Crin Antonescu, candidat al coaliţiei aflate la guvernare pentru alegerile prezidenţiale din acest an, consideră că declaraţiile vicepreşedintelui SUA J.D. Vance despre anularea alegerilor din România întăresc nevoia ca autorităţile române să dea explicaţii cu privire la acea decizie. El spune însă că acest lucru trebuie făcut în primul rând nu pentru partenerii externi, ci pentru opinia publică din România.
- Vicepreședintele SUA JD Vance critică anularea alegerilor din România pe baza unor „suspiciuni șubrede” și „presiuni enorme”
- Tensiuni la conferința de securitate de la Munchen. Vance îi șochează pe liderii europeni: „Există un nou șerif în oraș”
Crin Antonescu a afirmat, într-o intervenţie telefonică avută vineri seară, la Antena 3, că nu crede că se pune problema reluării turului doi al alegerilor din noiembrie anul trecut, anulate prin decizie a Curţii Constituţionale a României.
Fostul lider liberal e de părere că în discursul lui J.D. Vance sunt două „chestiuni-cheie”.
„Unu: da, îmi pare rău, dar are dreptate. Indiferent care sunt dovezile, cât de puternic a fost atacul sau nu, democraţia sau instituţiile de apărare a democraţiei, a regimului democratic, s-au dovedit slabe. S-au dovedit slabe pentru că acest atac a putut fi posibil. Este adevărat.
În al doilea rând, sigur că cineva ar fi trebuit sau ar trebui, să punem la timpul prezent, cu viitor imediat, să prezinte toate dovezile care există, să-l convingă pe vicepreşedintele american, pe administraţia americană că nu sunt chiar atât de şubrede, că nu e vorba doar de câteva sute de mii de dolari băgate în reclamele electorale, ci de mai mult, adică de lucruri ilicite”, a afirmat Crin Antonescu.
El a spus că prin afirmaţiile oficialilor americani se întăreşte ideea deja vehiculată în România privind nevoia de explicaţii cu privire la anularea alegerilor prezidenţiale de anul trecut.
„Sunt lucruri pe care le-am discutat şi noi aici. Nu s-a întâmplat nimic nou, dar s-a întărit, de data asta şi dinspre Washington, nevoia ca instituţiile, autorităţile în exerciţiu ale statului român, să dea toate explicaţiile posibile.
Atenţie, să ne înţelegem foarte bine! Nu trebuie să dăm aceste explicaţii pentru că le-a cerut domnul J.D. Vance, chiar dacă e vicepreşedinte al Statelor Unite, chiar dacă este al doilea om dintr-o administraţie a unui stat care e principalul nostru partener strategic.
Trebuie să le dea, în primul rând, pentru opinia publică românească şi, în orice caz, ideea cu care eu aş vrea să merg dincolo de această discuţie şi să aşteptăm ce se va mai discuta în conferinţa de la München este că noi trebuie, într-adevăr, să ne apărăm şi să ne întărim democraţia nu pentru că ne-o cer puternicii lumii, nu pentru că ne-o cer partenerii noştri, pentru că ne-o cere Trump sau ne-o cere J.D. Vance, ci pentru noi, care cred că suntem cei mai dedicaţi propriei noastre democraţii”, a subliniat Antonescu.
El e de părere că, în acest context, toate forţele pro-occidentale ale României „trebuie să se mobilizeze şi să dea dovadă de o maximă responsabilitate, pentru că e clar că traversăm un moment critic şi, într-un asemenea moment, jocurile meschine şi îngust partizane nu îşi au rostul”.
Ce a spus JD Vance
Noul vicepreşedinte american J.D. Vance a dat, vineri, anularea alegerilor prezidenţiale în România drept cel mai bun exemplu al ”ameninţării din interior, retragerii Europei din cele mai fundamentale valori ale sale”.
„Lucrurile au mers atât de rău, încât în decembrie, România a anulat direct rezultatele alegerilor prezidențiale, pe baza suspiciunilor slabe ale unei agenții de informații și a presiunii enorme din partea vecinilor săi continentali. Din câte am înțeles, argumentul a fost că dezinformarea rusă a afectat alegerile din România (…). Dar dacă democrația ta poate fi distrusă cu câteva sute de mii de dolari (sic!) băgați în publicitate digitală dintr-o țară străină, înseamnă că nu a fost foarte puternică de la început", a spus Vance.
„Am fost şocat ca un fost comisar european să apară la televizor recent şi să pară încântată că Guvernul României a anulat un întreg scrutin. Dacă acest lucru se întâmplă, atunci poate se va întâmpla și în Germania - este șocant pentru urechile americanilor…
Când vedem instanțe europene anulând alegeri și oficiali spunând că vor anula altele, trebuie să ne întrebăm dacă ne respectăm propriile standarde înalte de democrație. De fapt, trebuie să facem mai mult decât să vorbim despre valorile democratice - trebuie să trăim conform acestora", a afirmat el.