Președintele columbian Gustavo Petro a spus în timpul unei ședințe de guvern că nu ar fi cocaina mai rea decât whisky-ul, dar e ilegală doar pentru că vine din America Latină.
Traficul global de droguri ar putea fi destructurat uşor, dacă şi cocaina ar fi „vândută ca vinul”, potrivit liderului columbian, citat de Politico.
Columbia, cel mai mare producător și exportator de cocaină din lume, luptă de zeci de ani împotriva traficului de droguri. Totuși, şeful statului susține că acum cocaina a fost transformată într-un țap ispășitor de către politicienii americani, care au dus un război îndelungat împotriva narcoticelor.
„Cocaina este ilegală pentru că este produsă în America Latină, nu pentru că este mai rea decât whiskey-ul”, a afirmat Petro, în timpul unei ședințe de guvern care a durat șase ore.
El a citat studii științifice pentru a-și susține punctul de vedere.
„Dacă cineva dorește pace, acest business (traficul de droguri - n.red.) trebuie desființat. Ar putea fi ușor desființat, dacă s-ar legaliza cocaina la nivel global. S-ar vinde ca vinul”, a susţinut preşedintele.
În același timp, Petro a subliniat că fentanilul, una dintre principalele cauze ale crizei opioidelor din Statele Unite, „omoară americani, dar nu este produs în Columbia.”
„Fentanilul a fost creat ca medicament de către multinaționale nord-americane”, a adăugat Petro, subliniind că utilizatorii au devenit dependenți în urma consumului.
Tensiuni între Columbia și SUA
Declarațiile lui Petro vin pe fondul unor tensiuni diplomatice între Columbia și Donald Trump. Anterior, guvernul de la Bogotá a interzis aterizarea avioanelor militare americane care transportau migranți repatriați.
Administrația Trump a reacționat amenințând cu impunerea unor tarife punitive asupra exporturilor columbiene către SUA. În cele din urmă, Columbia a fost nevoită să accepte revenirea migranților „fără restricții sau întârzieri,” potrivit Casei Albe.
Producția de cocaină din Columbia a atins un nivel record în 2023, crescând cu 53% față de anul precedent, până la peste 2.600 de tone, conform datelor publicate de Biroul Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate.