În ziua 1078 de război Rusia a atacat Ucraina cu două rachete balistice și peste 100 de drone. Apărarea aeriană a doborât mai bine de jumătate din drone, dar Kievul nu spune dacă rachetele au fost distruse.
Forțele aeriene ucrainene au efectuat recent „o lovitură de precizie” asupra un post de comandă rusesc din apropierea satului Novoivanovka, în regiunea Kursk, a informat Statul Major de la Kiev, precizând că inamicul a suferit pierderi semnificative de personal.
În aceeași regiunne rusă forțele ucrainene au capturat 21 de soldați ruși.
De asemenea, forțele ucrainene au distrus un sistem Buk de apărare aeriană din regiunea Zaporojie.
Ucraina a pierdut 45.100 de soldați pe front de la începutul războiului. În schimb, pierderile Rusiei se ridică la aproximativ 350.000 de soldați uciși, potrivit preşedintelui Volodimir Zelenski.
Dincolo de linia frontului, în Rusia, un depozit de produse petroliere din Krasnodar a luat foc, noaptea trecută, în urma unei lovituri cu drone ucrainene. Incendiul a fost stins dimineață, iar autoritățile au anunțat că nu s-au înregistrat victime.
Iar Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu cu jurnalistul britanic Piers Morgan că este pregătit pentru negocieri directe cu Vladimir Putin și cu alți lideri, pentru a pune capăt războiului. Totodată, Ucraina e dispusă să ofere minerale Statelor Unite și aliaților, atât timp cât aceștia o ajută să lupte împotriva Rusiei.
Situația pe front
- Atac cu drone - Rusia a lansat noaptea trecută două rachete balistice Iskander-M și 104 de drone asupra Ucrainei. Apărarea aeriană a doborât 57 de drone în nouă regiuni, iar 42 de drone cu rol de ținte false au dispărut de pe radar, au comunicat dimineață Forțele Aeriene ale Ucrainei, fără a preciza dacă rachetele au fost distruse.
- Ucrainenii au lovit un post de comandă al rușilor - Forțele aeriene ucrainene au efectuat luni "o lovitură de precizie" asupra un post de comandă rusesc din apropierea satului Novoivanovka, în regiunea Kursk, a informat Statul Major de la Kiev. Ținta, aflată într-o clădire abandonată, era folosită la coordonarea ofensivei trupelor ruse pe frontul din Kursk, iar inamicul a suferit pierderi semnificative de personal în urma acestei operațiuni, a transmis sursa citată de Kyiv Independent. Pe 31 ianuarie, forțele ucrainene au lovit un alt post de comandă al armatei ruse din orașul Rilsk, în aceeași regiune. Atacurile fac parte din strategia mai amplă a Ucrainei de a slăbi capacitățile operaționale ale Rusiei prin țintirea centrelor cheie de comandă. Conducerea armatei ucrainene a subliniat că astfel de lovituri vizează reducerea potențialului ofensiv al Rusiei. Statul Major ucrainean a raportat miercuri distrugerea unui sistem rusesc Buk de apărare aeriană în regiunea Zaporojie.
- Parașutiștii ucraineni au luat prizonieri în Kursk - Parașutiștii ucraineni, împreună cu alte unități ale Forțelor Armate ale Ucrainei, au capturat 21 de soldați ruși în regiunea Kursk. "Au ales calea cea bună, predându-se Forțelor Armate ale Ucrainei. În loc să ia parte la atacuri fără sens, fără pregătire și sprijin adecvat", au anunțat Forțele de Asalt Aerian. Unitatea a difuzat o înregistrare video cu rușii capturați. Aceștia au beneficiat de asistență medicală și vor fi incluși într-un viitor schimb de prizonieri, a menționat sursa citată.
- Câți soldați a pierdut Ucraina - Ucraina a pierdut 45.100 de soldați pe front de la începutul războiului, în februarie 2022, a spus Volodimir Zelenski, într-un interviu cu jurnalistul britanic Piers Morgan. Zelenski a adăugat că 390.000 de soldați au fost răniți în lupte. În schimb, pierderile Rusiei se ridică la aproximativ 350.000 de soldați uciși și între 600.000 și 700.000 de răniți, a menționat el. Zelenski a spus în declarații anterioare că aproximativ jumătate dintre soldații răniți în acțiune se întorc ulterior pe câmpul de luptă. Președintele ucrainean a dezvăluit anterior numărul total de victime în decembrie 2024, susținând că Ucraina a pierdut 43.000 de soldați, iar 370.000 de soldați au fost răniți, notează Ukrainska Pravda.
Ce se întâmplă în Rusia
- Depozit petrolier lovit de dronă - Un depozit de produse petroliere a luat foc, noaptea trecută, în urma unei lovituri cu drone ucrainene asupra regiunii Krasnodar din sud-vestul Rusiei, potrivit canalelor de Telegram citate de Kyiv Independent. Incendiul de la depozitul de petrol Albashneft a fost stins la ora 08:11, ora Moscovei, a informat postul independent Telegram Astra, publicând un videoclip cu un rezervor de petrol care arde. "Forțele noastre au respins un atac cu dronă ucraineană. În satul Novominskaia din districtul Kanevskii, epava dronei a căzut pe un rezervor care conținea o cantitate reziduală de produse petroliere", a anunțat guvernatorul regiunii Krasnodar, Veniamin Kondratev. El a confirmat un incendiu, precizând că nu s-au înregistrat victime. Amploarea distrugerilor nu este cunoscută. Lovitura de la unitatea Albashneft a fost confirmată și de Andrii Kovalenko, șeful contradezinformării de la Consiliul Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei. Satul Novominskaia se află la aproximativ 250 km de linia frontului din Ucraina. Ministerul rus al Apărării nu a menționat că au fost interceptate drone deasupra regiunii Krasnodar, raportând că doar două vehicule aeriene fără pilot au fost doborâte în regiunea Kursk și alte două în regiunea Belgorod.
- Miros de gaze în Astrahan - Guvernatorul din Astrahan le-a transmis miercuri locuitorilor să nu intre în panică după ce capitala regiunii, situată în apropierea unui complex chimic uriaș care a fost atacat de drone ucrainene săptămâna aceasta, a fost învăluit într-un nor de gaze naturale, relatează Reuters. Guvernatorul Igor Babușkin a spus pe Telegram că mirosul de gaze pe care oamenii l-ar putea simți este rezultatul lucrărilor de relansare a producției la uzina din apropierea orașului Astrahan (sudul țării). Guvernatorul a spus că serviciul meteorologic prognozează că norul de gaz se va îndepărta de oraș. "Gazul natural nu este periculos pentru sănătate în spații deschise, iar în viitorul apropiat starea aerului atmosferic se va normaliza. Vreau să-i avertizez pe locuitorii din Astrahan că, în următoarele zile, înainte ca uzina să revină la modul de funcționare programat, astfel de situații sunt posibile. Nu intrați în panică!" a adăugat el. Unii locuitori din Astrahan au reacționat prin comentarii sarcastice pe rețelele de socializare. "Vedeți - gazul natural nu este periculos. Respirați adânc!", a scris o persoană.
Alte informații relevante
- Zelenski e gata să negocieze cu Putin - Președintele Ucrainei a declarat că e pregătit pentru negocieri directe cu Vladimir Putin și cu alți lideri pentru a pune capăt războiului, transmite France Presse. Întrebat de jurnalistul britanic Piers Morgan despre posibilitatea de a negocia cu Vladimir Putin, Zelenski a răspuns: "Vom vorbi cu Putin… Chiar și discuția cu Putin este un compromis." El a adăugat că ar face acest pas "dacă este singura configurație prin care putem aduce pacea poporului ucrainean și să nu pierdem mai mulți oameni". În acest caz, "vom accepta această configurație, această reuniune cu patru participanți", a declarat el, în interviul difuzat pe YouTube, menționând SUA, UE, Ucraina și Rusia, conform Reuters.
- Moscova e gata să negocieze - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reiterat că Volodimir Zelenski este lipsit de legitimitate, însă Moscova rămâne deschisă la negocieri, relatează The Kyiv Independent. Peskov a catalogat comentariile recente ale lui Zelenski cu privire la negocieri drept "vorbe goale", adăugând că acestea trebuie să se bazeze pe "o pregătire și dorință" reale. Vladimir Putin a declarat la sfârșitul lunii ianuarie că e deschis negocierilor pentru a pune capăt conflictului din Ucraina, respingând însă discuțiile directe cu omologul său ucrainean și afirmând că nu vede nicio "voință" din partea Kievului. Dacă președintele ucrainean "dorește să participe la negocieri, eu voi alege persoanele care vor conduce aceste negocieri", a spus el, considerându-l "ilegitim" pe Zelenski.
- Ucraina e dispusă să ofere minerale SUA - Ucraina este deschisă la "investiții" din partea aliaților atât timp cât aceștia o ajută să lupte împotriva Rusiei, a spus Zelenski, după ce Donald Trump a cerut Kievului să furnizeze Statelor Unite resurse de pământuri rare în schimbul ajutorului militar. Zelenski a declarat că a discutat anterior problema cu Trump și că echipele sale se pregătesc pentru o vizită a unei delegații americane. "Pământurile rare" reprezintă un grup de 17 elemente apreciate pentru proprietățile lor magnetice și electrochimice unice. Ele sunt folosite în multe produse, de la smartphone-uri la baterii pentru vehicule electrice și medicamente pentru tratarea cancerului.
- Tribunal pentru judecarea lui Putin - Juriştii internaţionali "au pus bazele" unui tribunal special care să judece Rusia pentru crima de agresiune, a anunţat marţi Comisia Europeană, salutând un pas semnificativ către tragerea la răspundere a lui Vladimir Putin şi a oficialilor săi de rang înalt pentru invadarea Ucrainei, în urmă cu aproape trei ani. Detalii AICI.
- Londra promite un ajutor pentru Ucraina - Secretarul de stat pentru Afaceri Externe, David Lammy, a promis un nou ajutor britanic în valoare de 55 de milioane de lire sterline pentru Ucraina. Sprijinul vizează domenii precum energia, agricultura și serviciile sociale. Anunțul a fost făcut în timpul unei vizite în Ucraina, la doar două săptămâni după ce premierul a declarat că Regatul Unit își va juca pe deplin rolul în asigurarea unei păci durabile în Ucraina. Nu a fost exclusă nici o eventuală desfășurare a trupelor. Lammy, care are programate întâlniri cu Zelenski și alți miniștri, a declarat că sprijinul Marii Britanii pentru Ucraina "rămâne fără sfârșit", potrivit Sky News.