Ziua 1082 Atac cu peste 150 de drone. Contraatac la Kursk. Trump a zis ce vrea. Rușii, mai îngrijorați de prețuri (Video)

<span style="color:#990000;">Ziua 1082</span> Atac cu peste 150 de drone. Contraatac la Kursk. Trump a zis ce vrea. Rușii, mai îngrijorați de prețuri (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 1082 a început cu un atac masiv cu drone al Rusiei în mai multe regiuni ale Ucrainei. Nu mai puțin de 151 de drone au fost lansate, dintre care ucrainenii au doborât 70, în timp ce 74 nu și-au atins țintele. Un bilanț făcut public de Volodimir Zelenski arată că în ultima săptămână, Rusia a lansat 1.260 de bombe aeriene, aproape 750 de drone și mai mult de 10 rachete de diferite tipuri împotriva Ucrainei.

De partea cealaltă, Ucraina a lansat trei contraatacuri în regiunea rusă Kursk în timpul nopții de sâmbătă spre duminică, pe care autoritățile ruse susțin că le-au respins.

Am avut și prima reacție de la Kremlin la declarațiile de sâmbătă ale președintelui Donald Trump, care a zis că deja a vorbit cu Vladimir Putin despre războiul din Ucraina. Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a spus că între SUA și Rusia există o mulțime de comunicări diferite, prin diferite canale. „În mijlocul multiplicității acestor comunicări, eu personal s-ar putea să nu știu ceva, să nu fiu la curent cu ceva. Deci, în acest caz, nu pot nici să confirm, nici să infirm”, a spus Peskov.

Iar Donald Trump a spus ce ar vrea de la Ucraina, ca SUA să continue să o ajute: un acord de 500 de milioane de dolari pentru a avea acces la minereurile rare şi la depozitele de gaz din Ucraina, în schimbul unor garanţii de securitate pe care SUA le-ar da într-o potenţială soluţie de pace la războiul în curs. Ucraina şi-a reglat rapid abordarea politicii externe pentru a se alinia la viziunea tranzacţională asupra lumii prezentată de noul şef al Casei Albe și s-a arătat deschisă la dorințele lui Trump. Dar Zelenski a subliniat că Kievul nu propune „cedarea” resurselor sale, ci oferirea unui parteneriat reciproc avantajos pentru dezvoltarea comună.

Iar statele baltice marchează un moment istoric. După ce sâmbătă, Estonia, Letonia şi Lituania s-au desprins de rețeaua electrică a Rusiei, astăzi și-au sincronizat reţeaua nouă independentă cu cea a Europei continentale, care acoperă cea mai mare parte a Uniunii Europene. Un moment cu mare încărcătură simbolică, marcând independența energetică și ruptura finală de ocupaţia din era sovietică.

În timpul ăsta, potrivit unui sondaj, rușii cred că cea mai mare problemă cu care se confruntă este creșterea prețurilor (67%). Războiul din Ucraina (denumit în sondaj „operațiune militară specială”), conflictul cu Occidentul și sancțiunile aplicate Rusiei s-au clasat pe locul al doilea, 35% fiind îngrijorați de aceste aspecte. Pe locul al treilea s-au situat problemele legate de locuințe (30%).

Iată cele mai importante evenimente și informații din ziua 1082 de război în Ucraina

  • Atac cu peste 150 de drone - Armata ucraineană a anunțat că a doborât 70 de drone din cele 151 pe care Rusia le-a lansat în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, informează Reuters. De asemenea, 74 de drone nu și-au atins țintele, iar două erau încă în aer.
  • Mii de bombe și drone într-o săptămână - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că, în cursul acestei săptămâni, Rusia a lansat 1.260 de bombe aeriene, aproape 750 de drone și mai mult de 10 rachete de diferite tipuri împotriva Ucrainei. Zelenski a mai spus că producția militară rusă se bazează pe schemele de evitare a sancțiunilor, pe prețul ridicat al petrolului și pe un număr insuficient de rachete și drone ucrainene cu rază lungă de acțiune. El a adăugat că Ucraina va extinde producția de rachete și drone și a îndemnat toți partenerii să investească în industria de apărare ucraineană.

Цього тижня понад 1260 авіабомб, майже 750 ударних дронів і більш ніж 10 ракет різних типів випустили росіяни проти наших людей. Російське військове виробництво, яке забезпечує такий терор, тримається на трьох речах – це схеми обходу санкцій, без яких у Росії не було б критично важливих компонентів, високі ціни на нафту, які було б правильно знизити, і недостатня кількість наших далекобійних ракет і дронів. Ми вдячні всім партнерам, які посилюють санкції. Має бути більше глобальної роботи, щоб знизити можливості російської нафтової галузі. І ми й надалі будемо збільшувати виробництво наших ракет і дронів і закликаємо всіх партнерів інвестувати в український ОПК, тому що це інвестиції в захист життя.____This week alone, Russia has launched over 1,260 aerial bombs, nearly 750 attack drones, and more than 10 missiles of various types against our people.Russia’s military production, which enables such terror, relies on three key factors: sanctions evasion schemes, without which Russia would lack critical components; high oil prices, which should rightfully be lowered; and an insufficient number of our long-range missiles and drones.We are grateful to all partners who are strengthening sanctions, but more global efforts are needed to decrease Russia’s oil industry capabilities. We will continue to expand the production of our missiles and drones – and we urge all partners to invest in Ukraine’s defense industry, because these are investments in the protection of life.

Publicată de Володимир Зеленський pe Duminică, 9 februarie 2025
  • Trei contraatacuri în Kursk - Trei contraatacuri ucrainene au fost lansate în regiunea rusă Kursk în timpul nopții de sâmbătă spre duminică, au anunțat autoritățile de la Moscova, citate de Sky News. Ministerul rus al Apărării a declarat că a respins toate cele trei ofensive. Raportul a precizat că trupele ucrainene au vizat joi și vestul regiunii Kursk, în apropierea satelor Ulanok și Cherkasskaya Konopelka. Și aceste atacuri ar fi fost respinse.
  • Rusia revendică o nouă cucerire - Trupele ruse au anunțat duminica aceasta că au cucerit localitatea Orihovo-Vasilivka în estul Ucrainei, aproape de orașul strategic Ceasiv Iar, situat pe linia frontului și supus unui violent asalt de către forțele Moscovei, relatează AFP. Așezarea este situată în regiunea Donețk, la zece kilometri nord de Ceasiv Iar, în apropiere drumului care duce spre Sloviansk, important oraș aflat sub control ucrainean. Ceasiv Iar este una dintre ultimele zone urbane care împiedică Rusia să-și continue înaintarea în regiune, potrivit bloggerilor militari ruși.
  • Avion rusesc doborât de Ucraina - Forțele ucrainene au doborât sâmbătă un avion Suhoi-25 rusesc, potrivit Ministerului ucrainean al Apărării. Avionul a fost doborât prin intermediul unui lansator aerian portabil.
  • A vorbit Trump cu Putin? - Prima reacție la declarațiile de sâmbătă ale președintelui Donald Trump, care a zis că deja a vorbit cu Vladimir Putin despre războiul din Ucraina, a venit de la purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov. Potrivit TASS online, Peskov a zis așa: „Ce putem spune despre această știre: în timp ce administrația de la Washington își desfășoară activitatea, există o mulțime de comunicări diferite. Iar aceste comunicări sunt purtate prin diferite canale. Și, desigur, în mijlocul multiplicității acestor comunicări, eu personal s-ar putea să nu știu ceva, să nu fiu la curent cu ceva. Deci, în acest caz, nu pot nici să confirm, nici să infirm”. Detalii AICI.
  • Cablu subacvatic din Marea Baltică deteriorat - „Cablul submarin al Rostelekom a fost deteriorat în Marea Baltică ca urmare a unui impact extern, în urmă cu ceva timp”, informează TASS citând Rostelekom. Lucrările de restabilire sunt în curs de desfăşurare, iar incidentul nu a avut niciun impact asupra abonaţilor până în prezent. Compania rusă nu a furnizat detalii suplimentare şi nu a fost clar când a avut loc avaria. Paza de coastă a Finlandei a declarat mai devreme sâmbătă pe platforma X că monitorizează o navă rusă care repară un cablu rusesc rupt în Golful Finlandei. Sâmbătă, cele trei ţări baltice s-au deconectat de la reţeaua electrică rusă şi se vor conecta duminică la cea europeană, un eveniment cu o înaltă încărcătură simbolică şi nu lipsit de riscuri. De teama unei reacţii ruse sau a unui sabotaj, patrulele în zonă au fost intensificate.
  • Alertă maximă în Insula Sahalin - Un district din regiunea Sahalin din Rusia a fost plasat în stare de alertă ridicată după ce o navă de marfă chineză a eşuat în largul coastei de sud-vest a insulei Sahalin, a declarat duminică dimineaţa guvernatorul regiunii din Extremul Orient al Rusiei. Nu a fost înregistrată nicio scurgere de combustibil, iar siguranţa echipajului nu este pusă în pericol, însă situaţia necesită pregătire pentru orice scenariu, a declarat guvernatorul Valero Limarenko pe Telegram. Nava s-a blocat în apele puţin adânci din largul districtului Nevelski din Sahalin. Salvatorii marini şi scafandrii nu s-au putut apropia de navă din cauza unei furtuni puternice.
  • Zi istorică - După ce sâmbătă, Estonia, Letonia şi Lituania s-au desprins de rețeaua electrică a Rusiei, duminică și-au sincronizat reţeaua nouă independentă cu cea a Europei continentale, care acoperă cea mai mare parte a Uniunii Europene. Este considerat un moment istoric pentru țările baltice, marcând independența energetică și ruptura finală de ocupaţia din era sovietică. „Am reușit”, a scris președintele leton Edgars Rinkēvičs pe rețeaua X. În mod simbolic, autoritățile din Letonia au tăiat și împărțit populației cabluri care făceau legătura cu Rusia.
  • Principala problemă - prețurile, nu războiul - Majoritatea rușilor văd creșterea prețurilor ca fiind principala problemă, nu războiul, potrivit unui sondaj realizat în ianuarie de Centrul independent Levada. Astfel, inflația ocupă primul loc pe lista preocupărilor rușilor, 67% dintre respondenți numind-o drept cea mai presantă problemă a țării, informează Nexta. Războiul din Ucraina (denumit în sondaj „operațiune militară specială”), conflictul cu Occidentul și sancțiunile aplicate Rusiei s-au clasat pe locul al doilea, 35% fiind îngrijorați de aceste aspecte. Pe locul al treilea s-au situat problemele legate de locuințe, inclusiv condițiile proaste de viață, locuințe inaccesibile și creditele ipotecare scumpe, indicate de 30% dintre respondenți.
  • Ce vrea Trump - Preşedintele Donald Trump a declarat într-o discuţie pe care a avut-o vineri cu „The New York Post” că doreşte să încheie un acord de 500 de milioane de dolari cu preşedintele Volodimir Zelenski pentru a avea acces la minereurile rare şi la depozitele de gaz din Ucraina, în schimbul unor garanţii de securitate pe care SUA le-ar da într-o potenţială soluţie de pace la războiul în curs. Zelenski a detaliat pentru Reuters că Kievul şi Casa Albă discută despre ideea de a utiliza vastele depozite subterane de gaze ale Ucrainei pentru a stoca gaz natural lichefiat din SUA. Ucraina şi-a reglat rapid abordarea politicii externe pentru a se alinia la viziunea tranzacţională asupra lumii prezentată de noul şef al Casei Albe. Însă Zelenski a subliniat că Kievul nu propune „cedarea” resurselor sale, ci oferirea unui parteneriat reciproc avantajos pentru dezvoltarea comună.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇