Donald Trump a afirmat că SUA poartă discuții directe cu Iranul în legătură cu programul său nuclear – precizând că Iranul va fi într-un „mare pericol” dacă negocierile eșuează.
Președintele a insistat că Teheranul nu poate obține arme nucleare.
Iranul a contrazis aproape imediat afirmațiile președintelui, susținând că discuțiile care urmează să aibă loc sâmbătă în Oman vor fi purtate printr-un intermediar, anunță Sky News.
Iranul respinsese cererea președintelui american de a intra în negocieri privind programul său nuclear sau de a fi bombardat, însă, vorbind de la Casa Albă, luni, Donald Trump a spus cu totul altceva.
„Avem discuții directe cu Iranul, și ele au început. Vor continua sâmbătă. Avem o întâlnire foarte importantă și vom vedea ce se poate întâmpla. Și cred că toată lumea este de acord că un acord ar fi de preferat.”, a declarat Trump.
Când a fost presat pentru mai multe detalii despre negocieri, președintele american a spus că acestea au loc „aproape la cel mai înalt nivel”, fără a specifica cine va participa sau unde vor avea loc mai exact.
„Sperăm ca aceste discuții să fie un succes, ar fi în cel mai mare interes al Iranului să fie un succes. Sperăm că se va întâmpla.,” a declarat el.
Vorbind din Biroul Oval, luni, Trump a spus că Iranul „nu poate avea o armă nucleară, iar dacă discuțiile nu reușesc, cred că va fi o zi foarte proastă pentru Iran”.
Mingea este în terenul Americii
Totuși, comentariile ferme ale lui Trump nu au fost împărtășite de Teheran. Ministrul de Externe al Iranului, Abbas Araghchi, a postat pe X că discuții indirecte la nivel înalt vor fi purtate în Oman. „Este la fel de mult o oportunitate cât este și un test. Mingea este în terenul Americii.”, a adăugat el.
Marți, presa de stat iraniană a relatat că discuțiile vor fi conduse de Araghchi și de trimisul prezidențial american Steve Witkoff, cu ministrul de externe al Omanului, Badr al Busaidi, în calitate de intermediar.
Avertismentele anterioare ale lui Trump cu privire la o posibilă acțiune militară împotriva Iranului au intensificat și mai mult tensiunile deja existente în Orientul Mijlociu.
El a declarat că ar prefera un acord în locul unei confruntări militare și, în martie, i-a scris liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, pentru a sugera negocieri. Oficialii iranieni au declarat la acea vreme că Teheranul nu va fi forțat la negocieri.
Discuții directe nu ar putea avea loc fără aprobarea explicită a liderului suprem al Iranului, care a spus în februarie că negocierile cu SUA nu sunt „inteligente, înțelepte sau onorabile”.
În primul său mandat la Casa Albă, Donald Trump a retras SUA dintr-un acord între Iran și marile puteri menit să limiteze activitățile nucleare ale Iranului în schimbul ridicării sancțiunilor. El a reimpus, de asemenea, sancțiuni americane.
De atunci, Iranul a depășit cu mult limitele acelui acord privind îmbogățirea uraniului.
Teheranul insistă că programul său nuclear este în întregime pentru scopuri civile de energie, dar puterile occidentale îl acuză de o agendă clandestină.
Vizita lui Benjamin Netanyahu la Casa Albă – a doua în puțin peste două luni – trebuia să includă și o conferință de presă, însă aceasta a fost anulată.
Oficialii au declarat că decizia a fost luată deoarece premierul israelian și Donald Trump aveau „două apariții media succesive (primirea în Biroul Oval și conferința de presă oficială), și au dorit să simplifice lucrurile”.