Donald Trump a recâştigat fotoliul de preşedinte al SUA şi a preluat conducerea guvernului pe fondul celor mai bune cifre de sondaj din cariera sa politică, dar pe măsură ce s-au apropiat 100 de zile de mandat, opiniile americanilor cu privire la ceea ce a făcut până acum au devenit profund negative.
Potrivit unui nou sondaj CNN realizat de SSRS, rata de aprobare de 41% a lui Trump este cea mai scăzută pentru orice preşedinte nou ales la 100 de zile, cel puţin de la Dwight Eisenhower încoace – inclusiv primul mandat al lui Trump.
Aprobarea modului în care Trump gestionează preşedinţia a scăzut cu 4 procente din martie şi cu 7 procente faţă de sfârşitul lunii februarie.
Doar 22% dintre respondenţi au declarat că sunt total de acord cu modul în care Trump gestionează funcţia sa, un nou nivel scăzut, iar aproximativ de două ori mai mulţi au declarat că dezaprobă total (45%).
Din martie, Trump a înregistrat scăderi notabile în ceea ce priveşte aprobarea din partea femeilor şi a hispanicilor americani (cu 7 puncte mai puţin în fiecare grup, la 36% în rândul femeilor şi 28% în rândul hispanicilor).
Opiniile partizane cu privire la Trump rămân larg polarizate, 86% dintre republicani aprobându-l şi 93% dintre democraţi dezaprobându-l. Dar în rândul independenţilor politici, rata de aprobare a preşedintelui a scăzut la 31%, egalând punctul său cel mai scăzut din primul mandat cu acest grup şi aproximativ la fel ca poziţia sa cu ei în ianuarie 2021.
Sondajul arată că preşedintele este într-o continuă scădere în aproape toate problemele majore pe care a încercat să le abordeze în timpul mandatului său, iar încrederea publicului în capacitatea sa de a gestiona aceste probleme este, de asemenea, în scădere.
Rata de aprobare a lui Trump în ceea ce priveşte problemele economice a scăzut considerabil de la începutul lunii martie, deoarece lansarea planului său tarifar a dus la volatilitatea pieţei bursiere şi la îngrijorări legate de creşterea preţurilor.
În ceea ce priveşte inflaţia, aprobarea a scăzut cu 9 puncte, ajungând la 35%, iar în ceea ce priveşte tarifele în sine, a scăzut cu 4 puncte, ajungând la 35%.
Aprecierile sale cu privire la gestionarea economiei au scăzut cu 5 procente, ajungând la un minim al carierei de 39%; el a atins acest minim o dată în primul său mandat şi din nou în luna martie a acestui an). Doar aproximativ jumătate (52%) îşi exprimă încrederea în capacitatea sa de a gestiona economia, în scădere cu 13 procente faţă de un sondaj CNN din decembrie.
„Sunt dezamăgită. Nu am votat pentru el. Aveam de gând să îi acord beneficiul îndoielii, pentru că m-am gândit, ştiţi, că ar putea face lucruri pentru a ajuta economia şi ... dezamăgire în continuare”, a declarat o rezidentă din Virginia, în vârstă de 55 de ani, care se identifică ca independentă şi a participat la sondaj. Aceasta lucrează pentru guvernul federal de peste două decenii şi a cerut ca numele său să nu fie folosit.
În urma eforturilor sale de amploare de a remodela forţa de muncă a guvernului federal, Trump a pierdut teren în ceea ce priveşte rata de aprobare a gestionării guvernului federal (42% aprobă, în scădere cu 6 puncte din martie) şi doar 46% îşi exprimă încrederea în el pentru a numi cele mai bune persoane în funcţie, în scădere cu 8 puncte din decembrie. Mai puţin de jumătate (43%) consideră că acţiunile lui Trump reprezintă o reorganizare necesară a Washingtonului, în timp ce majoritatea (57%) afirmă că abordarea sa faţă de preşedinţie pune în mod inutil ţara în pericol.
Derek Steinmetz, un democrat din Wauwatosa, Wisconsin, a declarat că este cel mai îngrijorat de „dispreţul general al lui Trump faţă de regulile, normele şi structura guvernului". „A fost o preocupare în primul mandat, dar este mult mai gravă de data aceasta, deoarece există mai puţine garduri de protecţie”.
Acţiunile lui Trump în domeniul relaţiilor externe - care au inclus o atitudine mai prietenoasă faţă de Rusia în războiul cu Ucraina şi încetarea multor programe de ajutor extern - sunt, de asemenea, dezaprobate în majoritate (39% aprobă, 60% dezaprobă). Jumătate spun că au multă sau puţină încredere în capacitatea sa de a gestiona afacerile externe, în scădere de la 55% înainte de preluarea mandatului.
Chiar şi în ceea ce priveşte imigraţia, o problemă în care Trump a depăşit cu 7 procente recordul său din primul mandat la începutul acestui an, sondajul constată o scădere a ratei de aprobare şi o scădere a încrederii în acţiunile lui Trump. În general, 45% dintre respondenţi aprobă acum, cu 6 procente mai puţin decât în martie, iar 53% îşi exprimă încrederea în capacitatea sa de a face faţă acestei probleme, în scădere de la 60% în decembrie.
Trump obţine ratinguri pozitive la limită pentru o singură problemă analizată în sondaj: gestionarea problemelor legate de identitatea de gen şi persoanele trans. În general, 51% dintre respondenţi, inclusiv 90% dintre republicani, 48% dintre independenţi şi 16% dintre democraţi, sunt de acord cu modul în care abordează această problemă.
„De fapt, mă bucur că a spus că există doar bărbaţi şi femei. De fapt, m-am bucurat destul de mult când a ieşit, când a pus asta în lege, că există numai bărbaţi şi numai femei, că nu există binar, el, ea, ei. Nu există ei”, a declarat Lisa Munson, mamă a trei copii din Maryland, care a votat pentru Trump, atunci când a fost întrebată care consideră că este cea mai mare realizare a lui Trump.
Cu toate acestea, eforturile lui Trump de a modela artele, cultura şi istoria americană sunt mult mai puţin populare, 64% dintre respondenţi considerând că este nepotrivit ca acesta să ia măsuri precum preluarea controlului asupra Centrului Kennedy pentru Artele Spectacolului şi încercarea de a modifica exponatele din muzeele Institutului Smithsonian, un efort pe care l-a delegat în parte vicepreşedintelui JD Vance.
În general, încrederea americanilor în faptul că Trump îşi va folosi puterea prezidenţială în mod responsabil (46% încredere, în scădere cu 8 procente) şi că va asigura o conducere reală a ţării (50% încredere, în scădere cu 9 procente) a scăzut brusc din decembrie. Trump a emis o serie de ordine executive prin care a ordonat modificări ale practicilor şi politicilor guvernamentale care s-au confruntat cu numeroase contestaţii în instanţă.
„Nu sunt un mare fan al acestor ordine executive pe care Trump şi toţi ceilalţi preşedinţi le emit constant. În cazul lui Trump, cred că exagerează cu aceste ordine executive şi de aceea multe dintre ele sunt respinse de instanţe, nu ai autoritatea de a face asta”, a declarat George Mastrodonato, un votant al lui Trump şi avocat parţial pensionat care locuieşte în Santa Fe, New Mexico şi a participat la sondaj.
Puţin peste jumătate dintre americani (52%), inclusiv majorităţi de democraţi şi republicani, spun că al doilea mandat al lui Trump va schimba fundamental ţara pe termen lung. Puţin mai mult de o treime (36%) spun că orice schimbări semnificative făcute de Trump vor dispărea odată ce acesta va părăsi funcţia şi doar 12% spun că al doilea mandat al lui Trump nu va duce la schimbări semnificative în ţară.
Totuşi, americanii sunt foarte împărţiţi în ceea ce priveşte respectarea de către Trump a promisiunilor importante din campanie. Puţin mai puţin de jumătate, 48%, spun că face o treabă bună, iar 51% o treabă proastă - cifre care reflectă îndeaproape acest moment al primului său mandat.
O majoritate de 55% afirmă că a luat cel puţin unele măsuri pentru a aborda în mod eficient problemele naţiunii, deşi doar 28% cred că a făcut lucruri care au început deja să ajute la rezolvarea problemelor ţării.
Sondajul CNN a fost realizat de SSRS în perioada 17-24 aprilie pe un eşantion de 1.678 de adulţi din întreaga ţară, folosind o combinaţie de interviuri online şi telefonice. Rezultatele pentru eşantionul complet au o marjă de eroare de eşantionare de plus sau minus 2,9 puncte.