Norvegia ademenește mințile luminate din SUA: Pune bani frumoși la bătaie pentru a atrage cercetători de top

Norvegia ademenește mințile luminate din SUA: Pune bani frumoși la bătaie pentru a atrage cercetători de top
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Norvegia a lansat un program pentru a atrage cercetători internaționali de top, pe fondul presiunilor tot mai mari asupra libertății academice în Statele Unite sub administrația Trump.

Consiliul Norvegian pentru Cercetare a lansat miercuri un fond de 100 de milioane de coroane (aproximativ 8,4 milioane de euro) pentru a facilita recrutarea cercetătorilor din alte țări.

Inițiativa este deschisă cercetătorilor din întreaga lume, dar a fost extinsă și accelerată după ce administrația Trump a anunțat luna trecută reduceri substanțiale de fonduri, scrie The Guardian.

Anunțul Norvegiei vine înaintea unei vizite la Casa Albă a premierului norvegian, Jonas Gahr Støre, însoțit de ministrul de Finanțe, fostul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg. Printre temele ce urmează a fi discutate se numără securitatea, apărarea, Ucraina, tarifele și comerțul.

„Este important ca Norvegia să fie proactivă într-o situație dificilă pentru libertatea academică. Putem face o diferență pentru cercetători de excepție și pentru cunoașterea valoroasă, și vrem să acționăm cât mai rapid”, a declarat ministrul norvegian pentru Cercetare și Învățământ Superior, Sigrun Aasland.

Tot el a adăugat: „Libertatea academică este sub presiune în SUA, iar pentru mulți cercetători poziția este una imprevizibilă, într-o țară care a fost lider mondial în cunoaștere timp de mai multe decenii.”

În Norvegia se așteaptă proiecte

Consiliul pentru Cercetare a anunțat că va lansa o cerere de propuneri luna viitoare, în domenii precum climatul, sănătatea, energia și inteligența artificială.

Programul este conceput să se desfășoare pe parcursul mai multor ani, cu un buget de 100 milioane de coroane deja alocat pentru anul 2026.

„Aceasta este o reacție directă la situația din SUA. Libertatea academică este amenințată, iar finanțările sunt tăiate”, a declarat pentru postul NRK Mari Sundli Tveit, directorul general al Consiliului pentru Cercetare.

Măsuri similare și în alte țări

Și alte țări au luat măsuri similare. În Franța, aproape 300 de cadre universitare au aplicat pentru posturi la Universitatea Aix-Marseille, după ce aceasta a lansat o inițiativă pentru atragerea cercetătorilor americani, iar fostul președinte François Hollande a propus crearea unui statut de „refugiat științific” pentru academicienii aflați în dificultate.

Universitatea Vrije Universiteit Brussel din Belgia a deschis noi poziții postdoctorale destinate cercetătorilor americani, iar Olanda a anunțat planuri pentru un fond similar destinat atragerii cercetătorilor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇