Își iau americanii trupele din România? Un expert arată cât de probabilă este această opțiune

Își iau americanii trupele din România? Un expert arată cât de probabilă este această opțiune
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ciuda multelor avertismente recente în acest sens, Claudiu Degeratu, expert în securitate națională și internațională, nu se aşteaptă pe termen scurt la retragerea trupelor americane din estul Europei, în special din România.

„Pe termen scurt, nu. Pe termen scurt, sub nicio formă. Și s-ar putea și pe termen mediu să nu se întâmple lucrul acesta: 3-4 ani, din punctul meu de vedere. Pentru că și acest proces de retragere, dacă se ia, trebuie să treacă și prin filtrul legislativului american”, a explicat expertul, în dialog cu Ioana Ene Dogioiu la Europa FM.

Degeratu a menționat că procesul de retragere nu va fi simplu, având în vedere și acordurile bilaterale deja în vigoare, precum tratatul care reglementează staționarea trupelor americane în Polonia.

De asemenea, a adăugat că, pe termen scurt, va avea loc o revizuire a strategiei, cerută de președintele Trump Pentagonului, care va analiza posibilitatea reducerii efectivelor.

„Ce se va întâmpla sigur pe termen scurt – asta este un task, o misiune dată de președintele Trump Pentagonului: este o revizuire, o analiză strategică, care s-ar putea să se încheie cam în 60-90 de zile, nu mai mult, legat de unde ar putea să avem reduceri. Și cu siguranță vor fi reduceri, probabil undeva la 20% din cei 100.000 de soldați americani în Europa”, a explicat el.

Degeratu a adăugat că aceste reduceri ar putea afecta și postura defensivă a NATO în Europa de Est, fiind necesar ca alte state să compenseze retragerea trupelor americane pentru a menține echilibrul strategic.

Deja ştim că Franţa a promis că trimite în România mai mulţi militari: Bolojan, de la Paris: Prezența militară a Franței în România va fi consolidată

În ceea ce privește impactul asupra bazei de la Deveselu și a proiectului de la Kogălniceanu, expertul a subliniat că nu vor exista schimbări bruşte. „Cu siguranță, nu va fi peste noapte o decizie legată de Deveselu”, a spus Degeratu, explicând că inițiativele strategice americane, cum ar fi sistemul Iron Dome, depind de aceste avanposturi din România și Polonia pentru a fi eficiente.

„Pentru că, dacă vă aduceți aminte, tot președintele Trump a anunțat o inițiativă privind un Iron Dome american. Acest Iron Dome american, din punct de vedere militar și tehnic, trebuie să se conecteze cu sistemul antiracheta american, pentru a deveni eficient. Iar fără aceste avanposturi, fără aceste sisteme de la Deveselu și din Polonia, scade și eficiența altor proiecte de apărare antirachetă”, a încheiat expertul.

Americanii pleacă din Europa?

Amintim că în România NATO a început să construiască cea mai mare bază militară de pe continent, dar noul şef de la Pentagon, Pete Hegseth, a atras atenţia că Statele Unite nu mai pot acorda prioritate pentru securitatea Europei, din cauza tensiunilor din Asia. Hegseth a transmis că Washingtonul trebuie să se concentreze pe amenințarea reprezentată de China și pe securizarea propriilor frontiere.

Statele de la granița cu Rusia consideră că prezența trupelor americane este cea mai mare garanție pentru independența lor.

Serviciile europene de securitate și oficialii occidentali se tem că negocierile dintre Rusia și SUA care au început la Riad ar putea duce la retragerea trupelor americane din estul Europei, scrie ziarul german Bild. Potrivit informațiilor sale, doar bazele din Ramstein, Germania, și bazele forțelor aeriene din Marea Britanie nu sunt în prezent în discuție. Restul Europei trebuie să se pregătească pentru schimbări profunde, dacă Trump și Putin ajung la un acord.

Avertismente despre o posibilă retragere a Statelor Unite din estul Europei vin și din țările nordice. Europarlamentarul finlandez Mika Aaltola a avertizat pe X că Statele Unite și-ar putea retrage forțele din Europa, dacă nu se ajunge cât mai rapid la un acord privind soarta Ucrainei. Acesta spune că Washingtonul le-a dat un ultimatum europenilor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇