Plenul Parlamentului a aprobat, miercuri seara, proiectul de buget pe 2025, după dezbateri maraton în plen și comisiile de specialitate.
Pentru legea bugetului de stat pe 2025 s-au înregistrat 254 de voturi pentru și 192 de voturi împotrivă. De asemenea, legea bugetului asigurărilor sociale pe 2025 a fost aprobată cu 255 de voturi pentru și 192 de voturi contra. USR a anunțat că a votat împotrivă.
Dezbaterile din plenul reunit au durat aproximativ șapte ore, iar discuțiile din comisii mai mult de 20 de ore, în cursul zilei de marți și în noaptea de marți spre miercuri.
Față de forma Guvernului, în proiectul bugetului de stat au fost făcute, în comisiile de buget, aproximativ 60 de modificări, care au fost aprobate de plen.
Acestea vizează modificări de formă, rectificări, dar și unele alocări de sume suplimentare, cele la multe - 34 amendamente - la Secretariatul de Stat pentru Culte pentru personalul clerical și renovări, reparații sau construcții de biserici, relatează Agerpres.
Printr-un amendament a fost eliminată alocarea sumei de 700.000 lei, prevăzută inițial în bugetul Curții Constituționale, pentru decontarea medicamentelor angajaților instituției și foștilor judecători ieșiți la pensie.
Un alt amendament admis prevede alocarea sumei de 35.125.000 lei pentru realizarea lucrărilor de intervenții la construcțiile și instalațiile clădirilor în care își desfășoară activitatea Institutul Clinic Fundeni.
Proiectul de buget pe 2025 a fost aprobat pe 1 februarie de Guvern.
Bugetul este construit pe o creștere economică de 2,5% și un deficit bugetar de 7% din PIB.
USR a votat împotrivă
USR a anunțat că parlamentarii săi nu au votat bugetele pe 2025, considerând că „sunt bugete nerealiste, cu venituri umflate doar ca să acopere continuarea dezmăţului pe bani publici în timp ce românii sunt condamnaţi la sărăcie”.
„Bugetul pe 2025 ascunde aceeaşi minciună a lui Marcel Ciolacu, potrivit căreia statul ar strânge cureaua şi Executivul nu ar vrea să crească taxele şi impozitele.
De când tot strânge cureaua Marcel Ciolacu a crescut numărul de angajaţi la stat cu câteva zeci de mii. Cheltuielile, care erau la 38% din PIB, au ajuns la 42% din PIB şi tot cresc. PSD şi PNL nu se mai satură să cheltuiască pentru că nu sunt banii lor.
Şi au trecut pe repede-înainte prin Parlament bugetul ca să nu se vadă toate hoţiile: 700.000 de lei pentru medicamente la CCR, de parcă pensiile speciale şi indemnizaţiile exorbitante nu le-ar fi de ajuns; prime de pensionare de 500.000 de lei pentru directori din agenţii de stat, directori care se angajează apoi fix în aceleaşi agenţii; milioane de lei pentru spitalul SIE în care românii nu au voie să intre; zeci de milioane de lei pentru vila locatarului de la Cotroceni care încă uzurpă funcţia.
Aşa strâng PSD şi PNL cureaua? Singura curea pe care o strânge coaliţia PSD-PNL e la gâtul românilor”, a declarat Claudiu Năsui, deputat USR şi fost ministru al Economiei, într-un comunicat al USR.
USR a depus 401 amendamente, dar toate au fost respinse.
Ministrul Finanțelor: De mâine, intrăm în următoarea etapă - cea a implementării
După adoptarea bugetului, ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a declarat că sunt îndeplinite astfel condiţiile pentru „a susţine dezvoltarea ţării prin investiţii record, resursele pentru asigurarea plăţii salariilor şi pensiilor, restabilirea echilibrului în finanţele ţării”.
„Parlamentul a adoptat, în această seară, bugetul pentru 2025! Avem, acum, baza pentru a susţine dezvoltarea ţării prin investiţii record, resursele pentru asigurarea plăţii salariilor şi pensiilor, restabilirea echilibrului în finanţele ţării. De mâine, intrăm în următoarea etapă - cea a implementării”, a scris, pe Facebook, Tanczos Barna.
El mai spune că „implementarea acestui buget va ţine sub control cheltuielile şi va genera veniturile de care avem nevoie pentru dezvoltare”.
„Anul 2025 este primul din cei 7 ani de consolidare fiscal-bugetară, perioadă pe care o avem la dispoziţie pentru a atinge ţinta de deficit bugetar convenită la nivel european.
România, a şasea ţară ca mărime în Uniunea Europeană, trebuie să continue ritmul de recuperare a decalajelor de dezvoltare faţă de statele din Vestul Europei şi să îşi consolideze statutul economic în regiune.
Resursele alocate de Guvern îi vor proteja pe cei vulnerabili şi vor stimula mediul privat prin cei 150 miliarde de lei investiţi în economie”, a mai spus ministrul Finanţelor.