Fostul şef al Gărzii de Mediu Octavian Berceanu arată cum au reuşit autorităţile din Tuşnad să rezolve problema urşilor, prin măsuri simple care au făcut ca animalele sălbatice să ocolească staţiunea turistică.
Postarea sa vin în contextul în care autorităţile au împuşcat ursoaica, venită cu puii, la Predeal, unde l-a rănit grav pe şeful Salvamont Predeal.
Cum sunt ţinuţi urşii departe la Tuşnad
„Conflictul om-urs este un eşec planificat chiar cu preţul vieţii unor oameni!
Tuşnad Bai este situată pe autostrada urşilor din România şi, totuşi, nu mai are conflicte om-urs.
Primarul, împreună cu specialiştii, au impus măsuri simple care au făcut ca urşii să ocolească staţiunea turistică.
- Au fost înlocuite tomberoanele deschise cu tomberoanele speciale care nu pot fi deschise de urşi.
- Nu sunt ATV-uri care turează motoarele în adâncul pădurii.
- Gardurile electrice ţin animalele sălbatice la distanţă.
- Hrănirea deliberată a urşilor în staţiune a dispărut.
- Alte surse de hrană precum pomii fructiferi din periferie au fost restrânse.
- Turismul pentru urşii gunoieri a fost stopat.
- Exemplare-problemă de urşi de tomberon au fost extrase. Urşii care veneau ocazional au fost relocaţi”, arată Octavian Berceanu pe Facebook.
În staţiunea din Harghita există o echipă permanentă specializată pentru intervenţii, iar specia este monitorizată activ, nu pasiv.
De ce vine ursul la Predeal
„Cu siguranţă, şeful Salvamont din Predeal s-a întâlnit, pe parcursul carierei, de câteva zeci sau sute de ori cu urşii în pădure. În niciunul dintre aceste cazuri nu a fost atacat, nici el şi nici colegii lui.
Ce s-a schimbat? În zona pârtiei din Predeal, imediat ce dispare zăpada, adică locul cu incidentul, în weekend ies prin pădure sute de ATV zgomotoase care transformă habitatul natural într-un parc de distracţii fără limite.
Niciun exemplar de animal, urs, căprioară, cerb, mistreţ nu-şi găseşte liniştea, fiind hăituit. În lipsa condiţiilor normale în care urşii să-şi găsească liniştea şi hrana în pădure, unele exemplare surprinse între ATV-uri şi intravilan tind să migreze spre periferia staţiunii, împinse de zgomot şi ademenite de hrana aruncată în containerele deschise”, explică Berceanu.
În acest context şi în lipsa oricărei bariere om-urs, întâlnirea neaşteptată a ursoaicei cu pui cu un câine într-un spaţiu unde a fost împinsă oferă suficiente circumstanţe pentru un posibil act violent.
„În alte zone, cu localităţi şi oameni aflaţi în cea mai mare concentraţie de urşi, unde există bariere, unde măsurile preventive funcţionează, iar ATV-urile nu intră cu sutele în păduri, nu mai exista niciun conflict.
De ce împuşcarea urşilor e măsură adoptată sistematic?
De ce fiecare parvenit vrea să fie un pic de Ceauşescu?
Mulţi dintre cei care numesc oamenii de partid în funcţii, membri ai guvernului, politicieni locali şi parlamentari fac parte din asociaţii de vânătoare sau chiar sunt deţinători ai acestor asociaţii care gestionează fondurile de vânătoare cu ursi.
Pentru ei, vânătoarea este afacere şi hobby, loc în care să-ţi aduci prietenii şi potenţialii parteneri că să închei o afacere la o vânătoare de urs pentru trofeu”, afirmă Octavian Berceanu.
Măsurile pentru oprirea conflictelor om-urs, pe modul "aşteptare"
Măsurile necesare pentru oprirea conflictelor om-urs sunt puse deliberat pe modul "aşteptare", chiar cu intervenţii în acest sens.
„Banii europeni pentru acest proiect sunt practic aruncaţi pe fereastră atât timp cât rezultatele muncii unor specialişti foarte buni devin hârtie igienică pentru politicienii de la vârf.
Orice conflict, mai ales unul cu victime, este exploatat ca un război în care "bravii" politicieni vânători şi prietenii lor trec pe lângă urşii-problemă şi merg în creierul munţilor pentru a vâna cel mai mare urs care, foarte probabil, nu s-a apropiat niciodată de o aşezare omenească.
Corupţia, nesimţirea şi interesul personal al câtorva politicieni cu afaceri de vânătoare ne-au costat, ne costă şi ne vor costa vieţi?”, menţionează Berceanu.
Un sanctuar pentru urşi ar atrage anual zeci de milioane de euro
În cazul pe care chiar el l-a înaintat la DNA privind împuşcarea ursului Arthur nu s-a mai întâmplat nimic.
„Mai ţineţi minte ce s-a întâmplat cu dosarul DNA privind împuşcarea ursului Arthur? Eu l-am înaintat către procurorii care ar fi trebuit să ajungă la nişte infractori celebri.
Ce s-a întâmplat? Nimic, pentru că în spatele cazului erau un prinţ şi aceiaşi politicieni care azi, la televizor, ne dau lecţii despre cum să ne protejăm de efectele corupţiei politice, adică de ei.
Un sanctuar în pădurea de lângă Braşov, pe câteva mii de hectare, aşa cum era prevăzut, în care să fie relocaţi urşii şi care să poată fi vizitat de turişti în siguranţă, ar atrage anual zeci de milioane de euro.
Aceşti bani s-ar întoarce în măsuri de prevenţie a conflictelor, în turismul local şi în bunăstare pentru noi şi urşi. Şi totuşi de ce nu se întâmplă? Pentru că distracţia micilor Ceauşescu ar deveni istorie!” adaugă Berceanu.
Ursul care l-a atacat duminică noapte pe şeful local al Salvamont pe o stradă din Predeal a fost împuşcat.
E vorba, de fapt, despre o ursoaică. Ea s-a întors în aceeaşi zonă luni noapte şi a fost împușcată, din ordinul primarului din Predeal.
Puii au fost tranchilizați, cipați și eliberați în pădure, din ordinul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Braşov. Rămâne de văzut cum se vor descurca singuri de acum.
Reacţii de la Guvern după noul atac de urs
După incidentul de ieri, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că urșii agresivi trebuie împușcați.
Iar premierul Marcel Ciolacu a cerut montarea de garduri electrice în zonele de risc și s-a arătat dispus să-și asume „orice val nou de critici al ONG-urilor de mediu finanţate de Soros şi de la toţi reprezentanţii progresismului anarhic, din ţară sau din Europa”.