Liderii politici au venit cu câteva reacţii imediat ce preşedintele Klaus Iohannis şi-a anunţat demisia, începând cu 12 februarie.
- Iohannis și-a anunțat demisia, ca să nu „ajungem de râsul lumii”
- Ilie Bolojan devine președinte interimar. Ce poate și ce nu poate să facă la Cotroceni
- Ce urmează după Klaus Iohannis?
- Analiști, despre demisia lui Iohannis: Un gest necesar, venit cu întârziere. Criza se adâncește. Principalii profitori sunt cei de la extrema dreaptă
- Susținătorii lui Călin Georgescu s-au încăierat cu jandarmii în Piața Victoriei. Un polonez a fost prins cu briceagul la protestul violent al „suveraniștilor” (Video)
Iată principalele reacţii, în ordine cronologică.
Elenei Lasconi: „Un președinte rupt de realitate, defazat și fără nicio grijă față de oamenii care și-au pus încrederea în el!
Demisia lui Klaus Iohannis vine foarte târziu. Mult prea târziu ca să mai poată fi socotită de onoare. Și nici nu ne aduce răspunsuri la întrebările care macină țara asta de două luni de zile: de ce au anulat alegerile, cum ne protejăm de jocurile rușilor, cine ne apără de manipulare, putem garanta securitatea următorului scrutin?
După 10 ani cu Iohannis la Cotroceni, din păcate, și o spun ca om care a crezut în el, România este mai vulnerabilă ca oricând. Pe tura domniei sale democrația s-a făcut fărâme și acest lucru nu îi poate fi iertat”
George Simion: „E victoria voastră! Acum e timpul pentru turul 2 înapoi”.
Nicușor Dan: „Klaus Iohannis a plecat. Nemulțumirile oamenilor față de clasa politică rămân. Să construim împreună o speranță pentru viitorul societății.”
Crin Antonescu: „Nu avem motive să dramatizăm. E o decizie pe care a luat-o preşedintele. Avem proceduri constituţionale. Preşedintele Senatului preia postul de preşedinte interimar. Guvernul rămâne stabil, toate celelalte lucruri se desfăşoară normal. Cred că este o situație preferabilă unei suspendări. Decizia a fost una înțeleaptă, procedăm în consecință.”
Emil Boc: „Suferim de o amnezie istorică, exact ca în perioada interbelică, atunci când lideri autoritari au confiscat voința poporului și au dus la dictatură și la războaie, astăzi, pregătim un asemenea teren de zdruncinarea democrației, de distrugerea ei din interior."
Victor Ponta: „Ce BLESTEM pe România. Acum s-a încheiat! Dar toți complicii și trădătorii care l-au adus pe Iohannis și l-au ținut în funcție împotriva românilor, chiar după ce nu mai era preşedinte, sunt încă la “putere” și la “butoane”! Sistemul “Iohannis” controlează încă România și încearcă să impună în continuare un președinte la fel de antiromân și la fel de ticăloșit! Trebuie să ne luăm Țara înapoi; și să-i vedem plecați pe TOȚI! Doar așa putem să punem din nou România și românii pe primul loc!"
Marcel Ciolacu: "Nu am știut de acest anunț.
Cu certitudine, Crin Antonescu va rămâne candidatul coaliției.
Nu sunt un mare fan al președintelui Klaus Iohannis, nu l-am votat niciodată. M-a numit fiindcă a fost obligat de Constituție, fiindcă a existat o majoritate. Chiar dacă ești președintele României, nu numești după capul tău”.
Vasile Dîncu: "Este o surpriză, deși face parte din tipul de gesturi pe care președintele le face, adică un gest mai degrabă pompieristic. A fost prezentat ca un gest salvator, pentru a nu declanșa o criză, dar eu cred că a fost mai degrabă un gest emoțional, unul ușor arogant, poate, la supărare.
Nu cred că va reuși să detensioneze atât de simplu o anumită tensiune socială care există acum. Să sperăm că va avea un impact benefic pentru ceea ce a spus că intenționează, că va duce la o campanie electorală în care să se prezinte un proiect prezidențial, în care să fie o dezbatere pe această temă, dar va fi destul de greu să se întâmple asta. Cu acest gest al președintelui, România intră într-un mic vârtej și este semnul cel mai clar al unei crize politice.
Coaliția proeuropeană a scăpat în acest moment de un pietroi din bagaj, de o presiune inutilă, de o temă împotriva acestei coaliții și a proiectului ei politic, dar aceasta ar putea să dea un nou elan mișcării care vine împotriva acestui curent politic și acestei coaliții proeuropene. Deci este nevoie încă de a comunica mai mult, de o mobilizare mai bună a partidelor din coaliție, pentru a avea succes la alegerile următoare".
Traian Băsescu: "Un act de laşitate. E obligaţia preşedintelui să-şi ducă mandatul până la capăt, iar falsificatorii de Constituţie care spun că trebuia să plece, la cinci ani, nu vor să citească legea fundamentală cu corectitudine. Este adevărat că Articolul 83 la aliniatul 1 spune că mandatul preşedintelui României este de cinci ani şi se exercită de la data depunerii jurământului, dar la aliniatul 2, Constituţia spune foarte clar: Preşedintele României se exercită mandatul până la depunerea jurământului de preşedintele nou ales.
Preşedintele nostru n-a reuşit să reziste presiunii unei grupări care vrea restauraţie în România şi a demisionat. Cel mai simplu lucru este să demisionezi.
Vreţi să ştiţi ce se va întâmpla cu România în perioada următoare, în următoarele două luni, când sunt atâtea lucruri care se transformă în Europa, în NATO, în situaţia de securitate regională şi aşa mai departe? Cum credeţi că va merge un preşedinte interimar? Şi cu ce credibilitate, cu ce drept de a lua decizii pentru statul român şi pentru poporul român, în discuţii care vor defini viitorul acestei ţări şi a lumii democratice în următori ani?"
Călin Georgescu: (în engleză pe X) "Victorie pentru poporul României - Klaus Iohannis a demisionat! Acum, este timpul să revenim la „statul de drept” - reluați turul 2 al alegerilor!"
Sebastian Burduja: „Să fie foarte clar: problema ultimelor luni nu s-a numit și nu se numește Klaus Iohannis. Adevărata amenințare pentru România poartă un alt nume: Călin Georgescu. Un pretins lider care adună în discursul său tot ce este mai periculos pentru viitorul acestei țări și le prezintă drept soluții miraculoase.
Să nu ne facem iluzii. Mașinăria de propagandă și de bani (de unde vin acești bani și ai cui sunt, nu este sarcina mea să spun) care a construit această figură funcționează și astăzi la turație maximă."
Cătălin Predoiu: „Nu știam acest lucru (demisia șefului statului - n.r.). M-a surprins și pe mine. Nu aș vrea să fac alte comentarii decât legate de ceea ce avem de făcut în continuare. De 10 ani, România s-a bucurat de stabilitate politică și economică. Asta a adus și pace, și liniște, și prosperitate.
În perioada următoare, trebuie să ne orientăm pe aceste obiective, România să rămână ancorată în arhitecturile politico-instituționale internaționale care i-au garantat și pacea, și securitatea, și liniștea, și prosperitatea."
Procedura de suspendare avea şanse mari de reuşită
După ce solicitarea Opoziţiei a fost respinsă deja de două ori, din motive procedurale, de data aceasta POT, AUR, SOS şi USR au strâns 178 de semnături, iar suspendarea a mers mai departe, luni, cu votul tuturor partidelor din Biroul Permanent Reunit al Parlamentului.
Partidele semnatare nu au teoretic voturile pentru a trece o astfel de solicitare, în plen, fiind necesare 233, iar aceste partide au doar 215 voturi în cele două Camere.
Se pare însă că sunt destui parlamentari din coaliţie care erau dispuşi să sprijine suspendarea, având în vedere că votul este secret.