Ucraina a folosit pentru prima oară un avion radar oferit de NATO. Dar Kievul ar putea avea o problemă

Ucraina a folosit pentru prima oară un avion radar oferit de NATO. Dar Kievul ar putea avea o problemă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O aeronavă de supraveghere și monitorizare aeriană avansată la standarde NATO (AEW&C) oferită Ucrainei a zburat luni deasupra regiunii de vest Liov. S-ar putea, însă, ca forțele aeriene ucrainene să nu beneficieze de toate capacitățile de înaltă tehnologie ale acestui avion.

Platformele cu sursă deschisă de supraveghere a spațiului aerian care monitorizează zborurile și modelele aeronavelor cu transponderele pornite au arătat un avion neidentificat, cu o traiectorie ce a inclus mai multe bucle deasupra vestului Ucrainei, la o altitudine de aproximativ 3.000 de metri, relatează Kyiv Post.

Platformele de supraveghere aeriană au urmărit marți o aeronavă cu același indicativ de apel WELCOME în spațiul aerian ucrainean de lângă Polonia și Ungaria.

Ukrainska Pravda și alte publicații ucrainene au relatat că avionul era o aeronavă Saab ASC 890 de avertizare timpurie și control (AEW&C), un radar zburător cu elice duble, capabil să detecteze ținte de la o distanță maximă de 450 km.

Denumirea producătorului pentru această structură aviatică este Saab 340. Denumirea Forțelor Aeriene Suedeze a sistemului radar de bord este S-100.

Bloggerul militar rus FighterBomber, specializat în monitorizarea operațiunilor aeriene, le-a transmis celor peste 500.000 de urmăritori ai săi că avionul Saab nu părea să se afle într-o misiune de supraveghere aeriană și probabil își calibra echipamentele de la bord cu stațiile terestre.

Potrivit presei ucrainene, zborul deasupra regiunii Liov marchează un mare pas înainte în modernizarea Forțelor Aeriene Ucrainene și a tehnologiilor de supraveghere și monitorizare aeriană pe care le operează. Persistă, însă, întrebarea dacă datele colectate de avioanele de supraveghere aeriană de ultimă generație vor ajunge la piloții ucraineni la timp pentru a intercepta bombardierele rusești sau rachetele de croazieră.

Americanii ar fi trimis niște F-16 "oarbe"

Guvernul suedez a anunțat în mai 2024 că va dona Ucrainei două modele Saab 340, în cadrul unui pachet de asistență militară de 1,16 miliarde de euro.

Oficialii de la Stockholm au declarat atunci că pregătirea echipajelor de zbor și a personalului de întreținere laolaltă cu pregătirea instalațiilor terestre vor dura aproximativ 12 luni, iar prima livrare va depinde de momentul intrării în acțiune a aeronavelor de luptă capabile să gestioneze fluxurile de date avansate și sistemele de comunicații ale Saab.

Odată operațional, radarul zburător Saab ASC 890 în platforma sa Saab 340 ar permite, teoretic, apărării aeriene ucrainene să funcționeze independent de supravegherea aeriană NATO, influențată de SUA, și de datele de monitorizare colectate de radar și alți senzori.

Forțele aeriene ucrainene au anunțat în august 2024 prima operațiune a unei aeronave de luptă la standarde NATO F-16, fabricată în SUA.

Potrivit informațiilor difuzate de presa militară la sfârșitul anului 2024, avioanele F-16 donate Ucrainei de Danemarca, Țările de Jos și Norvegia au fost livrate după ce le-au fost eliminat sau anulat sistemul Link 16. Acest sistem fabricat în SUA permite transferul de date digitale între avioanele de luptă și aeronavele de supraveghere aeriană.

Statele Unite au luat atunci această decizie de teamă că sistemul ar putea fi compromis dacă hardware-ul, software-ul sau firmware-ul ar ajunge în mâinile rușilor în urma doborârii unui avion F-16 în spatele liniilor inamice.

Prin urmare, chiar și atunci când aeronavele Saab ASC 890 ale forțelor aeriene ucrainene vor deveni complet operaționale, datele de țintire aeriană culese de acele avioane ar putea să nu fie trimise rapid către avioanele F-16 operate de piloții ucraineni, întrucât nu ar exista un receptor digital de alimentare cu date în avioanele de luptă, scrie Kyiv Post.

Presa cu tematică militară a relatat la sfârșitul anului trecut că absența sistemului de transfer de date Link 16 la bordul avioanelor F-16 ar slăbi serios capacitatea piloților de luptă ucraineni de a efectua incursiuni de interceptare și alte misiuni de apărare aeriană.

Cu toate acestea, conform unui articol publicat de Euromaidan luna trecută, oficialii Ministerului Suedez al Apărării au spus că transferul avioanelor de monitorizare și coordonare a spațiului aerian Saab în Ucraina este pe drumul cel bun și că acele aeronave vor putea opera eficient cu F-16 ale Ucrainei.

Al doilea avion de luptă standard NATO operat de Forțele Aeriene ale Ucrainei, Mirage 2000, de fabricație franceză, cu o structură proiectată în anii '70 în versiunile sale incipiente, nu era dotat cu sistemul de transfer de date Link 16, dezvoltat ulterior în SUA.

Versiunile ulterioare ale Mirage, precum cel mai recent model modernizat Mirage 2000-5F Vi, sunt echipate cu un set complet de sisteme de comunicații moderne, a relatat Militarniy.

Potrivit acestui grup ucrainean de analiză militară, Ucraina ar fi primit, totuși, versiunea actualizată a avionului Mirage 2000-5F. Oficialii ucraineni și francezi au evitat, de regulă, să facă publice detalii despre capabilitățile aparatelor Mirage trimise în Ucraina.

Presa militară ucraineană estimează numărul de avioane F-16 operate de forțele aeriene ale Akievului la 12-18 avioane, iar numărul de Mirage la 3-6 avioane.

De ce este important "Eye-in-the-Sky" pentru Ucraina

Sistemul radar Erieye de la bordul Saab 340 (denuimit și "Eye-in-the-Sky") este dezvoltat în Suedia și este compatibil cu aeronavele standard NATO echipate cu sisteme moderne de date.

Introdus la mijlocul anilor '90 și folosit de 11 forțe aeriene din întreaga lume, radarul este proiectat să detecteze aeronave la distanțe de până la 450 km. Un echipaj de control aerian format din patru operatori folosește procesoare și radare de la bordul avionului Saab pentru a detecta și urmări aeronavele la distanțe de aproximativ 350 km.

Radarul Erieye este conceput pentru a detecta aeronavele care zboară foarte jos și poate urmări și navele, potrivit Saab.

Dronele kamikaze rusești penetrează aproape zilnic apărarea antiaeriană ucraineană. Oficialii forțelor aeriene ucrainene spun că apărarea antiaeriană națională reușește, de obicei, să intercepteze cel puțin două treimi din rachetele de croazieră rusești, dar unele ținte scapă din cauza lacunelor în radarele de monitorizare a spațiului aerian, a numărului limitat de luptători pentru a intercepta rachetele de croazieră care sosesc, a penuriei de rachete antiaeriene defensive și a căilor de zbor ultra joase luate de noi. Așadar, avioanele Saab ar contribui decisiv la detectarea și interceptarea acestor drone de atac.

Oficialii NATO au transmis Kievului, încă din primele zile ale războiului la scară largă, date despre avioanele și rachetele rusești care se apropie sau zboară deasupra Ucrainei.

Avioanele de supraveghere aeriană NATO care operează deasupra Poloniei, României și vestului Mării Negre monitorizează în mod constant spațiul aerian ucrainean. O rețea de satelit administrată în mare parte din Statele Unite mărește supravegherea și monitorizarea.

Oficialii ucraineni s-au plâns, însă, că Statele Unite insistă ca datele să nu ajungă automat la Kiev, ci să fie transferate doar după ce informațiile sunt verificate de NATO pentru securitate și apoi livrate în format tipărit de mână unui reprezentant militar ucrainean.

Iar acest mod de lucru încetinește mult reacția forțelor aeriene ale Ucrainei la amenințările primite și, uneori, împiedică apărarea aeriană să intercepteze rachetele și dronele rusești care se apropie.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇