Trump a dat ordin pentru exploatarea minieră în adâncurile oceanelor. Organizațiile de mediu: Poate provoca daune ireparabile

Trump a dat ordin pentru exploatarea minieră în adâncurile oceanelor. Organizațiile de mediu: Poate provoca daune ireparabile
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Grupurile de mediu critică dur un ordin executiv semnat de Donald Trump, care urmărește să accelereze exploatarea mineralelor din adâncul oceanelor, avertizând că măsura ar putea provoca daune ireparabile ecosistemelor marine.

Ordinul semnat joi de Trump cere ca Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) să urgenteze acordarea de permise pentru companiile care doresc să extragă minerale de pe fundul oceanului, atât în apele americane, cât și în apele internaționale, relatează The Guardian.

Decizia vine pe fondul controlului exercitat de China asupra multor minerale critice - precum nichelul, cobaltul și manganul - esențiale în industria de înaltă tehnologie și pentru aplicații militare.

Trump a declarat că ordinul său „poziționează SUA ca lider global în explorarea și dezvoltarea mineralelor din fundul oceanelor, atât în interiorul, cât și dincolo de jurisdicția națională”.

În paralel, compania canadiană Metals Company a anunțat că va solicita aprobarea printr-o filială americană pentru a începe operațiuni de minerit în apele internaționale. Aceasta intenționează să obțină permise în acest an pentru a exploata noduli polimetalici, care conțin minerale valoroase „pentru a consolida lanțurile de aprovizionare cu minerale critice ale SUA”.

Efecte asupra mediului

Însă activiștii de mediu avertizează că exploatarea de adâncime ar putea distruge ecosisteme fragile, ar putea afecta pescuitul și chiar capacitatea oceanelor de a absorbi dioxidul de carbon, principalul responsabil de încălzirea globală.

Peste 30 de țări, grupuri comerciale din industria pescuitului, organizații ecologiste și unele companii auto și de tehnologie au cerut impunerea unui moratoriu asupra mineritului de adâncime.

„Oamenii de știință sunt de acord că exploatarea mineralelor de pe fundul oceanelor este extrem de periculoasă pentru ocean și pentru toți cei care depindem de el”, a declarat Jeff Watters, vicepreședinte pentru afaceri externe la Ocean Conservancy.

„Pagubele nu se limitează la fundul oceanului: vor afecta întreaga coloană de apă, de la adâncime la suprafață, și toate organismele care trăiesc în ea”, a spus Watters.

Îngrijorările legate de protejarea ecosistemelor au determinat în anii ’90 crearea Autorității Internaționale pentru Fundul Mării, sub egida ONU, pentru a reglementa activitățile de minerit în apele internaționale. SUA nu a aderat niciodată la acest acord și nu a stabilit reguli interne în acest domeniu.

Jeff Watters avertizează că ignorarea acestor eforturi „deschide calea altor țări să facă același lucru, înainte de a exista protecții adecvate”.

Duncan Currie, consilier juridic al Deep Sea Conservation Coalition, avertizează că această decizie ar putea afecta și alte acorduri internaționale privind pescuitul, navigația și cercetarea marină.

Și o dilemă globală

Există însă și voci care subliniază dilema globală: mineralele de adâncime ar putea fi vitale pentru dezvoltarea tehnologiilor cu emisii scăzute de carbon necesare combaterii schimbărilor climatice.

„Va trebui să facem alegeri dificile și să acceptăm compromisuri inconfortabile, dacă vrem să găsim soluții la criza climatică”, a spus Assheton Stewart Carter, directorul executiv al firmei globale de consultanță TDi Sustainability.

Totuși, Katie Matthews, cercetător principal la organizația Oceana, a criticat ferm ordinul lui Trump, afirmând că acesta reprezintă „un caz clar în care lăcomia companiilor miniere primează în fața bunului-simț. Orice tentativă de accelerare a exploatării miniere de adâncime fără măsuri de protecție va duce la distrugerea accelerată a oceanelor noastre”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇