În ziua 1163 avem fum alb la Washington, unde Statele Unite și Ucraina au semnat, în sfârşit, mult aşteptatul acord pentru minerale. Actul va fi trimis spre ratificare în parlamentul Ucrainei.
În plus, Administrația Trump a informat Congresul că va autoriza exporturi militare directe către Ucraina de cel puțin 50 de milioane de dolari. Ar fi o premieră de la revenirea lui Trump la Casa Albă.
Referitor la cele două informaţii, Dimitri Medvedev susține că ele demonstrează că Administrația Trump obligă Kievul să plătească pentru ajutorul militar american.
Pe de altă parte, emisarul special al lui Donald Trump susţine că SUA nu vor abandona negocierile de pace, iar ucrainenii i-ar fi spus că acceptă realitatea ocupației ruse, chiar dacă nu o vor recunoaşte oficial.
Pe front, două persoane au fost ucise şi cinci rănite într-un atac cu drone ruseşti asupra unei zone rezidenţiale din Odesa.
S-au auzit explozii într-un cartier al oraşului Sumî şi au fost declanşate alerte antiaeriene în regiunile Kiev, Harkov, Cerniguiv, Sumî, Doneţk, Dnipropetrovsk şi Zaporojie, printre altele.
Un reprezentant al ocupaţiei ruse din orașul Oleşki (regiunea Herson), aflat sub control rusesc, a acuzat forțele ucrainene că au lansat azi un atac soldat cu zeci de morți și de răniți în rândurile populației civile. Oficialul a postat o înregistrare video de la faţa locului.
În schimb, comandantul suprem al forțelor armate ucrainene, Oleksandr Sîrskîi, a anunțat că în luna aprilie Ucraina a recucerit peste 100 de poziții prin tactici de apărare activă.
Peste graniţă, aflăm de la guvernatorul din Kursk că cel puţin 288 de civili ar fi fost fost ucişi şi sute răniţi în regiunea rusă, de când ucrainenii au lansat acolo o ofensivă în august 2024.
Însă Ministerul Apărării din Ucraina a raportat că avioanele rusești au lansat peste 1.200 de bombe aeriene ghidate asupra pozițiilor de apărare ucrainene din regiunea Kursk. Practic, ruşii şi-au bombardat singuri ţara.
Acord pe minerale şi vânzări de arme din SUA
- Gata acordul - Statele Unite și Ucraina au semnat, în sfârşit, mult aşteptatul acord pentru minerale. Actul va fi trimis spre ratificare în parlamentul Ucrainei. Actul instituie Fondul Comun de Investiții pentru Reconstrucție SUA-Ucraina, care va fi administrat în parteneriat egal, fără a presupune datorii pentru Kiev. Fondul va fi susținut financiar de SUA și prin el vor fi atrase investiții pentru infrastructură, energie, industrie. Companiile americane vor primi acces preferențial la investiții în sectorul minier ucrainean, în special în domeniul metalelor rare. Detalii AICI
- Trump aprobă prima vânzare de arme către Ucraina - Administrația Trump a informat Congresul despre intenția de a autoriza exporturi de produse militare directe (DCS) către Ucraina de cel puțin 50 de milioane de dolari, potrivit unor surse diplomatice citate de Kiev Post. Ulterior, documentele Congresului au confirmat rapoartele mass-media. E prima astfel de permisiune acordată de la revenirea lui Trump la Casa Albă. Decizia vine la doar câteva săptămâni după ce Trump a suspendat toate ajutoarele militare destinate Ucrainei pentru o revizuire, punând un accent mai mare pe utilizarea influenței SUA pentru a încheia conflictul prin diplomație, în loc de sprijin militar. „Toate vânzările de tip DCS sunt tăcute; nu sunt anunțate public, cum ar fi vânzările militare străine”, a declarat Colby Badhwar, analist în domeniul securității. „Știrea de aici este, practic, că [vânzările de arme americane] continuă, în ciuda faptului că toată lumea a prezis că Trump va izola complet Ucraina”, a adăugat el.
- Prima reacţia a Rusiei - Fostul președinte rus, Dimitri Medvedev, susține că acordul dintre Ucraina și SUA privind resursele minerale demonstrează că Administrația Trump obligă Kievul să plătească pentru ajutorul militar american.
- SUA nu renunţă, Ucraina cedează? - Statele Unite nu intenționează să renunțe la eforturile diplomatice pentru încheierea războiului din Ucraina, a declarat Keith Kellogg, trimisul special american. Potrivit lui Kellogg, autoritățile de la Kiev ar fi transmis că sunt pregătite să accepte ocupația rusă ca realitate de facto, fără a renunța oficial (de jure) la teritoriile pierdute. Detalii AICI
Evoluţii pe front
- Atac mortal la Odesa - Două persoane au fost ucise şi cinci rănite într-un atac cu drone ruseşti asupra unei zone rezidenţiale din Odesa, în sudul Ucrainei, a anunţat guvernatorul regiunii, joi dimineaţă, pe Telegram. În Odesa, „atacul inamic a avariat clădiri rezidenţiale, case, un supermarket, o şcoală şi maşini. Au izbucnit incendii (...) Două persoane au fost ucise de atacul (dronei) şi alte cinci au fost rănite”, a scris guvernatorul.
- Alerte aeriene şi explozii - S-au auzit explozii într-un cartier al oraşului Sumî şi au fost declanşate alerte antiaeriene în regiunile Kiev, Harkov, Cerniguiv, Sumî, Doneţk, Dnipropetrovsk şi Zaporokie, printre altele.
- Bilanţul atacurilor - Forțele ruse au atacat Ucraina cu 5 rachete balistice Iskander-M și 170 de drone noaptea trecută. 142 de drone nu au reușit să-și atingă țintele, scrie Ukrainska Pravda.
- Rușii acuză Ucraina de un atac letal în Herson - Cel puţin şapte persoane au fost ucise, iar alte peste 20 au fost rănite astăzi în oraşul ucrainean aflat sub control rusesc Oleşki, în regiunea Herson (sud), a anunţat un reprezentant al ocupaţiei ruse, relatează AFP. "Către ora (locală) 9.30 (şi ora României), într-o zonă a pieţei centrale, militari ucraineni au desfăşurat un atac masiv cu drone (…) împotriva civililor. Mulţi oameni se aflau la piaţă în momentul atacului. Potrivit unor ultime date preliminare, au fost cel puţin şapte morţi şi peste 20 de răniţi", denunţă pe Telegram Vladimir Saldo, numit de Moscova la conducerea regiunii ucrainene ocupate. În alt mesaj, el acuză tot pe Telegram armata ucraineană de faptul că a lansat alte drone după primul val al atacului, pentru "a-i termina pe supravieţuitori". Saldo a publicat o înregistrare video de la faţa locului - filmată aerian şi neautentificată - în care apar maşini şi fum care iese din clădiri mici. Oleşki, care avea aproximativ 20.000 de locuitori înaintea războiului, se află pe malul de est al fluviului Nipru, ocupat în acest sector de Rusia. Oraşul se află la câţiva kilometri est de oraşul Herson, capitala regiunii, cucerită de Moscova şi recucerită în toamna lui 2022 de armata ucraineană.
- Morţii din Kursk - Cel puţin 288 de civili au fost ucişi şi sute au fost răniţi în regiunea rusă Kursk de când ucrainenii au lansat acolo o ofensivă în august 2024, au anunţat autorităţile regionale. „Din august (2024), 791 de persoane au suferit leziuni fizice în regiunea Kursk, dintre care 288 au murit şi 430 au fost spitalizate”, a declarat guvernatorul Alexander Khinstein, pe Telegram. Aceste cifre teribile nu sunt, din păcate, exhaustive: nu toate corpurile civililor morţi au fost încă scoase din zonele de frontieră”, a adăugat el. După luni de lupte, Rusia a afirmat la sfârşitul săptămânii trecute că a eliberat complet regiunea Kursk. Preşedintele Volodimir Zelenski a asigurat că forţele ucrainene continuă operaţiunile acolo. Iar Vladimir Putin spune că e vorba de câteva grupuri de luptători ascunşi prin subsoluri.
- Bombele ruşilor asupra.. Rusiei - Însă Ministerul Apărării din Ucraina a raportat că avioanele rusești au lansat peste 5.000 de bombe aeriene ghidate asupra pozițiilor și așezărilor ucrainene de pe front în aprilie. Peste 1.200 dintre acestea - aproximativ un sfert - au vizat pozițiile de apărare ucrainene din regiunea Kursk a Rusiei.
- Ucrainenii au recuperat sute de poziții în aprilie - Oleksandr Sîrskîi, comandantul suprem al forțelor armate ucrainene, a declarat că în luna aprilie Ucraina a recucerit 115 poziții prin tactici de apărare activă, relatează The Kyiv Independent. "Obiectivul nostru principal este să reținem trupele ruse în zonele cele mai amenințate, în special în regiunile Sumî, Kursk, Pokrovsk și Novopavlivsk," a precizat Sîrskîi pe Facebook. El a subliniat contribuția majoră a artileriei, aviației și a dronelor ucrainene în aceste succese. Dronele de atac de tip DeepStrike au lovit 62 de ținte pe teritoriul Rusiei, distrugând infrastructură militară și afectând capacitatea industrială a inamicului. În aceeași zi, Sîrskîi a anunțat că dronele ucrainene au distrus peste 83.000 de ținte ruse în aprilie, în creștere cu 8% față de luna martie.