Prima undă de șoc în economie, după rezultatul alegerilor: Bursa în picaj, costurile la care se împrumută România cresc

Prima undă de șoc în economie, după rezultatul alegerilor: Bursa în picaj, costurile la care se împrumută România cresc
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Victoria detașată a candidatului suveranist George Simion în primul tur al alegerilor prezidențiale provoacă primele consecințe negative pentru România pe piețele financiare.

Avansul considerabil al unui politician izolaționist în primul tur al scrutinului prezidențial este interpretat de actorii financiari ca un risc major pentru stabilitatea economică a României. În consecință, piețele au reacționat negativ de la primele ore ale zilei de luni.

Iată primele unde de șoc pe care le-a provocat pe plan economic rezultatul din primul tur al alegerilor:

  • Bursa de Valori Bucureşti a deschis luni pe roșu, în scădere cu 2,5%, pe fondul unui declin al unora dintre cele mai importante acţiuni româneşti.
  • Indicele BET a coborât, din nou, sub nivelul de 17.000 de puncte, anunță Profit.ro.
  • La ora 10:10 acţiunile Băncii Transilvania, cea mai mare bancă din România, au scăzut cu 3%. Romgaz a pierdut 5%, iar OMV Petrom - 2%. Acțiunile Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie, din țară, au scăzut cu 1%, potrivit datelor analizate de Ziarul Financiar. Asta în condițiile în care aproximativ 8,2 milioane de salariaţi români sunt indirect cei mai mari investitori ai companiilor listate prin intermediul fondurilor de pensii private Pilon II.
  • Tranzacţiile din primele minute au ajuns la 13 milioane de lei pe segmentul de acţiuni, însă o activitate sporită poate fi observată şi pe cel de obligaţiuni, unde lichiditatea se ridică la 5,2 milioane de lei. Brokerii spun că există cumpărători în piaţă, însă unele vânzări sunt efectuate la preţurile din "bid", adică fără a aştepta un eventual echilibru între cerere şi ofertă.
  • Costurile la care se împrumută statul au ajuns la 7,75%, în creştere faţă de 7,47% la închiderea sesiunii de vineri.
  • Randamentul titlurilor cu scadența în 2034 a crescut cu 20 de puncte de bază, de la 7,53% vineri, la 7,73% luni dimineață. Cu cât randamentul în tranzacțiile din piața secundară e mai ridicat, cu atât investitorii vor cere dobânzi mai ridicate la emisiunile de obligațiuni ale statului (piața primară). Situația s-ar putea schimba în cursul zilei, mai ales dacă volumele de obligațiuni tranzacționate cresc, notează Profit.ro.
  • România are perspectivă negativă din partea principalelor trei agenții de evaluare financiară (Fitch, S&P și Moody's), ceea ce indică riscul unei deteriorări a situației financiare a statului, în lipsa unor măsuri de stabilizare, precum și posibilitatea retrogradării în afara categoriei recomandate investitorilor. Următoarea evaluare din partea unei agenții de rating este programată la finalul verii.

Experții se așteaptă la o perioadă marcată de volatilitate în contextul situației politice din țara noastră.

"Cred că va fi volatilitate pe pieţe în următoarele două săptămâni din cauza incertitudinii extrem de ridicate. Posibilitatea virării României către euroscepticism nu va fi bine privită de investitorii străini şi de finanţaţorii României. Conform agenţiilor de rating, ce ne ţine în categoria recomandată investiţiilor este tocmai apartenenţa la UE şi fondurile europene", a declarat Adrian Codirlaşu, preşedinte CFA România şi lector ASE, pentru ZF.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇