Tunul sonic din Belgrad: Medicii care i-au tratat pe protestatari, obligați să ascundă rapoartele despre simptome

Tunul sonic din Belgrad: Medicii care i-au tratat pe protestatari, obligați să ascundă rapoartele despre simptome
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Pe 15 martie, mii de protestatari din Belgrad s-au adunat pentru a protesta față de guvernul autoritar al președintelui Aleksandar Vucic. Un sunet misterios extrem de puternic a tulburat liniștea din timpul unui moment de reculegere. A fost descris ca un șoc brusc, urmat de dezorientare și o fugă haotică.

Ulterior, sute de oameni au acuzat dureri de cap, greață și presiune în urechi. Sute de oameni ar fi ajuns la medic după protest. Totuși, au apărut relatări conform cărora medicii ar fi fost presați să nu înregistreze oficial simptomele pacienților, relatează Associated Press.

Tunul sonic: Mărturii cutremurătoare

Mărturiile celor care s-au aflat în stradă la protestul din 15 martie sunt cutremurătoare. Oamenii descriu în detaliu ce au simțit și cât de dezorientați au fost după sunetul extrem de puternic.

„Era liniște și pace, iar apoi am auzit ceva ce nu puteam vedea... ca un sunet care se rostogolea către noi, un zgomot,” a relatat Ivana Ilic Sunderic, o participantă la protest.

„Oamenii au început să fugă spre siguranță, pe trotuar, simțind că ceva se mișcă spre noi pe stradă”, a declarat ea.

Panica s-a răspândit rapid, iar mulți dintre cei care erau prezenți au descris acea experiență ca fiind un moment de groază totală.

 „A fost un sunet surd care a durat doar 2-3 secunde, dar foarte neobișnuit și foarte înfricoșător, ca un sunet din Iad”, a relatat Ilic Sunderic.  

Mărturiile lor indică faptul că toți au simțit un pericol iminent.

„Am mers la proteste de 30 de ani, dar nu am auzit niciodată ceva asemănător,” adaugă femeia.

„Putem afirma cu o probabilitate mare că a fost utilizată o armă neconvențională, o variantă a unui tun sonor”, spune şi Predrag Petrovic, un manager de cercetare la Centrul pentru Politica de Securitate din Belgrad, un think tank.

„Am multă experiență în participarea și monitorizarea protestelor de stradă și nu am văzut niciodată o panică ce apare într-o secundă și pe o linie aproape dreaptă,” explică Petrovic.

Presiune asupra medicilor care au tratat protestatarii

Sasa Cvrkovic, un student la științe politice în vârstă de 23 de ani, a descris sunetul ca fiind ca „un avion care a trecut ca un fel de vânt.”

„A creat panică și fugă: Un tânăr de lângă mine și-a rupt piciorul”, povesteşte Sasa Cvrkovic. El a mărturisit că s-a simțit rău întreaga zi după protest.

Această reacție a fost nu doar fizică, ci și emoțională, iar presiunea asupra celor prezenți a fost evidentă.

În urma protestului, mulți s-au plâns de diverse simptome fizice, inclusiv dureri de cap, presiune la nivelul urechilor sau greață.

„Am simțit presiune în cap și urechi,” a povestit Ivana Ilic Sunderic.

Unii dintre protestatari au căutat ajutor la clinicile de urgență. AP relatează că ulterior au apărut rapoarte privind presiunile exercitate asupra medicilor din Serbia pentru a ascunde dosarele a sute de persoane care au solicitat ajutor și sfaturi după miting.

500.000 de oameni au semnat o petiție și cer investigarea cazului

Într-o petiție online semnată de peste jumătate de milion de oameni, mișcarea de opoziție sârbă Move-Change a cerut Națiunilor Unite, Consiliului Europei și Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa o investigație independentă.

Mai multe organizații civice sârbe au anunțat, marți, că au dus problema la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, spunând că au colectat mai mult de 4.000 de mărturii de la persoane care s-au plâns de diverse probleme fizice și psihologice după incidentul din 15 martie.

Curtea din Strasbourg a acordat Serbiei termen până la sfârșitul lunii pentru a răspunde, au spus grupurile într-o declarație comună.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇