Secretarul de stat american Marco Rubio a declarat că un acord de pace între Rusia şi Ucraina trebuie să fie semnat în curând, adăugând că administraţia Trump îşi va petrece următoarea săptămână încercând să hotărască dacă va continua să fie mediator.
„Trebuie să se întâmple curând. Nu putem continua să dedicăm timp şi resurse acestui efort dacă acesta nu se va concretiza”, a declarat Rubio în cadrul emisiunii «Meet the Press» de la NBC, relatează Reuters.
„Săptămâna aceasta va fi una foarte importantă, în care va trebui să decidem dacă acesta este un efort în care nu dorim să continuăm să fim implicaţi sau dacă este timpul să ne concentrăm pe alte probleme", a spus el.
Rubio a vorbit la o zi după ce preşedintele Donald Trump şi liderul ucrainean Volodimir Zelenski s-au întâlnit la Vatican, în marja funeraliilor Papei Francisc, pentru a relansa eforturile ezitante de a pune capăt războiului Rusiei cu Ucraina.
Zelenski a declarat că întâlnirea s-ar putea dovedi istorică, dacă va aduce tipul de pace pe care îl speră, iar un purtător de cuvânt al Casei Albe a numit-o „foarte productivă”.
Rubio a afirmat că Washingtonul a amânat impunerea de sancţiuni Rusiei pentru a permite diplomaţiei să funcţioneze, dar a avertizat că Trump are opţiuni pentru a trata cu orice parte care se opune unui acord de pace.
„Dacă nu se întâmplă, dacă nu se concretizează, atunci există opţiuni pe care le avem pentru cei pe care îi considerăm responsabili pentru că nu doresc pacea”, a declarat secretarul de stat.
„Dar preferăm să nu ajungem încă la acest stadiu, deoarece credem că închide uşa diplomaţiei”, a spus Rubio.
Pe de altă parte, liderul minorităţii din Senatul SUA, Chuck Schumer, a declarat, duminică, că îi este teamă că Trump va „ceda în faţa lui Putin”.
„Să abandoneze pur şi simplu Ucraina, după tot sacrificiul pe care l-au făcut, după atâtea pierderi de vieţi omeneşti, şi cu ralierea întregului Occident împotriva lui Putin, ar fi pur şi simplu o tragedie morală”, a declarat Schumer la emisiunea «State of the Union» de la CNN.
Schumer a mai spus că a lua partea Rusiei în conflict ar rupe alianţele cu Europa şi ar încuraja dictatorii din întreaga lume.