BEC dă verdictul: Scrisorile lui Simion sunt ilegale. Cum a pus mâna AUR pe datele personale

BEC dă verdictul: Scrisorile lui Simion sunt ilegale. Cum a pus mâna AUR pe datele personale
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

USR anunţă că Biroul Electoral Central a decis că George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidenţiale, a trimis ilegal scrisori alegătorilor şi că acestea trebuie retrase. Această hotărâre vine după sesizarea făcută de USR Braşov.

Biroul Electoral Central (BEC) a constatat că George Simion şi AUR au încălcat legislaţia atunci când au folosit din Registrul Electoral datele alegătorilor în alt scop decât cel prevăzut de lege – verificarea corectitudinii listelor, a anunţat USR.

Reprezentanţii Uniunii Salvaţi România au precizat că decizia BEC infirmă decizia anterioară a Biroului Electoral Judeţean Braşov, care nu a văzut o problemă în felul în care George Simion se joacă cu datele personale ale alegătorilor. 


”A fost un pas important: s-a recunoscut că aceste practici sunt nelegale şi s-a dispus încetarea de îndată a distribuirii materialelor de propagandă.

Voi urmări în continuare această speţă şi mă voi asigura că autoritatea competentă în materie de protecţia datelor (ANSPDCP) va aplica sancţiunile prevăzute de lege.

Este inadmisibil ca datele personale ale cetăţenilor să fie folosite în scopuri electorale fără consimţământ şi fără transparenţă.

Drepturile noastre nu sunt opţionale, iar legea trebuie să se aplice tuturor – inclusiv lui George Simion şi celor care îl girează din umbră”, a declarat Alexandru Gheorghe, vicepreşedinte USR Braşov şi lider al consilierilor locali USR Braşov.

493877134_666118876315542_1932938344909324212_n
Foto: Facebook/USR Braşov

Cum a pus mâna Simion pe datele personale

George Simion a explicat la Hotnews cum a reușit să obţină datele a peste un milion de oameni, pentru a le trimite scrisori electorale personalizate.

„De la autoritățile române, în baza unei legi, din Registrul Electoral mai precis. Acest registru electoral se pune la dispoziția candidaților.

Este o prostie și o acuzație vehiculată la adresa noastră că am furat baze de date. Spun asta de 2 ani. Ne acuză unii: Ați făcut acțiuni, ați pus oamenii să semneze contracte, ați făcut caravana medicală ca să le colectați datele personale.

Avem datele tuturor cetățenilor României prin Registrul Electoral, la fel cum și celelalte partide le au. Există o lege în acest sens care permite partidelor politice să aibă acces la aceste date cu privire la alegători”

image
Foto: Spotmedia.ro

Care e problema - o lege neadaptată la GDPR

Legea 190/2018 le dă posibilitatea partidelor să folosească datele. Partidele primesc acel registru pentru a se asigura că nu sunt fraude cu lista de alegători, nu ca să facă şi campanie cu datele din el.

În 2019, Asociația pentru Tehnologie și Internet scria Comisiei Europene și avertiza că:

"Partidele politice si organizaţiile non-guvernamentale primesc un cec în alb pentru prelucrarea nerestricţionată a datelor personale. Cambridge Analytica ne-a arătat cum opinii politice pot fi influenţate prin microtargeting si cum cursul alegerilor democratice poate fi manipulat.

Legea de implementare oferă partidelor politice din România posibilitatea de a prelucra date personale, inclusiv date sensibile, doar cu simpla notificare a persoanelor, încălcând principiile europene de baza (articolul 9 din Legea 190/2018)".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇