Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat că nu va susține niciun candidat la alegerile prezidențiale din România, „cel puțin în această rundă”.
Ea a subliniat, însă, că își dorește un partener de încredere la București – un președinte pro-european care să sprijine atât menținerea României în Uniunea Europeană, cât și integrarea cât mai rapidă a Republicii Moldova în UE.
În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Maia Sandu a fost întrebată despre sprijinul acordat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) din Republica Moldova pentru candidatul Crin Antonescu la alegerile din România.
Sandu a precizat că PAS poate oferi detalii despre această decizie, subliniind că preferința sa personală rămâne aceea de a avea un partener pro-european în funcția de președinte al României.
„Eu nu o să vin cu nicio susținere, cel puțin în această rundă. Eu îmi doresc să avem la București un partener de încredere, un președinte pro-european care să țină România în Uniunea Europeană și care să ajute și Republica Moldova să ajungă acolo cât mai repede”, a afirmat Maia Sandu, citată de NewsMaker.md.
Pe 11 aprilie, PAS a anunțat că îl va susține pe Crin Antonescu. PAS și PNL sunt membre ale aceleiași formațiuni pan-europene – Partidul Popular European.
Ce spune Maia Sandu despre George Simion
În ceea ce privește o posibilă victorie a lui George Simion, Sandu a menționat că nu vrea să speculeze, dar a subliniat că, în trecut, Simion a făcut declarații publice care nu susțin Republica Moldova.
„Nu vreau să speculez, dar putem să judecăm după declarațiile publice care au fost făcute – despre faptul că Republica Moldova nu trebuie susținută și multe altele, inclusiv discuția despre securitatea Republicii Moldova. Eu îmi doresc să avem în continuare relații foarte bune cu Bucureștiul și sper să avem un partener care crede în UE și care să susțină și aderarea Republicii Moldova la UE”, a spus Sandu.
Aceasta a reiterat importanța unei relații strânse cu România, subliniind că viitorul Moldovei este legat de integrarea sa în Uniunea Europeană.