În ziua 1086 de război Rusia a lansat 140 de drone asupra Ucrainei, iar forțele de apărare au distrus peste 80 de ținte în zece regiuni.
O dronă rusească a pătruns, noaptea trecută, pentru scurt timp, în spațiul aerian românesc şi este posibil să se fi prăbuşit la 10 kilometri de Galaţi, iar alte două drone au fost depistate dimineață pe teritoriul Republicii Moldova.
Rușii au atacat dimineață orașul Herson, iar un bloc a fost lovit, două persoane fiind rănite.
Dincolo de frontieră, în Rusia, un atac masiv cu drone a vizat orașul și regiunea Lipețk. În zona industrială a orașului s-au auzit mai multe explozii. Combinatul metalurgic Novolipețk ar fi fost una din ținte.
Din cauza sancțiunilor occidentale, Rusia și-a creat un sistem paralel de import din Afganistan. Moscova cumpără astfel o gamă largă de bunuri din această țară, inclusiv Coca-Cola.
Moscova continuă să-și mărească cheltuielile militare, deși acestea îi presează economia, depășind acum bugetele combinate de apărare ale tuturor statelor europene, arată analiștii.
Pe plan diplomatic continuă discuțiile pentru crearea cadrului de negociere a păcii.
Lumea este norocoasă să-l aibă pe președintele Trump, "cel mai bun negociator", singurul care poate aduce la masa de negociere părțile implicate, a declarat secretarul american al apărării, Pete Hegseth. Iar faptul că Trump a convenit cu Putin să înceapă negocieri "imediate" pentru încheierea conflictului, "nu este o trădare" a Ucrainei, a precizat oficialul.
Secretarul Trezoreriei SUA Scott Bessent a declarat că o înțelegere între Kiev și Washington privind accesul la resursele de minereuri îi va oferi Ucrainei un "scut de securitate" după război.
Totuși, Donald Trump a refuzat să numească Ucraina participant egal la negocieri. El a spus, în stilul său, că "ratingurile" lui Zelenski "nu sunt ridicate", astfel că liderul ucrainean "va trebui să facă ceea ce trebuie să facă".
Kremlinul a declarat joi că este impresionat de poziţia preşedintelui american privind încetarea războiului.
După ce Trump a anunțat că se va întâlni cu Putin, NATO și Comisia Europeană cer ca Europa și Ucraina să se afle la masa negocierilor pentru obținerea unei păci corecte și durabile.
Pe fir a intrat și China, cu o propunere de a organiza un summit între cei doi lideri şi de a facilita eforturile de menţinere a păcii după un eventual armistiţiu.
Situația pe front
- Atac cu sute de drone - Rusia a lansat noaptea trecută 140 de drone, iar forțele de apărare au distrus 85 de ținte în zece regiuni. Restul de peste 50 de drone au căzut în locuri nelocuite, fără a produce pagube, au anunțat Forțele Aeriene ale Ucrainei.
- Rușii au lovit un bloc din Herson - Trupele ruse au atacat dimineață orașul Herson, iar un bloc din cartierul Țentralnîi a fost lovit în plin, relatează Ukrainska Pravda. Un bărbat de 48 de ani și o femeie de 55 de ani au fost răniți. Bărbatul a fost dus la spital în stare critică, a anunțat Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare regionale.
Ce se întâmplă în Rusia
- Atac masiv în Lipețk - Un atac masiv cu drone a vizat orașul și regiunea Lipețk, au anunțat autoritățile și canalele locale de Telegram, citate de Ukrainska Pravda. "Regiunea a fost vizată de un atac masiv cu drone. Sistemele de apărare și anihilare aeriană sunt în funcțiune", a scris guvernatorul Igor Artamonov pe Telegram. Acesta a adăugat că alimentarea cu energie a fost suspendată în mai multe districte. Potrivit canalului de Telegram Mash, 12 explozii au avut loc în zona industrială a orașului Lipețk, iar localnicii au relatat că și orașul Ieleț a fost lovit de drone. Înregistrările video au surprins mai multe explozii care se aud pe fundalul sirenelor antiaerienei. Conform canalului SHOT, atacul ar fi vizat și combinatul metalurgic Novolipețk.
- Rusia cumpără Coca-Cola de la talibani - Din cauza sancțiunilor occidentale, Rusia și-a creat un sistem paralel de import din Afganistan. Rusia cumpără astfel o gamă largă de bunuri din această țară, inclusiv băuturi carbogazoase produse la fabrica locală Coca-Cola, a declarat ambasadorul Rusiei în Afganistan, Dmitri Jirnov. Fructele uscate, stafidele, legumele și strugurii sunt printre principalele mărfuri importate din Afganistan. Pe lângă produsele agricole, care alcătuiesc cea mai mare parte a importurilor, sunt furnizate în Rusia mirodenii, băuturi energizante, ierburi medicinale și cazane tradiționale.
- Moscova surclasează Europa la cheltuieli militare - Cheltuielile militare ale Rusiei au depășit bugetele combinate de apărare ale tuturor statelor europene. În 2024, cheltuielile totale de apărare ale Rusiei au crescut cu 42% în termeni reali, ajungând la 462 de miliarde de dolari, conform datelor Institutului Internațional de Studii Strategice (IISS), citate de Financial Times. Prin comparație, cheltuielile totale pentru apărare în Europa, inclusiv în Regatul Unit și UE, au crescut cu aproape 12% anul trecut, până la 457 de miliarde de dolari, fiind ușor mai mici decât bugetului Moscovei. IISS estimează că în 2025 cheltuielile totale de apărare ale Rusiei se vor majora cu încă 13,7%, adică 7,5% din PIB și aproape 40% din bugetul federal. Deși aceste investiții presează economia, Rusia poate suporta în continuare costurile războiului. În schimb, dacă cheltuielile europene pentru apărare ar crește la 3% din PIB, ar adăuga aproximativ 250 de miliarde de dolari la nivelurile actuale. La 5% din PIB, cheltuielile ar crește cu aproximativ 800 de miliarde de dolari - aproape dublu față de cheltuielile militare actuale ale Rusiei. Însă bugetele militare europene au crescut deja cu 50% din 2014, iar "constrângerile fiscale pot atenua [în continuare] creșterea", subliniază analiștii.
Discuții despre pace
- Kievul dă minereuri pentru "scutul" american - Secretarul Trezoreriei SUA Scott Bessent a declarat că un acord între Kiev și Washington privind accesul la resursele de minereuri va oferi Ucrainei un "scut de securitate" după război, relatează Reuters. Zelenski spune că partea americană a prezentat un prim proiect de acord, pe care Kievul îl va studia și speră ca vor putea încheia un acord la Conferința de Securitate de la München, din 14-16 februarie. Bessent adaugă că este vorba de o parte dintr-un "acord de pace mai mare pe care Trump îl are în vedere", adăugând că prima sa vizită în Ucraina a arătat că războiul e o prioritate de vârf pentru administrația Trump.
- Trump anunță că se întâlnește cu Putin - Cei doi lideri au discutat telefonic miercuri timp de aproape o oră și jumătate și au convenit să se întâlnească. Trump a spus că prima sa întâlnire față în față cu Putin va avea loc probabil în Arabia Saudită. Detalii AICI.
- Trump a refuzat să numească Ucraina participant egal la negocieri - Preşedintele american nu a numit Ucraina un participant egal la negocierile de pace preconizate cu Rusia. Atunci când a fost întrebat, într-o discuţie cu jurnaliştii în Biroul Oval, Trump s-a limitat să spună că "este o întrebare interesantă", relatează Ukrainska Pravda. Cu toate acestea, Trump nu crede că există pericolul ca participarea preşedintelui ucrainean la procesul de negociere să fie blocată.
- Zelenski are un "rating" slab - Întrebat dacă e de acord ca Zelenski să renunţe la teritorii sau să facă schimb de teritorii pentru a pune capăt războiului, Trump a răspuns: "Va trebui să facă ceea ce trebuie să facă, dar ratingurile sale, ca să folosesc un eufemism, nu sunt foarte ridicate".
- SUA nu trădează Ucraina - Inițiativa lui Trump, care a convenit cu Putin să înceapă negocieri "imediate" pentru încheierea conflictului, "nu este o trădare" a Ucrainei, a declarat joi, la Bruxelles, secretarul american al apărării, Pete Hegseth. "Recunoaștem angajamentul de ani de zile al Ucrainei și nicio țară nu a fost mai angajată față de Ucraina decât SUA. Nu e o trădare. Este o recunoaștere a faptului că toată lumea, și Statele Unite, este angajată pentru o pace negociată", le-a spus el jurnaliștilor la sosirea la reuniunea NATO a miniștrilor apărării. Hegseth a mai afirmat, în context, că "lumea este norocoasă să-l aibă pe președintele Trump", "cel mai bun negociator", singurul care poate aduce la masa de negociere părțile implicate.
- Kremlinul e impresionat de Trump - Kremlinul a declarat joi că este impresionat de poziţia preşedintelui american Donald Trump privind încetarea războiului şi a confirmat că sunt pregătiri în curs pentru o întâlnire bilaterală între Trump şi Vladimir Putin, relatează Reuters. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că există voinţă politică atât din partea Rusiei, cât şi din partea SUA pentru a se ajunge la o înţelegere şi a pune capăt războiului de trei ani. Peskov a spus că detaliile întâlnirii dintre Trump și Putin nu au fost încă stabilite. El a refuzat, de asemenea, să spună care dintre cei doi lideri a iniţiat apelul telefonic.
- Şeful NATO vrea Ucraina la discuții - Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat joi că orice acord de pace în Ucraina trebuie să fie durabil şi că orice negocieri trebuie să includă Kievul. "Este esenţial ca orice ar ieşi din aceste discuţii să fie durabil", a declarat Rutte, iar "Ucraina trebuie să fie implicată îndeaproape în tot ceea ce se întâmplă" cu ea.
- Europa vrea loc la masa negocierilor - Comisia Europeană, alături de Marea Britanie, Franța și Germania, au afirmat că trebuie să fie implicate în orice viitoare negocieri privind soarta Ucrainei, subliniind că doar un acord corect cu garanții de securitate ar asigura o pace de durată. Detalii AICI.
- Propunerea Beijingului - Oficialii chinezi au transmis prin intermediari, în ultimele săptămâni, o propunere pentru echipa lui Trump de a organiza un summit între cei doi lideri şi pentru a facilita eforturile de menţinere a păcii după un eventual armistiţiu. Detalii AICI.
- Medvedev: Rusia nu va fi niciodată înfrântă - Convorbirea telefonică dintre Vladimir Putin și Donald Trump a arătat că orice speranțe ale Occidentului privind înfrângerea Rusiei nu vor fi niciodată realizate, a declarat joi Dmitri Medvedev, în prezent vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse. "Nu există și nu poate exista o țară principală și un conducător de rang înalt al planetei. Această lecție ar trebui să fie învățată de elitele americane arogante. Este imposibil să ne îngenuncheze. Și cu cât adversarii noștri își dau seama mai repede de asta, cu atât mai bine", a afirmat Medvedev.
Alte informații relevante
- O dronă rusească s-a prăbușit lângă Galați - O dronă rusească a intrat, miercuri noapte, pentru scurt timp, în spațiul aerian românesc şi este posibil să se fi prăbuşit la 10 km de Galaţi. Autorităţile au emis un mesaj Ro-Alert şi au ridicat de la sol avioanele de luptă. Detalii AICI.
- Drone în R. Moldova - Maia Sandu a declarat că două drone ruse au încălcat spațiul aerian al țării și au explodat la sol. "Două drone rusești au căzut în satele și orașele moldovenești - una a căzut pe un câmp lângă Ciumai din Taraclia, iar alta a explodat pe un câmp lângă Ceadîr-Lunga", a scris Maia Sandu pe Facebook. "Republica Moldova nu a atacat pe nimeni, nu am pretins niciun teritoriu străin, nu am intrat în conflict cu vreun alt stat, avem consfințită neutralitatea în Constituție. Republica Moldova a promovat și a făcut totul pentru pace. Totuși, drone și bombe rusești cad și explodează în satele noastre. Și trebuie să recunoaștem că nu avem capacitățile necesare pentru a ne apăra de ele", a subliniat Maia Sandu.
- Probleme la centrala nucleară Zaporojie - Activitatea militară intensă din apropierea centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei a împiedicat, miercuri, rotația experților Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a explicat directorul Rafael Grossi. Cele șase reactoare ale centralei ocupate de ruși au fost închise, dar trebuie să fie răcite în continuare. AIEA are experți staționați în permanență la centrala ocupată de forțele ruse, pentru a monitoriza situația. Observatorii AIEA sunt înlocuiți în mod regulat și traversează linia frontului ruso-ucrainean în zona controlată de Kiev.Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc că au împiedicat rotația experților.
- Test cu poligraful pentru străinii din armata ucraineană - Străinii și apatrizii care vor să se înroleze în Forțele Armate ale Ucrainei, Serviciul de Transport Special de Stat și Garda Națională vor fi supuși testării cu poligraful, relatează Ukrinform. Studiul se va desfășura în limba vorbită de candidat, se arată în comunicatul Ministerului Apărării din Ucraina. Un examen psiho-fiziologic cu ajutorul unui poligraf va fi obligatoriu pentru candidații pentru posturi de ofițer și posturi cu acces la secrete de stat.
- Germania dă rachete Kievului - Germania va livra în curând Ucrainei aproximativ 100 de rachete ghidate pentru sistemele de apărare aeriană IRIS-T, a anunțat delegația germană la NATO în urma reuniunii Grupului de Contact pentru Apărare a Ucrainei (UDCG), potrivit Ukrinform. Germania a furnizat deja Ucrainei 11 sisteme IRIS, chiar înainte de a fi adoptate oficial de armata germană.