Atenție la soluțiile antipurici pentru câini sau pisici! Îți pot contamina mâinile pentru 28 de zile

Atenție la soluțiile antipurici pentru câini sau pisici! Îți pot contamina mâinile pentru 28 de zile

Veterinarii ar trebui să limiteze tratamentele antipurici pentru câini și pisici care conțin pesticide, avertizează oamenii de știință, după publicarea concluziilor unui studiu care a arătat că o cantitate mare de astfel de substanțe toxice ajunge în apele râurilor.

Studiul realizat de Universitatea din Sussex și Imperial College din Londra a demonstrat că aparținătorii de animale de companie riscă să își contamineze mâinile cu două insecticide puternice – fipronil și imidacloprid – timp de cel puțin 28 de zile după ce tratamentul a fost aplicat, potrivit The Guardian.

Apoi, chimicalele ajung în canalizare, prin spălarea pe mâini, și de aici mai departe, în râuri. Indicațiile veterinare sunt ca oamenii să nu-și mângâie animalele în zona în care au aplicat picăturile până când blana nu s-a uscat, însă studiul arată că există contaminare pe întreaga durată de acțiune a tratamentului.

ADVERTISING

„Aceste două substanțe conțin neurotoxine extrem de puternice și este foarte îngrijorător că sunt găsite frecvent pe mâinile celor care au câini, prin contactul frecvent al acestora cu blana animalului. Aparținătorii de animale de companie vor fi deranjați să afle că poluează accidental și apele râurilor, folosind aceste produse", a declarat biologul Dave Goulson, profesor la Universitatea din Sussex, care a condus cercetarea.

Veterinarii recomandă frecvent tratamentele antipurici preventiv și cercetătorii spun că substanțele chimice care ajung în ape afectează drastic peștii și nevertebratele.

„Aș cere ca veterinarii să nu mai încurajeze aparținătorii de câini și pisici să utilizeze aceste tratamente profilactic. Dacă animalul nu are purici, de ce să-l tratezi pentru asta? În majoritatea cazurilor în care sunt folosite în prezent, pur și simplu, nu necesită aceste tratamente. În al doilea rând, veterinarii ar putea să-i sfătuiască pe aparținători să spele regulat culcușurile animalelor, pentru că aici e locul în care trăiesc larvele de purici", a mai spus Goulson.

ADVERTISING

Fipronilul și imidaclopridul sunt folosite uzual în tratamentele antipurici, ce se aplică lunar pe ceafa animalelor de companie. Aceste substanțe au fost însă interzise a fi folosite în agricultură.

„Deși aceste pesticide au fost interzise de ani buni a fi folosite în agricultură, încă le găsim în apele dulci ale Marii Britanii la niveluri amenințătoare pentru viața acvatică. Acest studiu arată că tratamentele antipurici și căpușe pentru animalele de companie sunt o sursă cu potențial mare de contaminare, dar care a fost trecută cu vederea până acum", a declarat și Guy Woodward, profesor de ecologie la Imperial College și coautor al studiului.

ADVERTISING

Goulson a adăugat că insecticidele pot afecta și sănătatea oamenilor.

„Dacă sunt pe mâinile noastre, cel mai probabil aceste neurotoxine sunt peste tot în casele noastre. Asta nu sună sănătos pentru mine. Un studiu elvețian recent a găsit neonicotinoide în lichidul cefalorahidian a 100% din copiii testați. Riscurile asupra sănătății oamenilor asociate cu expunerea îndelungată nu au fost încă studiate", a conchis Goulson.

Neonicotinoidele sunt o clasă de insecticide neuro-active similare chimic cu nicotina, dezvoltate de oamenii de știință de la Shell și Bayer în anii 1980, care au fost printre cele mai utilizate insecticide în agricultură, datorită eficacității lor împotriva unui spectru larg de dăunători. Aceste substanțe sunt interzise în Uniunea Europeană din anul 2018. În România încă mai erau anul trecut emise dispense de către Ministerul Agriculturii, chiar dacă Curtea de Justiție Europeană a decis că aceste derogări sunt nelegale, potrivit WWF România.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇