Efecte dramatice, după ce Trump a blocat ajutoarele externe americane pentru țările sărace

Efecte dramatice, după ce Trump a blocat ajutoarele externe americane pentru țările sărace
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Decizia președintelui Donald Trump de a îngheța cea mai mare parte a ajutorului extern oferit de Statele Unite timp de trei luni provoacă îngrijorări majore în întreaga lume.

Chiar dacă administrația a exceptat ulterior alimentele și ajutoarele umanitare de urgență, efectele acestei măsuri se resimt deja în unele dintre cele mai vulnerabile comunități la nivel global, relatează AFP.

În Uganda, mai multe școli care beneficiau de programul american de educație universală au început să anunțe copiii să nu mai vină la cursuri.

În Malawi, pacienții cu HIV/SIDA au început să-și facă rezerve de medicamente, în timp ce o organizație locală care administra tratamente, numită Lighthouse, și-a închis deja porțile.

Situația este la fel de gravă și în Sudanul de Sud, unde 3.000 de persoane care și-au pierdut casele în urma inundațiilor așteaptă ajutorul promis prin intermediul grupurilor internaționale finanțate de SUA.

Secretarul de stat Marco Rubio (foto) a semnat pe 24 ianuarie ordinul de înghețare a întregii asistențe americane, permițând doar câteva excepții: ajutoare alimentare de urgență și sprijin militar pentru Israel și Egipt. Ulterior, lista excepțiilor a fost extinsă pentru a include și alte forme de ajutor umanitar, precum adăposturi și medicamente.

Statele Unite sunt cel mai mare furnizor mondial de ajutor pentru dezvoltare, cu o contribuție de 64 de miliarde de dolari în 2023. Unul dintre cele mai importante programe americane este PEPFAR, o inițiativă de combatere a HIV/SIDA lansată în timpul președintelui George W. Bush, care a salvat aproximativ 26 de milioane de vieți.

Rubio susține că această înghețare forțează organizațiile să justifice cheltuielile, argumentând că „din punct de vedere istoric am obținut foarte puțină cooperare" și că există „un complex industrial al ajutorului extern" care primește milioane de dolari de la SUA.

Experții în domeniul umanitar avertizează însă că, în timp ce administrația Trump se concentrează pe ajutoarele „de urgență", există riscul ca programele pe termen lung să fie abandonate. Un oficial de rang înalt dintr-o organizație cu sediul în SUA, care a dorit să rămână anonim, a comparat situația cu „arderea fundațiilor cu scopul declarat de a-ți renova casa".

Lucrătorii umanitari se tem că, chiar dacă ajutoarele vor fi reluate după perioada de revizuire de 90 de zile, întreruperea va avea consecințe de durată.

China și alte puteri încearcă deja să profite de această situație pentru a-și extinde influența în țările în curs de dezvoltare, punând sub semnul întrebării credibilitatea SUA ca partener de încredere în lupta împotriva sărăciei globale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇