Raport: Modul de promovare a lui Georgescu pe TikTok a fost preluat și e folosit intens de noii candidați

Expert Forum a publicat un document alarmant în care arată că rețelele de conturi false folosite în campania candidatului pro rus de anul trecut nu au dispărut, fiind utilizate în continuare pe scară largă pentru promovarea politică a unor candidați. 
Raport: Modul de promovare a lui Georgescu pe TikTok a fost preluat și e folosit intens de noii candidați
George Simion folosește în promovarea electorală aceeași strategie cu conturi false, utilizată și de Călin Georgescu - Foto: Mediafax/ Hepta.ro
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Intrarea surprinzătoare și șocantă a lui Călin Georgescu în finala prezidențială a reprezentat cea mai puternică lovitură dată sistemului politic din România după 1990.

„Alegerile prezidențiale de anul acesta sunt, în realitate și în ultimă instanță, un referendum cu privire la Revoluția din 1989”, a remarcat analistul politic Sorin Cucerai.

E greu de îndepărtat senzația că ne aflăm în fața unui examen major, mai degrabă o restanță la democrație de care depinde viitorul nostru și apasă pe umerii întregii societăți.

„Ceaușescu își vrea țara înapoi. E, pentru mine, cel mai insuportabil aspect al României de azi. Și nu, problema nu e PSD sau PNL sau mai știu eu cine altcineva din politica veche. În fond, PSD s-a născut (cu numele de FSN) ca partid anticeaușist. Problema e valul de conspiraționism revizionist care mătură societatea de câțiva ani și care pare în continuă creștere”, a mai scris Sorin Cucerai.

Dar valul de conspiraționism n-a apărut din nimic, e efectul a ani de informații false răspândite pe rețelele sociale și de inacțiune vinovată a celor care au guvernat.

Liderii politici s-au folosit de bombardamentul minciunilor pentru a-și crește popularitatea, văzând în rețelele sociale un vehicul util și ieftin pentru a ajunge la putere și a o păstra.

Strategie de campanie, manipularea rețelelor sociale

Anul trecut, în campania electorală din România s-a întâmplat ceva șocant. Pentru prima dată ierarhia politică în alegeri a fost decisă prin manipularea platformei sociale TikTok, încălcându-se grav legislația electorală.

Printr-o investiție de peste 50 de milioane de euro, conform unui raport al unei organizații a oamenilor de afaceri din România, s-a creat o structură supra statală care și-a impus propriul candidat folosind postări, campanii și rețele de influenceri de pe TikTok.

Intrarea lui Călin Georgescu în finala prezidențială nu a reprezentat un șoc numai pentru sistemul politic din țară, ci a provocat mari îngrijorări la nivelul întregii Uniuni Europene.

Dintr-o dată a fost clar pentru toată lumea că regulile democratice nu mai au nicio valoare și că o entitate din afară sau o grupare ascunsă din interior își poate impune candidatul și propriile reguli doar cu ajutorul manipulării rețelelor sociale.

De atunci s-au luat mai multe decizii atât la nivel european, cât și la cel instituțional din România, dar pericolul nu a fost îndepărtat.

Mai mult, rețeta succesului celor din spatele lui Călin Georgescu a fost preluată și de alți strategi de campanie, iar bătălia de pe TikTok a rămas decisivă, dar și extrem de coruptă.

Rețeaua conturilor false

Un raport al organizației neguvernamentale Expert Forum arată că fenomenul de promovare politică de tip „Georgescu” a proliferat în loc să fie eliminat.

„Campaniile electorale online din România au intrat într-o nouă eră, dominată de o industrie a promovării politice prin rețele inautentice”, se arată în raportul dat publicitățiiîn această săptămână. 

„Deși TikTok interzice publicitatea politică oficială, în practică asistăm la o explozie de conținut mascat, coordonat și favorabil unor candidați, creat cu scopul de a simula susținerea populară și de a influența percepția publică. Această practică nu doar că dezechilibrează competiția electorală, ci pune sub semnul întrebării integritatea procesului democratic”, se mai arată în documentul citat.

TikTokVizualizări

Cercetarea realizată de Expert Forum arată că, pe TikTok, operatorii politici au creat milioane de conturi false care amplifică vizibilitatea unui candidat prin postări generate cu ajutorul inteligenței artificiale și preluate pe infrastructura de diseminare. 

Astfel, atât expunerea, cât și percepția asupra unui candidat nu mai au nicio legătură cu realitatea și cadrul legal de desfășurare a campaniei electorale.

„Asistăm la o potențială normalizare a comportamentului inautentic ca strategie dominantă de campanie. În era post-Georgescu, probabilitatea de viralizare pentru actori onești este infimă în comparație cu cei care folosesc rețele coordonate de conturi pentru a manipula percepția publică”, se arată în raportul Expert Forum.

De exemplu, în monitorizarea organizației, în perioada ianuarie - aprilie 2025, George Simion a avut postări exclusiv pozitive care au generat 358.700.000 de vizualizări.

Pe locul al doilea se situează Nicușor Dan, care a avut 138.000.000 de vizualizări ale postărilor pe TikTok, dar care au fost atât pozitive, cât și negative.

... în top 20 de conturi care creează conținut cu hashtag-ul #georgesimion apar și conturi care nu îl susțin direct pe acesta, ci promovează alți candidați. Este vorba despre conturile @din.cmpulung (Elena Lasconi), @prezentul.i.viito și @scopul.comun (ambele asociate campaniei lui Crin Antonescu)

Expert Forum, raport monitorizare campanii TikTok

Autorii monitorizării au observat că acei candidați care sunt prezentați, în special, în clipuri pozitive, acestea sunt distribuite puternic de rețelele formate din conturi false, create de operatori politici.

Crin Antonescu, conform raportului, este de asemenea un candidat a cărui vizibilitate a fost amplificată de rețelele de conturi false de pe TikTok, la fel ca în cazul lui Simion, atingând vizualizări de peste 118 milioane.

TIMISOARA - CONFERINTA DE PRESA - CRIN ANTONESCU
CAMPANIE TIKTOK. Crin Antonescu e promovat pe TikTok într-un mod asemănător cu cel în care a fost Călin Georgescu în campania alegerilor anulate de CCR - Foto: Valentina Sarosi/ Mediafax/ Hepta.ro

„George Simion și Crin Antonescu beneficiază – intenționat sau nu – de rețele digitale care generează conținut inautentic, predominant pozitiv, care domină spațiul asociat hashtag-urilor relevante pentru numele lor”, se arată în analiza Expert Forum.

„Această dinamică ridică întrebări serioase despre transparența campaniilor electorale în mediul digital, despre echitatea șanselor în competiția politică, dar și despre responsabilitatea platformelor care tolerează, implicit sau explicit, proliferarea acestor practici. Mai mult, aceasta este doar o parte din peisajul mai mare, pe care nu îl putem monitoriza în întregime”, explică autorii monitorizării TikTok.

TikTok anunță că protejează alegerile din România

Din păcate, legislația românească nu ține pasul cu puterea de diseminare a informațiilor false de care dispun operatorii politici prin utilizarea rețelelor sociale.

În acest moment, nu există un cadru transparent sau standardizat de verificare care să permită diferențierea clară între un susținător real și un cont inautentic care pretinde a fi o persoană reală. Simpla existență a unei adrese de e-mail asociate contului nu poate fi considerată o garanție de autenticitate, mai ales în contextul în care acele conturi viralizează conținut politic în perioada unei campanii electorale...

Expert Forum, raport monitorizare campanii TikTok

Chiar dacă s-a constatat o implicare mai mare din partea BEC și AEP, instituțiile responsabile cu desfășurarea procesului electoral, succesul conspirației Georgescu de pe TikTok a fost preluat rapid și de echipele de campanie ale celorlalți candidați.

BUCURESTI - ALEGERI - LANSARE PLANUL SIMION - 2024
PLANUL DE AUR. George Simion se bazează pe electoratul lui Călin Georgescu pentru a câștiga alegerile prezidențiale, folosind aceeași strategie dubioasă pentru a-și crește vizibilitatea pe TikTok - Foto: Andreea Alexandru/ Mediafax/ Hepta.ro

Deși cetățenii români finanțează partidele tocmai pentru a asigura șanse cât de cât egale actorilor și partidelor politice, în continuare se folosesc bani negri, strategii care încalcă legislația în vigoare sau sunt la limita legii, încercându-se găsirea unei formule câștigătoare din afara jocului democratic.

„…pentru a sprijini comunitatea în accesarea informațiilor oficiale privind aceste alegeri, TikTok a lansat săptămâna trecută un Centru Electoral (pentru România), disponibil utilizatorilor prin funcția de Căutare și prin bannere afișate la conținutul relevant despre alegeri”, se arată într-un comunicat TikTok. 

„Centrul Electoral oferă informații esențiale, date importante și direcționează utilizatorii către site-ul Autorității Electorale Permanente. De asemenea, include informații despre politicile TikTok și sfaturi de educație media pentru crearea, distribuirea și interacțiunea cu conținutul, dezvoltate în parteneriat cu Funky Citizens”, se mai precizează în comunicat.

Poziția de mai sus a conducerii rețelei sociale e tot un efect al „operațiunii Georgescu” de anul trecut, care a produs o mare îngrijorare internațională.

Democrația se află într-un moment de cumpănă. Dacă alegerile se pot câștiga exclusiv în urma unei strategii ce implică un număr de conturi false, mesaje generate artificial și răspândire automată, atunci statele și organizarea politică a acestora sunt în pericol de disoluție. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇