TikTok anunță Comisia Europeană că a eliminat 6 rețele ilegale care influențau publicul din România, dar nu explică cum s-au viralizat mesajele lui Călin Georgescu

TikTok anunță Comisia Europeană că a eliminat 6 rețele ilegale care influențau publicul din România, dar nu explică cum s-au viralizat mesajele lui Călin Georgescu
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Platforma chinezească de socializare TikTok arată, într-un raport adresat Comisiei Europene, că a eliminat șase rețele ilegale de influențare a opiniei publice din România, pe lângă cele asociate Sputnik, în contextul alegerilor prezidențiale de anul trecut, însă nu explică clar modul în care mesajele lui Călin Georgescu s-au viralizat la un nivel uriaș înaintea primului tur de scrutin.

Un capitol din raportul TikTok este dedicat alegerilor prezidențiale din România din noiembrie 2024.

Sunt detaliate numărul de rețele CIO (Covert Influence Operations – operațiuni de influențare ascunsă), inclusiv de conturi care amplificau mesajele.

Cele șase rețele identificate sunt separate de cele asociate rușilor de la Sputnik, menționează compania, fără a preciza însă dacă acestea aveau legătură cu Rusia.

TikTok prezintă câteva exemple ale unor amenințări pe care le-a observat în legătură cu alegerile prezidențiale din România:

  • TikTok a raportat eliminarea a șase rețele CIO în 2024 identificate ca vizând în mod specific un public din România.
  • Pe lângă aceste rețele, compania subliniază apărarea mai largă împotriva campaniilor de influență ascunse din Europa. În septembrie 2024, au fost luate măsuri globale împotriva unei rețele ascunse legate de Sputnik Media. Când sunt eliminate astfel de rețele, sunt monitorizate orice încercări de a reapărea. În cadrul strategiei antirecidivă, au fost eliminate 11 conturi în noiembrie 2024 despre care se crede că sunt asociate cu Sputnik Media și care vizează publicul român și moldovenesc.
  • Au fost eliminate în mod proactiv peste 5.500 de elemente de conținut legat de alegeri din România pentru încălcarea politicilor noastre privind dezinformarea, hărțuirea și discurs instigator la ură, de la sfârșitul lunii octombrie.
  • S-au primit 11 sesizări prin Sistemul de răspuns rapid COPD în legătură cu alegerile prezidențiale din România, care au fost rapid adresate. Acțiunile au inclus interzicerea sau geo-blocarea conturilor și eliminarea conținutului pentru încălcarea Regulilor comunității

Raportul menționează că în timpul alegerilor prezidențiale din România și-a continuat activitatea de detectare și perturbare a operațiunilor de influență ascunse (CIO) care încearcă să se stabilească pe TikTok și să submineze integritatea platformei. Au fost, de asemenea, extinse măsurile de atenuare împotriva comportamentelor înșelătoare, inclusiv spam, identitate falsă și activitățile ce ar arăta o falsă viralizare.

Și aici TikTok vine cu mai multe exemple despre ce a făcut pentru a bloca operațiunile de influență ascunse:

În perioada 5 decembrie – 14 decembrie, au fost prevenite 4.415.720 de aprecieri (like-uri) false și 1.559.406 de solicitări de urmărire false și blocate 33.594 de conturi spam din România. De asemenea, au fost eliminate:

  • 900 de conturi false ale unor candidați la alegerile din România și ale unor oficiali
  • 92.958 de conturi false
  • 616.548 de aprecieri (like-uri) false
  • 1.023.652 de urmăritori falși

În perioada 15-30 decembrie au fost prevenite peste 5,3 milioane de aprecieri false și peste 2,6 milioane de solicitări de urmărire false și a fost blocată crearea a peste 116.000 de conturi spam în România. De asemenea, au fost eliminate:

  • 59 de conturi care uzurpau identitatea unor conturi ale guvernului, politicienilor sau unor partide politice din România;
  • peste59.000 de conturi false;
  • peste 1,5 milioane de aprecieri false;
  • peste 1,3 milioane de urmăritori falși.

TikTok amintește despre eliminarea a șase rețele CIO în 2024, care au fost identificate ca vizând în mod specific un român public, inclusiv:

  • În septembrie 2024: O rețea de 22 de conturi operând din România care încercau să vizeze publicul românesc pentru a răspândi dezinformarea și promovarea narațiunilor critice la adresa guvernului român.
  • În noiembrie 2024: O rețea de 78 de conturi operând din România care au încercat să-l promoveze pe TikTok pe candidatul Călin Georgescu. Și o rețea de 12 conturi care operau din România și care au încercat să amplifice narațiunile în limba română favorabile candidatului Mircea Geoană.
  • În decembrie 2024: O rețea de 27.217 conturi operate prin intermediul unui furnizor fals de implicare, care a încercat să promoveze partidul politic AUR și candidatul independent Călin Georgescu prin postarea de comentarii la scară. Plus o rețea de 68 de conturi operate din Republica Moldova și viza diaspora românească din România, care a încercat să promoveze pe Iurie Ciocan și Partidul Social Democrat.

Reprezentanții TikTok au furnizat aceste informații la audierile din Parlamentul European din luna decembrie 2024, fără a explica însă viralizarea bruscă din zilele anterioare primului tur al alegerilor prezidențiale din România.

Compania chineză nu a raportat nici eventuale sume de bani implicate în promovarea lui Călin Georgescu.

Autoritățile din România au anunțat că, în zilele premergătoare primului tur de scrutin, TikTok nu a răspuns imediat la apelurile de a opri publicitatea electorală mascată, iar când a aplicat această măsură, cu întârziere, a făcut-o doar pentru teritoriul României. Europarlamentarul USR Dan Barna a remarcat atunci că "rețeaua nu își asumă nicio răspundere pentru manipularea clară și documentată în favoarea candidatului pro-rus Călin Georgescu".

Procurorii DIICOT au pus sub urmărire penală mai mulți influenceri de pe TikTok, printre care Bogdan Peșchir, acuzați de influențarea voturilor în favoarea lui Călin Georgescu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇