MApN: În România sunt dislocați peste 1.700 de militari americani și nu am primit nicio informație că s-ar retrage

MApN: În România sunt dislocați peste 1.700 de militari americani și nu am primit nicio informație că s-ar retrage
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a emis un comunicat oficial în care precizează că, până în acest moment, România nu a primit nicio informare oficială din partea Statelor Unite ale Americii cu privire la o posibilă retragere a aproximativ 10.000 de militari americani din România și Polonia.

Ministerul subliniază că informațiile apărute în spațiul public se bazează pe surse de presă și, prin urmare, nu poate formula o poziție oficială în legătură cu aceste speculații.

La fel a spus şi preşedintele Bolojan, despre retragerea americanilor din România: Sunt știri pe surse. Nicio informație oficială (Video)

În acest moment, în România sunt dislocați, în total, peste 1.700 de militari ai SUA, în principal la Mihail Kogălniceanu, Deveselu și Câmpia Turzii, precizează MApN.

La data de 26 martie, la Mihail Kogălniceanu, militarii Brigăzii a 2-a a Armatei SUA, Divizia 101 Aeropurtată „Task Force Strike” i-au înlocuit pe cei din Brigada 3, Divizia 10 Munte „Task Force Patriot”. Baza Mihail Kogălniceanu găzduiește, la acest moment, peste 1.400 de militari din SUA.

„Politica de securitate a României este consolidată de un parteneriat strategic solid cu Statele Unite ale Americii, iar toate acordurile bilaterale semnate în cadrul acestui parteneriat sunt în vigoare și sunt respectate”, se arată în comunicat.

Ministerul reiterează importanța colaborării dintre România și SUA și subliniază faptul că modernizarea bazei de la Mihail Kogălniceanu, cu o investiție semnificativă de 2,5 miliarde de euro, va transforma această locație într-un hub strategic pentru NATO, capabil să găzduiască până la 10.000 de militari români și aliați.

În plus, MApN amintește că România continuă să îndeplinească toate obligațiile sale internaționale, inclusiv prin desfășurarea exercițiilor militare comune cu aliații, cum ar fi „Sea Shield 25” și „Saber Guardian 25”, în care participă și forțele americane.

„Prezența forțelor americane pe teritoriul României, susținută de investițiile semnificative în infrastructura de apărare, întărește securitatea regională și descurajează amenințările externe”, se mai precizează în comunicat.

MApN reafirmă angajamentul continuu al României față de parteneriatul transatlantic și față de consolidarea securității colective, asigurându-se că toate planurile regionale de apărare sunt implementate conform standardelor NATO.

România a fost una dintre primele țări aliate care și-au ridicat bugetul pentru apărare peste nivelul de 2% din PIB, depășind constant și angajamentul de a investi minimum 20% din alocări pentru înzestrarea cu tehnologie modernă,  ceea ce demonstrează poziția noastră fermă de a ne asuma responsabilități de securitate din ce în ce mai importante, subliniază MApN.

Reacţia MApN vine după ce NBC News a vorbit cu oficiali din Departamentul Apărării al SUA, care au declarat că analizează o propunere de retragere a până la 10.000 de soldați din Europa de Est.

Unitățile vizate fac parte din cei 20.000 de militari desfășurați de administrația Biden în 2022, pentru a consolida apărarea țărilor vecine cu Ucraina, după invazia rusă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇