diferit și oamenii au așteptări diferite de la cei care câștigă, impactul negativ al unui președinte va fi resimțit de toți, indiferent cu cine au votat.
Simion nu-l va numi prim-ministru pe Călin Georgescu
Există comentatori care spun că trebuie să experimentăm răul ca să ne vindecăm de el, dar nu sunt de acord cu o astfel de abordare pentru că suferința, pierderile de vieți omenești, catastrofele și violențele pe care le provoacă răul politic sunt cumplite, iar dacă iadul poate fi evitat, atunci persoanele raționale, alegătorii conștienți, cei care nu au căzut pradă furiei, trebuie să facă tot posibilul ca să fie evitat.

Situațiile descrise mai sus se pot petrece în cazul în care George Simion câștigă alegerile, iar enunțurile se bazează pe efectele evenimentelor la care am fost martor în istoria recentă a României, pe urmărirea a ceea ce s-a întâmplat și se întâmplă în SUA, pe impactul pe care l-au avut formațiunile populiste, ajunse la putere, în țări ca Austria sau Italia în ultimele două decenii.
De asemenea, cu o anume doză de siguranță, pot spune că în cazul în care George Simion câștigă alegerile prezidențiale, Călin Georgescu nu va ajunge prim-ministru și nici nu se vor relua alegerile anulate, în ciuda promisiunilor făcute de candidatul AUR.