În condițiile în care numărul militarilor germani stagnează, iar amenințarea Rusiei devine tot mai puternică, Berlinul pariază pe un model de serviciu voluntar pentru a reconstrui armata. Dar timpul se scurge și presiunea crește.
Germania vrea o armată mai puternică, însă duce lipsă de soldați, scrie Politico.
Viitorul guvern, format din creștin-democrații conservatori ai lui Friedrich Merz și social-democrații de centru-stânga (SPD), a lansat un acord de coaliție care prezintă un plan pentru un nou serviciu militar voluntar menit să refacă efectivele forțelor armate ale Germaniei, în continuă scădere, Bundeswehr.
Planul presupune trimiterea unui chestionar obligatoriu tuturor bărbaților de 18 ani – voluntar pentru femei – cu scopul de a evalua disponibilitatea și aptitudinea civililor de a servi în armată. Cei selectați vor fi invitați să se înroleze, dacă vor dori.
Ministrul Apărării Boris Pistorius, un politician al SPD care e de așteptat să-și păstreze postul în noul guvern, a apărat această abordare, considerând-o un pas înainte, pragmatic.
"Cu un nou serviciu militar, vom asigura atât creșterea, cât și puterea de menținere în forțele armate. Facem Bundeswehr mai atractiv", a spus el, la o reuniune a Grupului de Contact pentru Apărare a Ucrainei la Bruxelles săptămâna trecută.
Dar fără dovezi clare despre câți oameni s-ar înscrie în cadrul planului, o lumină de avertizare s-a aprins deja în cercurile de apărare ale Germaniei.
"Dacă serviciul militar de bază nu reușește să motiveze în mod semnificativ mai mulți tineri să se ofere voluntari pentru forțele armate în viitorul apropiat, Bundeswehr va rămâne sub numărul necesar de soldați activi și rezerviști antrenați", a declarat Christian Richter, locotenent colonel de rezervă și expert juridic la Institutul German pentru Apărare și Studii Strategice, un think tank din cadrul Bundeswehr.
"Aceasta ar pune în pericol capacitatea de apărare a Germaniei - atât în ceea ce privește apărarea națională, cât și apărarea colectivă în cadrul NATO. Acestea două nu pot fi separate", a spus el.
O armată subțiată, în declin constant
Bundeswehr este deja o armată subțiată. Efectivele au scăzut la aproximativ 182.000 de oameni. Mai mulți au părăsit armata decât s-au alăturat anul trecut și aproape o treime dintre noii recruți au renunțat la antrenament, potrivit analizei anuale a guvernului privind starea Bundeswehr.
Este o provocare care își are rădăcinile nu doar în numărul de recrutări, ci și în decenii de decizii politice care au împins armata la marginile societății.
După o reducere radicală care a urmat Războiului Rece în 1994, sub cancelarul Helmut Kohl, bazele militare au fost închise, în special cele din orașe. Și cu asta, conform lui Carlo Masala, profesor la Universitatea Bundeswehr din München și consilier al armatei, armata a dispărut din viața publică. "Bazele lor de astăzi sunt în mijlocul pustiului. Nu există contact direct pentru tineri".
Această distanțare s-a adâncit în ultimii ani.
În 2011 s-a renunțat la încorporare. În 2018, campania de recrutare a Bundeswehr la convenția de jocuri Gamescom din Köln a atras reacții la un afiș pe care scria "Multiplayer at its best", un mesaj care vorbea pe limba tinerilor, făcând referire la jocurile video.
Criticii au acuzat armata că trivializează războiul și că vizează adolescenții. "Dezgustător. Încercaţi să-i ademeniți la arme pe jucătorii neavizați", a postat un utilizator pe X.
La începutul acestui an, orașul estic Zwickau a interzis reclamele Bundeswehr din spațiile publice, autointitulându-se un "oraș al păcii" – deși autoritatea municipală de supraveghere a constatat ulterior că decizia este ilegală.
Pe acest fundal de vizibilitate estompată și ezitare politică, Germania pariază acum pe un nou serviciu militar voluntar.
Obiectivul pentru un atac al Rusiei
"Avem nevoie de acești 100.000 de militari suplimentari imediat și cât mai repede posibil", a declarat generalul Carsten Breuer, comandantul militar superior al Germaniei, în audiența Consiliului German pentru Relații Externe săptămâna trecută.
Obiectivul mai larg, pe termen lung, e mult mai mare. "Nevoia Germaniei aflată pe masă este de 460.000 de soldați", a spus Breuer. Numărul include forțe active, rezerviști și foști soldați pe care Germania trebuie să-i poată chema într-o criză majoră.
Și acea criză poate să nu fie departe. Potrivit lui Masala, 2029 a devenit termenul limită informal al Germaniei. Este anul în care NATO și serviciile de informații germane se așteaptă ca Rusia să-și fi refăcut suficient capacitatea militară convențională după războiul epuizant din Ucraina pentru a amenința teritoriul aliat.
"Acesta este orizontul de planificare cu care lucrăm. Dacă Germania așteaptă până când noua infrastructură este gata, poate fi deja prea târziu".
Pentru a reduce decalajul, viitoarea coaliție pariază pe serviciul militar bazat pe voluntariat, modelat vag după sistemul suedez Totalförsvar, adică "Apărare totală".
Christian Richter consideră că planul de a se baza pe voluntari și nu pe un proiect este un compromis politic, unul care câștigă timp, dar nu mult.
"De aceea, acordul de coaliție a inclus un compromis, care afirmă că noul serviciu militar va fi ‘inițial voluntar’. Dar având în vedere scenariile discutate, inclusiv un posibil atac rusesc asupra teritoriului NATO încă din 2029, nu avem mult timp", a spus el.
T.D.