MApN a descoperit militari români activi în Congo, în timpul concediului de creștere a copilului. Sesizare la Parchet

MApN a descoperit militari români activi în Congo, în timpul concediului de creștere a copilului. Sesizare la Parchet
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Șapte militari activi (doi subofiţeri şi cinci soldaţi profesionişti) au desfășurat activități în Congo în timpul concediului pentru creșterea copilului, în intervalul 2023 – începutul anului 2025.

Ministerul Apărării a analizat situația militarilor români care și-au luat concedii, pentru a activa ca „mercenari” în străinătate.

Militarii au încălcat astfel mai multe prevederi legale, printre care părăsirea teritoriului naţional fără aprobare.

Trei dintre aceşti militari se află încă în concediu de creştere a copilului, iar patru dintre ei s-au întors la unităţi.

În cazul unuia, a fost sesizat deja Parchetul Militar.

Amintim că ministrul Angel Tîlvăr a dispus, la sfârşitul lunii februarie, verificări la nivelul întregii structuri de forţe a Armatei României, cu privire la posibilitatea ca personal activ din MApN, aflat în perioadă de suspendare temporară a raporturilor de serviciu cu instituţia, să fi desfăşurat activităţi în companii private de securitate, care au activat recent în Congo.

Ideea i-a venit după ce presa a relatat că militari români ar fi fost implicaţi ca mercenari în operaţiunile militare private din Congo.

Verificările au acoperit toate formele de concedii şi perioade libere la care are dreptul personalul MApN.

Iată principalele constatări:

  • 466 de militari rezervişti care provin din Ministerul Apărării Naţionale au semnat, după trecerea în rezervă, contracte pe diferite perioade cu companii de securitate care au activat în R.D. Congo.
  • Aceşti militari au trecut în rezervă la limita de vârstă, prin demisie sau din motive medicale.
  • Nu au fost identificate cazuri în care cadre militare active aflate în concediu fără plată să se fi deplasat, în perioadele respective, în R.D. Congo, pentru a desfăşura activităţi în cadrul unor companii de securitate private.
  • 24 de militari, care au trecut în rezervă prin demisie, în anii anteriori, şi, ulterior, au activat în cadrul unor companii private de securitate din Congo, au fost acceptaţi să se întoarcă în activitate, în perioada 2023-2024, fiind, la acest moment, încadraţi în diferite unităţi militare din MApN.
  • Au fost identificate 14 situaţii în care militari în rezervă, care au activat, pentru diferite perioade, în R.D. Congo din această poziţie şi, ulterior, au dobândit, în perioada 2020-2024, calitatea de rezervist voluntar.
  • Şapte militari în activitate – doi subofiţeri şi cinci soldaţi profesionişti - pe timpul concediului de creştere a copilului în vârsta de până la doi ani, obţinut în mod legal, au desfăşurat, în mod nejustificat, activităţi în R.D. Congo, în perioade diferite, în intervalul 2023 – începutul anului 2025, din calitatea de angajat temporar în companii de securitate.

Aceşti militari au încălcat mai multe prevederi legale şi normative, printre care:

  • părăsirea teritoriului naţional fără aprobare,
  • interzicerea îndeplinirii altor funcţii în afara celor pe care sunt încadraţi sau cele referitoare la plata îndemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului, care se acordă în situaţia în care solicitantul locuieşte în România împreună cu copilul / copiii pentru care solicită drepturile şi se ocupă de creşterea şi îngrijirea acestora.

Pentru unul dintre aceşti şapte militari s-au finalizat deja cercetările, fiind sesizat Parchetul Militar, urmând ca şi în celelalte şase cazuri să fie aplicate măsuri similare.

Controlul de la MApN a avut loc după izbucnirea scandalului în care a fost implicat mercenarul Horaţiu Potra, pe numele căruia a fost emis un mandat de arestare în lipsă, pentru că ar fi încercat să destabilizeze statul român şi ordinea constituţională în favorarea lui Călin Georgescu.

Peste o mie de români, majoritatea foști angajați ai structurilor de forță, au activat de-a lungul timpului ca mercenari în Congo, conform dezvăluirilor de presă.

Aproximativ 290 de cetățeni români, trimiși de Horațiu Potra pentru misiuni în Congo, au revenit în țară în februarie, după ce rebelii M23 au preluat controlul asupra orașului Goma.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇