Times: Europa nu poate să adune 25.000 de militari pentru o misiune de pace în Ucraina

Times: Europa nu poate să adune 25.000 de militari pentru o misiune de pace în Ucraina
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ar fi dificil pentru Europa să adune 25.000 de militari pe care să-i trimită în Ucraina în cadrul unei forțe de menținere a păcii, susțin surse familiarizate cu această chestiune.

Șeful Statului Major al Apărării al Marii Britanii, amiralul Tony Radakin, le-a cerut inițial omologilor săi să contribuie la constituirea unei forțe de desfășurare de 64.000 de soldați. Dar la întâlnirile ulterioare miniștrii Apărării din statele europene au spus că nu există „nicio șansă” de a aduna un contingent atât de mare și că chiar și o forță de 25.000 de soldați ar necesita un efort colectiv major.

Cauzele invocate sunt subfinanțarea armatelor și efectivele insuficiente, scrie The Times.

Potrivit ziarului britanic, aceste preocupări au fost exprimate în timpul unei reuniuni din 10 aprilie a "Coaliției celor dispuși" și din nou în discuțiile ulterioare de la Bruxelles, într-un grup mai mic.

Miniștrii europeni i-au spus secretarului britanic al Apărării John Healey că, la o rotație pe o perioadă de doi ani a efectivelor, o astfel de desfășurare ar necesita un total de 256.000 de oameni.

Marea Britanie a reconsiderat desfășurarea unei misiuni militare ample în Ucraina, din cauza riscurilor crescute asociate unei astfel de inițiative. Surse din cadrul guvernului britanic au declarat pentru Times că planul inițial, care prevedea protejarea orașelor ucrainene, a porturilor și a centralelor nucleare, este regândit şi se ia în considerare o prezență mai limitată și strategică.

Londra este pregătită acum să contribuie cu până la 10.000 de militari la forța de menținere a păcii în Ucraina. De asemenea, Franța e dispusă să trimită între 5.000 și 10.000, scrie The Times.

Cu toate acestea, surse citate de ziarul menționat au spus că Estonia și Finlanda și-au exprimat îngrijorarea că desfășurarea forțelor în străinătate ar putea slăbi apărarea frontierelor lor, în timp ce Polonia, Spania și Italia au spus că nu vor trimite trupe.

Amintim că România a transmis, de asemenea, că nu va trimite trupe în Ucraina.

Iată și explicația pentru această decizie:

O altă sursă a adăugat că Finlanda și Germania se opun, în principiu, desfășurării forțelor terestre, deși Berlinul nu a exclus în totalitate acest lucru.

Ideea de a trimite trupe străine în Ucraina este în discuție din 2024. În ianuarie 2025, premierul britanic Keir Starmer și președintele francez Emmanuel Macron au început discuții mai detaliate despre desfășurarea forțelor britanice și franceze.

Rusia și-a declarat în repetate rânduri opoziția față de prezența trupelor occidentale în Ucraina. Ministrul de Externe Serghei Lavrov a catalogat drept inacceptabilă această idee, iar în urma discuțiilor cu Statele Unite din 18 februarie el a reiterat că Rusia nu va fi de acord cu desfășurarea forțelor NATO în Ucraina în cadrul unui eventual acord de pace.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇