Oamenii de știință avertizează: Aproximativ 15% din terenurile cultivate la nivel mondial sunt poluate cu metale grele

Oamenii de știință avertizează: Aproximativ 15% din terenurile cultivate la nivel mondial sunt poluate cu metale grele
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Oamenii de știință trag un semnal de alarmă cu privire la substanțe precum arsenicul și plumbul care contaminează solurile și pătrund în sistemele alimentare.

Aproximativ 15% din terenurile cultivate la nivel global – aproximativ 242 de milioane de hectare – sunt contaminate cu cel puțin un metal toxic, cum ar fi arsenicul, cadmiul, cobaltul, cromul, cuprul, nichelul sau plumbul, la niveluri care depășesc pragurile de siguranță agricolă și pentru sănătatea umană, au estimat cercetătorii, potrivit The Guardian.

Până la 1,4 miliarde de oameni trăiesc în zone cu risc ridicat la nivel mondial. Analiza a colectat date din peste 1.000 de studii regionale din întreaga lume.

„Aceste descoperiri dezvăluie modul profund îngrijorător în care aceste otrăvuri naturale poluează solurile noastre, pătrund în alimente și apă și afectează sănătatea și mediul înconjurător.

Adesea denumite colectiv metale grele, aceste elemente cauzează o serie de probleme de sănătate devastatoare, inclusiv leziuni ale pielii, funcții reduse ale nervilor și organelor și cancere”, a declarat Dr. Liz Rylott, lector universitar în cadrul departamentului de biologie al Universității din York, care nu a fost implicată în cercetare.

Poluarea solului cu metale toxice provine atât din activități naturale, cât și din activități umane. Solul contaminat provoacă riscuri semnificative pentru ecosisteme și sănătatea umană, precum și reducerea randamentelor culturilor, punând în pericol calitatea apei și siguranța alimentară.

Contaminarea cu metale toxice poate persista timp de decenii odată ce poluarea a fost introdusă în sol.

Pe măsură ce cererea de metale critice crește, oamenii de știință au avertizat că poluarea solurilor cu metale grele se va agrava.

Prin combinarea datelor din studiu cu distribuția populației globale, cercetătorii estimează că între 900 de milioane și 1,4 miliarde de oameni trăiesc în zone cu risc ridicat în întreaga lume.

Cadmiul s-a dovedit a fi cel mai răspândit metal toxic, mai ales în Asia de Sud și de Est, în părți ale Orientului Mijlociu și Africii.

„O mare parte a poluării se află în țările cu venituri mici și medii, unde comunitățile sunt afectate direct, ceea ce exacerbează sărăcia”, a spus Rylott.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇