Au apărut primele reacții în presa internațională, la scurt timp după ce Klaus Iohannis a anunțat, luni, că demisionează începând cu data de 12 februarie,
Reuters relatează că președintele centrist al României, Klaus Iohannis, a demisionat în timp ce partidele parlamentare de extremă-dreapta din Opoziție intenționau să îl suspende din funcţie.
„Statul membru al Uniunii Europene și al NATO, care se învecinează cu Ucraina, a fost aruncat în haos instituțional anul trecut, când Călin Georgescu, un critic al NATO de extremă dreapta, puțin cunoscut, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale”, scrie agenţia.
- Iohannis și-a anunțat demisia, ca să nu „ajungem de râsul lumii”
- Reacții la cald după ce Iohannis și-a anunțat demisia
- Ilie Bolojan devine președinte interimar. Ce poate și ce nu poate să facă la Cotroceni
- Ce urmează după Klaus Iohannis?
- Presa germană despre demisia ”impopularului Iohannis”
- Analiști, despre demisia lui Iohannis: Un gest necesar, venit cu întârziere. Criza se adâncește. Principalii profitori sunt cei de la extrema dreaptă
- Susținătorii lui Călin Georgescu s-au încăierat cu jandarmii în Piața Victoriei când Iohannis și-a anunțat demisia (Video)
Bloomberg scrie că decizia lui Klaus Iohannis, care trebuia să părăsească funcția de șef de stat la sfârșitul anului trecut, nu afectează imediat planurile de repetare a scrutinului prezidențial din mai, dar ar putea reduce presiunea politică, întrucât furia publică provocată de anii de corupție se îndreaptă împotriva partidelor tradiționale și alimentează extrema dreaptă.
AFP relatează că „președintele României, Klaus Iohannis, și-a anunțat luni, 10 februarie, demisia, recunoscând criticile privind menținerea sa în funcție după anularea alegerilor prezidențiale din decembrie.”
Associated Press informează, de asemenea, că Iohannis a demisionat ca urmare a presiunii din partea populiștilor.
"Președintele României, Klaus Iohannis, și-a dat demisia în urma presiunilor ca el să părăsească funcția înainte de reluarea alegerilor prezidențiale care au fost anulate în mod controversat anul trecut", relatează BBC.
"Iohannis, un liberal pro-UE, a spus că va rămâne în funcție până când va fi ales un succesor în mai. Dar acest lucru a fost puternic criticat de politicienii de extremă dreapta și de susținătorii acestora, care au avut rezultate bune în primul tur de scrutin din decembrie. Criticile lor au inspirat zeci de mii de români să iasă în stradă luna trecută în semn de protest față de anularea alegerilor. Ca răspuns, Iohannis a spus că va demisiona, în încercarea de a limita ceea ce el a spus că ar fi fost un referendum dăunător și dezbinător pentru țară", menționează sursa citată.
"Președintele centrist în exercițiu al României, Klaus Iohannis, a demisionat luni, întrucât partidele parlamentare de extremă dreapta de opoziție plănuiau să-l suspende din funcție", relatează CNN. "Uniunea Europeană și statul membru NATO, care se învecinează cu Ucraina, s-au cufundat în haos instituțional anul trecut, când criticul NATO de extremă dreaptă puțin cunoscut Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale", amintește postul american de televiziune.
Demisia lui Klaus Iohannis este reflectată și de presa din Ucraina. The Kyiv Independent scrie că președintele României și-a anunțat demisia pentru a evita o posibilă criză politică provocată de un viitor vot parlamentar privind demiterea sa și amintește că politicianul de extremă dreapta Călin Geprgescu, care s-a opus sprijinirii militare a Ucrainei și tranzitului cerealelor ucrainene prin România, rămâne principalul favorit al alegerilor reprogramate în luna mai.