Statele Unite intenționează să le ceară aliaților europeni să achiziționeze mai multe arme americane pentru Ucraina, în timp ce potențialele discuții de pace cu Moscova încă se află în faza de tatonare.
Dacă va fi aprobat oficial, acest plan i-ar putea liniști pe liderii ucraineni care se tem că Donald Trump va opri în viitor ajutorul acordat Ucrainei, au spus două surse citate de Reuters.
Țările europene au achiziționat anterior arme americane pentru Ucraina în timpul administrației lui Biden, menționează agenția de presă.
Oficialii americani – inclusiv reprezentantul special al lui Trump pentru Ucraina și Rusia, Keith Kellogg – plănuiesc să discute despre potențiale achiziții de arme cu aliații europeni în această săptămână, la Conferința de Securitate de la München. Ei spun că aceasta este una dintre ideile luate în considerare pentru a păstra neîntrerupt fluxul de arme americane către Kiev fără costuri semnificative pentru contribuabilii americani.
Cu toate acestea, Kellogg a refuzat să confirme planul, spunând Reuters: "Statelor Unite le place întotdeauna să vândă arme fabricate în America pentru că ne consolidează economia."
"Există o mulțime de opțiuni acolo. Totul este în joc chiar acum", a mai spus emisarul lui Trump.
El a adăugat că ajutoarele militare aprobate anterior de fostul președinte Joe Biden sunt în continuare livrate Ucrainei.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a îndemnat la sfârșitul lunii ianuarie Statele Unite să continue furnizarea de arme Ucrainei, dând asigurări că Europa va acoperi costurile. El a subliniat că, dacă administrația Trump este dispusă să furnizeze arme de producție americană, țările europene vor achita factura.
Țările membre NATO și-au depășit obiectivul și au furnizat anul trecut Ucrainei asistență de securitate în valoare de peste 50 de miliarde de euro (51,60 miliarde de dolari), Europa și Canada contribuind cu mai mult de jumătate din acest volum, a declarat marți o purtătoare de cuvânt a Alianței Nord-Atlantice, citată de Reuters.
La un summit desfășurat anul trecut la Washington, liderii celor 32 de țări membre ale NATO au promis Kievului o asistență de securitate de minimum 40 de miliarde de euro (41 de miliarde de dolari).
T.D.