Mark Rutte spune că nu i s-a promis niciodată Ucrainei că va adera la NATO în urma unui acord de pace

Mark Rutte spune că nu i s-a promis niciodată Ucrainei că va adera la NATO în urma unui acord de pace
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Liderii statelor membre nu i-au promis niciodată Ucrainei că va deveni membră NATO dacă se va ajunge la un acord de pace cu Rusia, a declarat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Mark Rutte, joi, la Bruxelles.

”Trebuie să ne asigurăm că Vladimir Putin nu va mai încerca niciodată să atace Ucraina, asta este crucial, dar nu a existat niciodată o promisiune către Ucraina că va adera la NATO în urma unui acord de pace”, le-a spus el jurnaliștilor.

Mark Rutte a mai declarat că este important ca președintele rus Vladimir Putin să înțeleagă că Occidentul este ”unit” atunci când încep convorbirile de pace pentru încheierea conflictului.

”Nu știu ce gândește exact președintele Putin, bineînțeles”, le-a spus Rutte jurnaliștilor la finalul reuniunii miniștrilor apărării de la Bruxelles. ”Este un negociator puternic, este foarte imprevizibil dar, între timp, dacă vrem un acord de pace, trebuie să participe la negocieri”, a adăugat el.

Rutte a adăugat că Ucraina va fi implicată în orice mod posibil în orice acord de pace.

El a reiterat că acordul de pace negociat trebuie să fie unul de durată, nu un ”Minsk 3”, referindu-se la ceea ce a urmat după acordul de la Minsk din 2014, prin care s-a încheiat conflictul din estul Ucrainei.

Întrebat ce face Europa pentru a se asigura că este la masa negocierilor în contextul demersurilor președintelui american Donald Trump de a începe negocierile cu Rusia pentru a pune capăt războiului din Ucraina, el a dat asigurări că statele membre fac eforturi în acest sens.

”Ne consultăm intens între noi, inclusiv cu SUA. Mă voi afla mâine (vineri - n.red.) la München pentru a mă întâlni cu emisarul american Keith Kellog și cu vicepreședintele J. D. Vance, echipele noastre se coordonează intens. Asta am făcut în ultimele 24 de ore, am încercat să ajungem la un numitor comun”, a subliniat Rutte.

În ceea privește cheltuielile pentru apărare, el a subliniat că procentul alocat trebuie să fie ”mai mult de 2%, cel puțin 3%”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇