Londra va găzdui azi o serie de negocieri privind războiul din Ucraina, într-un moment în care circulă informații că Rusia ar fi transmis SUA că ar putea renunța la unele dintre pretențiile teritoriale din cele 4 regiuni ucrainene aşa-zis anexate, dar pe care le controlează doar parţial.
Potrivit The Guardian, prețul acestei concesii ar fi recunoașterea de către SUA a anexării Crimeii – o idee respinsă categoric de președintele ucrainean Volodîmîr Zelenski, care a declarat că un astfel de compromis nu a fost comunicat oficial de Casa Albă și că Ucraina nu l-ar putea accepta niciodată.
Aliații Ucrainei speră să primească garanții de securitate și proiecte de reconstrucție în schimbul unor astfel de concesii teritoriale.
Problema este că diplomații de rang înalt din Marea Britanie, SUA, Franța, Germania și Ucraina au amânat planul de a se întâlni miercuri la Londra pentru discuții.
Nici ministrul de Externe britanic, David Lammy, nici secretarul de Stat american, Marco Rubio, nu vor participa la summit, așa cum fusese planificat anterior, anunţă Sky News.
Vor fi totuşi discuții între înalți funcționari din cele cinci state, iar ministrul ucrainean de Externe ar trebui să aibă o întâlnire cu David Lammy.
Însă reducerea nivelului la care au loc negocierile contrastează cu intensificarea presiunii exercitate de Donald Trump și echipa sa pentru un acord de încetare a focului.
Zelenski: Crimeea este parte a Ucrainei. Nu e nimic de negociat
Într-un mesaj clar adresat partenerilor occidentali, Zelenski a subliniat marți că „Ucraina nu va recunoaște niciodată ocupația Crimeii”. O astfel de recunoaștere ar încălca grav Constituția Ucraina și orice discuții să se desfășoare în formatul „Londra”, cu participarea SUA, Marii Britanii și Franței.
„Nu ni s-a prezentat niciun plan oficial de pace care să includă o astfel de concesie. Dacă există discuții, acestea trebuie purtate între guverne, nu prin presă”, a adăugat Zelenski.
Rubio, absent de la negocieri. SUA trimit un emisar special
Deși inițial era așteptat Marco Rubio la Londra, Departamentul de Stat a anunțat marți că acesta nu va putea participa.
În locul său, va fi prezent Keith Kellogg, emisar special al Casei Albe pentru Ucraina.
Din partea Ucrainei este așteptat la Londra Andrii Sîbiha, secretar de stat în Ministerul de Externe, care va discuta cu delegații din SUA, Franța și Germania.
Discuțiile se vor concentra pe un posibil acord de încetare a focului și pe condițiile pentru o pace durabilă.
Marea Britanie, sceptică față de intențiile lui Putin
Secretarul britanic al Apărării, John Healey, a transmis în Parlament că Regatul Unit împărtășește scepticismul Kievului în ceea ce privește disponibilitatea reală a lui Vladimir Putin de a opri războiul.
„Deși Putin a anunțat o pauză de 30 de ore a luptelor de Paște, serviciile de informații ale Ministerului Apărării nu au găsit nicio dovadă că încetarea focului a fost respectată. A promis pace – dar a continuat să bombardeze”, a declarat Healey.
Zelenski a confirmat și el că în perioada sărbătorilor pascale Rusia a continuat atacurile cu drone, deși a redus numărul operațiunilor și nu a folosit arme cu rază lungă de acțiune.
Rusia ar putea accepta înghețarea conflictului, dar cere Crimeea
Potrivit unui articol publicat de Financial Times, Kremlinul ar fi sugerat că ar putea accepta un armistițiu pe linia frontului actual, în schimbul recunoașterii de facto a anexării Crimeii.
Președintele rus i-ar fi spus lui Steve Witkoff, trimisul special al lui Trump, că Moscova ar putea renunța la pretențiile sale asupra zonelor încă neocupate din cele patru regiuni ucrainene (Donețk, Zaporijie, Herson și Lugansk), deși Rusia le-a inclus deja prin lege în teritoriul său național.
De atunci, SUA au avansat idei pentru o posibilă soluționare care include recunoașterea de către Washington a dreptului de proprietate al Rusiei asupra peninsulei ucrainene Crimeea.
Este pentru prima dată când o astfel de formulă este evocată public, dar Zelenski a insistat că „nu există nicio deschidere din partea Ucrainei în această direcție”.
Între timp, Putin a declarat marți că ar fi deschis unor negocieri directe cu Ucraina – un semnal rar, deși încă neclar, de flexibilitate diplomatică din partea liderului de la Kremlin. Purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, a menționat că temele ar putea include și evitarea țintirii civililor.
Trump, implicat indirect printr-un apropiat
Tensiunile cresc și în jurul rolului pe care un apropiat al fostului președinte Donald Trump îl joacă în acest context.
Steve Witkoff, un om de afaceri american și consilier neoficial al lui Trump, urmează să viziteze Moscova în această săptămână, a confirmat marţi Casa Albă.
Donald Trump ”vrea ca acest război să se termine şi vrea să oprească morţile de ambele părţi”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt.
”El este tot mai frustrat de ambele părţi din acest război şi a făcut cunoscut acest lucru”, a subliniat ea marţi.
Witkoff, care a avut deja trei întâlniri cu Putin, este perceput de unii oficiali ucraineni ca un potențial purtător de mesaje pro-ruse, iar prezența sa la negocieri ridică semne de întrebare la Kiev.
Zelenski: SUA trebuie să continue presiunea asupra Rusiei
În ciuda încercărilor Rusiei de a crea canale alternative de negociere, Zelenski a subliniat rolul esențial al SUA în procesul de pace: „Rusia este inamicul istoric al Americii. Cred că SUA sunt liderul real în acest proces și ne dorim ca ei să rămână implicați, pentru a menține presiunea asupra Kremlinului.”
Răspunsul Ucrainei în urma acestor întâlniri urmează să fie transmis oficial administrației Trump, în condițiile în care dialogul direct dintre Moscova și Kiev este întrerupt din primăvara anului 2022.