O nouă formă de diabet, care nu este asociată cu obezitatea, a fost recunoscută oficial de către Federația Internațională de Diabet (IDF). Diabetul de tip cinci, așa cum a fost denumit, afectează aproximativ 25 de milioane de persoane la nivel global, și a fost observat prima oară în urmă cu zeci de ani, în țările în curs de dezvoltare.
Afecțiunea apare în special la adolescenți și adulți tineri, subponderali și subnutriți, și este cauzată de o producție insuficientă de insulină, indusă de malnutriție, scrie The Independent.
Spre deosebire de tipurile cunoscute de diabet – tip unu (autoimun) și tip doi (corelat cu stilul de viață) – această formă nu are legătură cu obezitatea, fiind de multe ori confundată cu celelalte tipuri, ceea ce a dus la tratamente greșite și complicații grave.
„A fost istoric subdiagnosticat și înțeles greșit. Recunoașterea oficială este un pas crucial în direcția conștientizării unei probleme devastatoare”, a declarat dr. Meredith Hawkins, profesor de medicină la Albert Einstein College of Medicine.
Omul de știință avertizează că mulți pacienți primesc tratamente nepotrivite, uneori chiar periculoase, cum ar fi administrarea excesivă de insulină, care poate fi fatală în acest context.
„Diabetul legat de malnutriție este mai frecvent decât tuberculoza și aproape la fel de frecvent ca HIV/SIDA, dar lipsa unui nume oficial a împiedicat eforturile de diagnosticare și identificare a unor terapii eficiente”, a mai spus dr. Hawkins.
De-a lungul timpului, medicii au observat cazuri în care pacienții – de obicei tineri și slabi – prezentau simptome asemănătoare diabetului de tip unu, dar nu răspundeau la tratamentul cu insulină. Abia ulterior, o echipă de cercetători a demonstrat că această formă este fundamental diferită de tipurile clasice de diabet, având la bază un defect metabolic profund în capacitatea organismului de a secreta insulină.
În prezent, nu există un tratament standard pentru diabetul de tip 5. Potrivit specialiștilor, alimentația pacienților ar trebui să includă mai multe proteine și mai puțini carbohidrați, în paralel cu corectarea deficiențelor de micronutrienți.
„Totul trebuie cercetat atent, acum că avem recunoaștere oficială și sprijin internațional”, mai spus dr. Hawkins.