Ziua 1129 Putin vrea să pună Coreea de Nord la masa negocierilor și a lansat cel mai nou submarin nuclear. Ucraina atacă la Belgorod. SUA, un pas înapoi

<span style="color:#990000;">Ziua 1129</span> Putin vrea să pună Coreea de Nord la masa negocierilor și a lansat cel mai nou submarin nuclear. Ucraina atacă la Belgorod. SUA, un pas înapoi
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 1129 de război a debutat cu noi atacuri puternice ale rușilor în mai multe regiuni din Ucraina. O persoană a fost rănită, clădiri rezidențiale au fost avariate și mai multe garaje au luat foc în urma unui atac asupra orașului Odesa.

Rușii au continuat să terorizeze și regiunea Dnipropetrovsk. Au avariat infrastructura și mai multe spații aparținând unei afaceri agricole. În regiunea Poltava au izbucnit incendii pe o suprafață de 2.500 mp, ca urmare a unui atac cu drone rusești.

Iar Volodimir Zelenski spune că armata rusă pregătește o nouă ofensivă de primăvară în regiunile ucrainene Sumî și Harkov. El a declarat că Putin trage acum de timp, pentru a pregăti ofensiva de primăvară.

De partea cealaltă, armata ucraineană pierde treptat controlul asupra teritoriului ocupat anul trecut în regiunea rusă Kursk, dar desfășoară în paralel o incursiune în regiunea rusă învecinată Belgorod, confirmă bloggeri militari. Spre deosebire de ofensiva lansată în august anul trecut în Kursk, cea desfășurată acum în Belgorod este mai puțin mediatizată, ambele tabere păstrând în mare parte tăcerea la nivel oficial.

Iar președintele Vladimir Putin a participat la lansarea unui nou submarin cu propulsie nucleară, numit Perm, primul de acest gen care este echipat cu rachete hipersonice Zircon.

Pe plan diplomatic, Vladimir Putin vrea ca aliații Rusiei, inclusiv Coreea de Nord, să se alăture discuțiilor de încetare a focului în Ucraina. Președintele rus a spus că țările „prietenoase” Rusiei ar putea lua parte la negocieri pentru a pune capăt războiului. Putin a enumerat China, India, Brazilia, Africa de Sud și Coreea de Nord printre cei pe care îi vede ca potențiali participanți la discuţii.

Totodată, Vladimir Putin a sugerat ca Ucraina să fie plasată sub o formă de administrație temporară, sub egida ONU, a Statelor Unite, a țărilor europene și a partenerilor Rusiei, care să permită organizarea de noi alegeri și semnarea unor acorduri-cheie pentru a ajunge la o înțelegere privind încetarea războiului.

Propunerea unei administrații temporare pare să vizeze una dintre principalele obiecții exprimate de Putin în trecut – faptul că autoritățile ucrainene nu ar fi un partener legitim de negociere, întrucât președintele Volodimir Zelenski a rămas în funcție după expirarea mandatului său în mai 2024.

Casa Albă a respins însă propunerea președintelui rus Vladimir Putin. În plus, Departamentul de Stat va oferi finanțare pe termen scurt unei inițiative care documentează copiii ucraineni răpiți de Rusia, după ce Casa Albă a reziliat anterior programul.

Situația pe front

  • Atac în Odesa - O persoană a fost rănită, clădiri rezidențiale au fost avariate și mai multe garaje au luat foc în urma unui atac al rușilor asupra orașului Odesa, noaptea trecută. „Au izbucnit incendii în mai multe garaje, au fost avariate case și primele rapoarte indică faptul că o persoană a fost rănită”, au anunțat autoritățile.

Publicată de ДСНС України pe Joi, 27 martie 2025
  • Rușii continuă să terorizeze regiunea Dnipropetrovsk - Rușii au continuat să terorizeze regiunea Dnipropetrovsk, noaptea trecută, într-un nou atac cu drone. Au avariat infrastructura și mai multe spații aparținând unei afaceri agricole. "Agresorul a atacat cu drone. S-au înregistrat pagube la spații aparținând unei afaceri agricole și la infrastructură", a scris pe Telegram Serghei Lîsak, șeful Administrației militare a regiunii Dnipropetrovsk.
  • Incendiu puternic în Poltava - În regiunea Poltava au izbucnit incendii pe o suprafață de 2.500 mp, ca urmare a unui atac cu drone rusești. „Inamicul a efectuat o lovitură cu drone la scară largă asupra țintelor civile din zonele industriale din Poltava. Unele drone au fost doborâte. S-au înregistrat pagube în șase locații diferite, la depozite, o clădire de birouri și un transformator aparținând unei firme. Au izbucnit incendii pe o suprafață totală de 2.500 mp”, a scris pe Telegram Volodimir Kohut, șeful Administrației Militare a Regiunii Poltava. Depozitele aparţin producătorului de gaze din Ucraina și conţin piese de schimb folosite pentru repararea puţurilor şi instalaţiilor de procesare, a declarat guvernatorul Kohut.
image

Foto: Facebook/ДСНС України

  • Rușii pregătesc o ofensivă de primăvară - Volodimir Zelenski spune că armata rusă pregătește o nouă ofensivă de primăvară în regiunile ucrainene Sumî și Harkov. „Trebuie să privim situația actuală cu mare atenție. Putin pregătește o nouă ofensivă, în special în Sumî și Harkov. Vă pot confirma că Putin trage acum de timp, pentru a pregăti ofensiva de primăvară. Vedem că se face pregătiri ale armatei ruse pentru această operațiune”, a spus Zelenski.

Incursiune ucraineană în Belgorod

  • Puțin mediatizată - Armata ucraineană pierde treptat controlul asupra teritoriului ocupat anul trecut în regiunea rusă Kursk, dar desfășoară în paralel o incursiune în regiunea rusă învecinată Belgorod, confirmă bloggeri militari citați vineri de Reuters. Spre deosebire de ofensiva lansată în august anul trecut în Kursk, cea desfășurată acum în Belgorod este mai puțin mediatizată, ambele tabere păstrând în mare parte tăcerea la nivel oficial. Astfel, nici Moscova și nici Kievul nu au confirmat relatările despre lupte care ar fi ajuns în partea rusă a frontierei, iar în urmă cu zece zile Ministerul rus al Apărării afirma că a zădărnicit tentative ucrainene de a străpunge granița în Belgorod.
  • Confirmări de la bloggeri ruși - Mai mulți bloggeri militari ruși au fost însă unanimi vineri în estimarea că trupe ucrainene sunt într-adevăr în interiorul acestei provincii și duc acolo lupte împotriva celor ruse. Blogul militar Rybar, cu 1,3 milioane de urmăritori, afirmă că sunt în desfășurare lupte grele în satul Popovka, iar cele două tabere se atacă reciproc cu drone. De asemenea, canalul de Telegram „Doi Maiori” scrie despre „operațiuni defensive” desfășurate de armata rusă în Belgorod. „Se execută constant foc asupra concentrărilor de trupe ale forțelor armate ucrainene, dar inamicul încă are un potențial ofensiv semnificativ în această direcție și nu a abandonat planurile pentru noi străpungeri, inclusiv în noi sectoare ale frontului”, se arată pe acest blog.
  • Scop neclar - Nu este clar scopul acestei noi incursiuni ucrainene peste graniță, o ipoteză fiind încercarea de a dispersa trupele ruse care încearcă să recupereze în provincia vecină Kursk întreg teritoriul care se mai află sub control ucrainean. Potrivit blogului Rybar, armata rusă a mutat deja trupe din Kursk pentru a consolida apărarea în Belgorod. Aici trupele ucrainene par să fi pătruns 3-4 kilometri peste graniță după ce au străpuns o primă linie defensivă a armatei ruse în Belgorod, afirmă un analist militar al centrului finlandez Black Bird Group, Emil Kastehelmi, care consideră însă improbabil ca armata ucraineană să poată reuși o străpungere semnificativă pe acel sector și să amenințe orașe ori rute logistice rusești importante.
  • Luptele continuă și la Kursk - În acest timp, pe frontul din Kursk, Ministerul rus al Apărării a susținut vineri că trupele sale au recuperat satul Gogolevka, una dintre cele câteva localități încă aflate sub controlul armatei ucrainene din cele circa o sută pe care aceasta le ocupase în august. De partea sa, Statul Major ucrainean a susținut tot vineri că în ultimele 24 de ore unitățile ucrainene au respins 18 asalturi rusești în Kursk. Conform hărților de front ale portalului ucrainean de analiză militară DeepState, trupele ruse au recuperat doar o parte din satul Gogolevka, iar trupele ucrainene mai controlează o suprafață de sub 80 de kilometri pătrați în Kursk, într-o zonă din vecinătatea graniței ruso-ucrainene.

Discuții despre pace

  • Putin propune o administrație temporară în Ucraina - Vladimir Putin a sugerat ca Ucraina să fie plasată sub o formă de administrație temporară care să permită organizarea de noi alegeri și semnarea unor acorduri-cheie pentru a ajunge la o înțelegere privind încetarea războiului, potrivit Reuters. Declarațiile lui Putin, făcute în timpul unei vizite în portul Murmansk din nordul țării, vin în contextul în care Statele Unite încearcă să faciliteze un acord de pace prin reluarea contactelor cu Rusia și purtarea de discuții separate cu Moscova și Kiev. Detalii AICI.
  • Casa Albă respinge propunerea lui Putin - Casa Albă a respins însă propunerea președintelui rus Vladimir Putin. Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe a declarat că guvernarea Ucrainei este decisă de constituția și poporul său.
  • Coreea de Nord, la masa negocierilor? - Aliații Rusiei, inclusiv Coreea de Nord, s-ar putea alătura discuțiilor de încetare a focului în Ucraina, a declarat Vladimir Putin. Președintele rus a sugerat că țările „prietenoase” Rusiei ar putea lua parte la negocier. Putin a enumerat China, India, Brazilia, Africa de Sud și Coreea de Nord printre cei pe care îi vede ca potențiali participanți la negocieri. El a descris Coreea de Nord drept „partener” și a menționat că un tratat de cooperare militară între Moscova și Phenian, semnat anul trecut, a intrat în vigoare. Conform acordului, fiecare țară este obligată să o asiste pe cealaltă „cu toate mijloacele disponibile” în cazul unui atac.

Alte informații relevante

  • Trupe germane în Ucraina - Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a sugerat că Berlinul este dispus să contribuie la o forță de menținere a păcii în Ucraina, în eventualitatea unei încetări a focului. „Nu-mi pot imagina nicio situație în care Germania să nu participe la orice ar fi rezultatul negocierilor pentru o încetare a focului sau chiar pentru o pace. Trebuie să se decidă atunci când va veni momentul și depinde de mulți factori, cum ar fi: Câte trupe vor fi acceptate după încetarea focului? Care ar putea fi mandatul? Cine va lua parte la el?”, a declarat Pistorius.
  • Putin a lansat submarinul nuclear „Perm” - Președintele rus Vladimir Putin a participat la lansarea unui nou submarin cu propulsie nucleară, numit Perm, au informat diverse instituții de știri ruse, citate de Kiev Independent. Submarinul este primul de acest gen care este echipat cu rachete hipersonice Zircon. Putin a susținut că nava va „întări securitatea maritimă a Rusiei și va proteja interesele sale naționale”, în special în regiuni precum Arctica. Rachetele Zircon, capabile să zboare mai repede decât viteza sunetului și cu o rază de acțiune de aproape 1.000 de kilometri, sunt considerate extrem de dificil de interceptat.„Autorizez prin prezenta,” a declarat Putin în timp ce a oficializat comisionarea navei, numită după orașul Perm din Urali.
  • Trump vrea acum toate veniturile din resursele Ucrainei - Americanii pun condiții mult mai dure în acordul privind mineralele din Ucraina. Un nou acord ar obliga Ucraina să ramburseze întreaga asistență oferită de SUA din 2022, plus o dobândă anuală de 4%, înainte de a putea accesa orice profit din exploatarea pământurilor rare. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că termenii acordului se schimbă constant. Detalii AICI.
  • Zelenski pune condiții - Președintele Volodimir Zelenski, vorbind în fața presei la Kiev, a spus că nu va accepta un astfel de acord dacă acesta ar amenința aderarea Ucrainei la UE. De asemenea, este decis să nu recunoască drept împrumuturi ajutoarele primite din partea SUA de când a început războiul cu Rusia. El a confirmat că proiectul primit din partea Washingtonului cuprinde „multe lucruri care nu au fost discutate anterior și unele care au fost respinse”. Detalii AICI.
  • Se reia programul de urmărire a copiilor ucraineni - Departamentul de Stat al SUA a anunțat că va oferi finanțare pe termen scurt unei inițiative care documentează copiii ucraineni răpiți de Rusia, după ce Casa Albă a reziliat anterior programul. Inițiativa, condusă de Laboratorul de cercetare umanitară al Universității Yale, a contribuit la urmărirea a mii de copii ucraineni răpiți de Rusia. Cel puțin 19.500 de copii ucraineni au fost confirmați ca răpiți de Rusia de la începutul invaziei din 2022.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇