Pe fondul unei inflații persistente și al tensiunilor economice globale alimentate de războiul comercial dintre SUA și China, consumatorii români își ajustează comportamentul de cumpărare.
Românii caută tot mai frecvent promoții la alimente, preferă produsele locale și sunt dispuși să plătească mai mult pentru produse de calitate sau sănătoase. Aceste tendințe reflectă o presiune dublă: scumpirea continuă a alimentelor și nevoia de a economisi, dar fără a face compromisuri majore la calitate, relevă o analiză realizată de economistul Bogdan Maioreanu.
Potrivit acestuia, cumpărătorii români sunt cei care caută cel mai mult să cumpere produse de la producătorii și fermierii locali, urmați de francezi, spanioli și polonezi.
"Un sondaj realizat de gigantul de consultanță McKinsey în Europa arată că preferințele clienților se schimbă în acest an când vine vorba de modul în care clienții își fac cumpărăturile. Anul acesta, aproape jumătate (48%) dintre consumatorii europeni intervievați au declarat că sunt în căutarea unor modalități de a economisi bani atunci când fac cumpărături.
Români caută promoții la alimente
Cei mai atenți la preț sunt norvegienii, urmați de cei din Marea Britanie și, pe aceeași poziție, românii, danezii și spaniolii. Însă, dintre toate țările analizate, românii sunt pe primul loc când vine vorba de căutarea activă a promoțiilor, urmați de spanioli și danezi", se menționează în analiză.
Consumatorii români domină clasamentul și atunci când vine vorba de cumpărarea de produse de înaltă calitate sau premium, urmați îndeaproape de spanioli.
Românii sunt, de asemenea, aproape de primele locuri când vine vorba de cumpărarea de produse bio și sunt dispuși să plătească prețuri mai mari pentru produse mai sănătoase, dar sunt sub media europeană când vine vorba de cumpărarea mărcilor proprii ale magazinului în locul mărcilor cunoscute.
De asemenea, cumpărătorii români se situează cu mult peste media europeană atunci când vine vorba de a cumpăra alimente de la departamentele de mâncare gătită din interiorul magazinului.
"De fapt, acestea sunt câteva dintre tendințele care modelează industria alimentară europeană în acest an, potrivit McKinsey. Intenția de a căuta mai multe modalități de a economisi bani rămâne ridicată, în timp ce consumatorii caută să cumpere produse de înaltă calitate și vedem și o ușoară creștere a intenției de cumpărare față de produsele sănătoase.
Însă, 2025 aduce o scădere a intenției de a cumpăra produse ecologice. Pentru ultima, cumpărătorii români sunt sub media europeană, dar nu pe ultimele locuri ale sondajului", afirmă Maioreanu.
Alimentele s-au scumpit în martie
Atenția sporită la prețuri a cumpărătorilor este justificată de ultimele date privind inflația din România care arată că în lună martie prețurile produselor alimentare au crescut cu 5,1% față de anul trecut.
Campionii creșterilor de prețuri au fost margarina, cu aproape 13%, fructele și conservele de fructe, cu peste 10%. Carnea și produsele din carne au crescut cu aproape 4% de la an la an.
Războiul comercial dintre SUA și China ar putea împinge companiile chineze să găsească alte modalități de a acoperi nevoile pe care importurile din SUA nu le mai pot satisface. În 2023, China a importat din SUA fructe și nuci în valoare de aproape 1 miliard de dolari, carne și produse din carne în valoare de peste 3,4 miliarde de dolari. Acum ar putea căuta alți furnizori, iar acest lucru va pune presiune pe prețuri, inclusiv în Europa.