Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că problema relaţiei cu SUA nu este nici ambasadorul, nici ministrul de Externe şi nici lipsa unui împuternicit special pentru America, ci anularea alegerilor.
El atrage atenţia că există riscul ca unele state să ezite să recunoască rezultatul alegerilor, câtă vreme, după trei luni, nu există nici o probă concretă care să justifice anularea alegerilor din noiembrie. Astfel, spune el, se pune sub semnul întrebării atât anularea alegerilor din noiembrie, dar şi legitimitatea organizării unui alt rând de alegeri.
”Câteva consideraţii despre alegeri ca răspuns parţial la întrebările unor urmăritori ai mei. Problema relaţiei cu SUA nu este nici ambasadorul, nici ministrul de externe şi nici lipsa unui împuternicit special pentru America. Problema relaţiei României cu SUA este legată de anularea alegerilor”, spune fostul preşedintele într-o postare pe Facebook.
Traian Băsescu arată că ”SUA nu au un favorit pentru aceste alegeri şi singura solicitare a Americii este “alegeri corecte” şi cu certitudine nu vor renunţa la această exigenţă”.
”Declaraţiile premierului referitoare la renumărarea voturilor, încercarea de a transfera responsabilitatea deciziilor doar la Iohannis şi afirmaţiile unor politicieni premergătoare anulării alegerilor de către CCR nu mai lasă dubii că s-a aplicat un “plan B”. “Planul B” a fost destinat să mute responsabilitatea anulării nejustificate a alegerilor de la guvern către alte instituţii precum CCR, CSAT, servicii, Preşedinte”, subliniază Băsescu.
El menţionează că textul este un răspuns parţial la întrebările unora dintre cei 479.000 de urmăritori ai săi şi nu este destinat implicării sale în dezbaterea publică. ”Prezenta postare evită orice abordare politică şi deliberat nu formulează idei cu privire la soluţii”, mai spune Băsescu.
Hurezeanu, cât pe ce să plătească cu funcția
În spațiul public s-a vorbit recent despre schimbarea din funcție a ambasadorului român în SUA, Emil Hurezeanu, căruia i se reproșează relația cu SUA. Mai exact, premierul Marcel Ciolacu a cerut conducerii PNL înlocuirea lui Hurezeanu din funcția de ministru de Externe, fiind nemulțumit că acesta nu are o relație directă cu administrația Trump.
Premierul și-a dorit și ca unul dintre miniștri să plătească cu funcția după ce SUA au decis să mențină vizele pentru români. În urma discuțiilor avute în Coaliție, s-a decis ca Hurezeanu să rămână în funcție cel puțin până la alegerile prezidențiale din luna mai.