Vicepreședintele american, JD Vance, a anunțat marți că se va alătura soției sale, Usha Vance, într-o vizită de câteva zile în Groenlanda, teritoriu autonom danez, râvnit de Trump. „A fost atât de multă emoție în jurul vizitei lui Usha în Groenlanda, vineri, încât am decis că nu vreau să o las să se distreze singură și mă voi alătura ei”, a spus Vance într-o intervenție pe rețeaua socială X.
La începutul acestei săptămâni, Usha Vance a anunțat că va petrece câteva zile în Groenlanda, vizitând capitala Nuuk și participând la evenimente culturale, precum o celebră cursă anuală de sănii trase de câini.
Liderul interimar al Groenlandei, Mute Egede, a numit planul soției lui Vance o „provocare”, transmite BBC.
Anunțul vizitei a venit în contextul în care președintele Donald Trump continuă să amenințe cu preluarea Groenlandei, teritoriu semiautonom danez.
JD Vance își va însoți soția în Groenlanda într-o vizită mai scurtă
Marți, Casa Albă a declarat că JD Vance își va însoți soția în Groenlanda, dar că cei doi vor petrece doar o zi acolo, vizitând Baza Spațială Pituffik, situată pe coasta de nord-vest.
Decizia a fost salutată de oficialii danezi, care au considerat-o o decizie pozitivă.
Deși JD Vance devine cel mai înalt oficial american care vizitează Groenlanda, această oprire la o bază americană a generat mai puține controverse decât planul original al soției sale.
Într-un videoclip postat pe platforma X, JD Vance a spus: „A fost atât de multă emoţie în jurul vizitei lui Usha în Groenlanda, vineri, încât am decis că nu vreau să o las să se distreze singură şi mă voi alătura ei”.
Interesele SUA în Groenlanda
Groenlanda – cea mai mare insulă din lume, situată între Oceanul Arctic și Oceanul Atlantic – se află sub control danez de aproximativ 300 de ani.
Deși își gestionează propriile afaceri interne, deciziile privind politica externă și de apărare sunt luate la Copenhaga. SUA mențin un interes strategic și o prezență militară în Groenlanda încă din Al Doilea Război Mondial.
Baza Spațială Pituffik, situată în nord-vestul Groenlandei, sprijină misiuni de avertizare împotriva rachetelor, apărare aeriană și supraveghere spațială.
Vance a adăugat că administrația Trump dorește „revigorarea securității poporului groenlandez” și că atât SUA, cât și Danemarca au ignorat acest aspect „prea mult timp”.
Dr. Dwayne Ryan Menezes, fondatorul think tank-ului Polar Research and Policy Initiative, cu sediul la Londra, a criticat vizita.
El a subliniat că este „extrem de neobișnuit” ca o delegație americană de rang înalt să viziteze Groenlanda fără a fi invitată, mai ales după alegerile naționale recente, în urma cărora partidele sunt încă în negocieri pentru formarea unui nou guvern, potrivit sursei citate.
Potrivit sondajelor recente, aproape 80% dintre groenlandezi susțin independența față de Danemarca. Cu toate acestea, un sondaj realizat în ianuarie a indicat că un număr și mai mare dintre aceștia resping ideea de a deveni parte a SUA.
D.D.